Manolo x Ströms – Den perfekta flanellbyxan – Del I

Det är med stort nöje blivit dags att presentera höstens stora designsamarbete här på Manolo. Tillsammans med Stockholms-institutionen och butiken Ströms Man & Woman i Stockholm har vi tagit fram vad vi anser är den perfekta flanellbyxan.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-11-04 10:41  |  Lästid: 6 minuter
Manolo x Ströms - Den perfekta flanellbyxan - Del I

Trogna läsare av Manolo känner säkert igen konceptet. Vi har vid flera tillfällen tidigare arbetat tillsammans med företag i branschen och tagit fram vad som nu börjar närma sig en mindre kollektion av plagg för den manliga garderoben. Min företrädare Olof Enckell startade fenomenet med en skjorta tillsammans med Eton och jag följde upp det med bla kavajen från Cavaliere och skor från Carmina och Enzo Bonafé tillsammans med butiken Skoaktiebolaget i Stockholm.

Höstens projekt handlar som sagt om att vi ville skapa den perfekta flanellbyxan och inte bara det, vi ville även erbjuda er läsare något som tyvärr är närmast omöjligt att hitta i handeln idag. 

Först och främst satte vi oss ner med butiken Ströms Man&Woman i Stockholm då företaget har en lång historik av produktion i form av deras egna linje. Det rör sig om väldigt prisvärda och välsydda kavajer, skjortor och rockar men framför allt byxor. Faktum är att produktionen sker i samma fabrik som flertalet av de stora italienska tillverkarna använder. Genom Ströms egna produktion kunde vi skära ett led i värdekedjan och därmed erbjuda väldigt mycket byxa för pengarna. 


Våra grundkriterier för byxan var följande: 

1. Den skall kosta under 2 000 kronor för att agera ett prisvärt alternativ till de italienska byxtillverkarna och framför allt måttsydda alternativ. 

2. Den skall ha en mer klassisk passform med bra balans, fall och känsla och fungera som ett alternativ till den silhuett som dominerar det rådande butiksutbudet. 

3. Den skall vara producerad i ett flanelltyg av högsta möjliga kvalitet som öppnar för ett såväl brett användningsområde som goda matchningsmöjligheter. 


Vi kommer nu beskriva lite hur processen bakom byxan gick till och förhoppningsvis få fram vilket rigoröst arbete som ligger bakom att ta fram nya byxmodeller och kollektioner. 

Tygvalet 

För att uppnå mål 1 och 3 krävdes det en hel del research och letande bland tygleverantörernas utbud. Det finns fantastiskt många skickliga väverier på flanell men för att kunna erbjuda en riktigt hög kvalitet under 2 000 kronor var det en tillverkare som stod ut överlägset mest...

 


Manolo x Ströms - Den perfekta flanellbyxan - Del I
Den ikoniska Original Woollen Flannel från Vitale Barberis Canonico i mellangrå nyans.

Vitale Barberis Canonico är ett av världens äldsta och främsta väverier med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1663. Man är den största producenten i Italiens väveri-mecka Biella och vi fastnade framför allt för företagets Original Woollen Flannel. 

Denna ikoniska kvalitet har funnits med i deras utbud i decennier och bland annat burits av stilikoner som Gianni Agnelli som lät sy upp en dubbelknäppt kostym i detta flanelltyg.

Det rör sig om en klassiskt mellangrå flanell på 340 gram/meter. Det innebär en perfekt vikt för vår svenska höst, vinter och tidiga vår med lite högre slitstyrka än de tunnaste alternativen från de italienska tillverkarna.  Samtidigt är kvaliteten inte fullt så varm och grov som man vanligtvis förknippar med de brittiska tillverkarna av flanelltyger. Just den mellangrå nyansen är för oss den mest mångsidiga som gör sig kanske allra bäst med en marinblå kavaj men även utmärkt till brunt, beige, benvitt och andra toner av grått. 

Flanellen produceras genom att man efter vävningen ruggar upp och lyfter fibrerna i väven för att ge den en lätt luddigt och matt finish. Det ger tyget en fantastiskt djup även i enfärgat utförande och är i vår mening det optimala hösttyget för såväl byxa som kavaj.


 

Manolo x Ströms - Den perfekta flanellbyxan - Del I
Gianni Agnelli i en dubbelknäppt kostym av samma flanell signerad Vitale Barberis Canonico.

Passformen

Vad som vi framför allt ville fokusera på med vår samarbetsbyxa var en lite mer klassisk silhuett. Dagens modebild domineras av en väldigt lågt skuren byxmidja, korta benlängder och smala lårvidder och vi på Manolo känner mer och mer en ambition och önskan att gå mot en lite generösare passform. 

Processen började med att vi utgick från Ströms befintliga byxmodell som har en bra passform men är åt det smalare hållet. Från den valde vi att höja byxans midjehöjd eller Rise som det även kallas såväl fram och bak med ett par centimeter. Målet var en byxmidja som sitter vid naveln, 2-3cm under den naturliga midjan. 


När man väljer att höja byxmidjan är det viktigt att anpassa resten av delarna efter detta. Vi valde att lägga ut lårvidden med ca 2-3cm så att fallet skulle bli renare och pressvecken behållas. 

Den största anledningen till varför vi ville producera en byxa med lite högre midja och vidare passform är för att tillsammans med en kavaj får man enligt oss en mycket elegantare silhuett när avståndet mellan kavajknappen och byxmidjan minimeras. Vidden ger också ett renare fall och en mer skräddad känsla.

Byxans silhuett må vara generösare men den har fortfarande en något avsmalnande silhuett med en fotvidd på ca 18.5cm i storlek 50. Detta för att inte uppfattas som för fladdrig i avslutet men inte heller kraftigt morotsformad. 

Detaljerna


Vi har varit inne på att vi ville skapa en produkt vi vet att det finns stor efterfrågan på men som är försvinnande svår att hitta i handeln. En detalj vi valde att lägga till var en plisséring eller pleat fram på byxan. Detta för att ge lite mer rymd i höft- och lårpartiet utan att förlora det rena fallet och eleganta silhuetten. De senaste åren har så kallad flat fronts utan plisséringar dominerat modet men vi ser allt starkare tendenser som pekar på att dessa är tillbaka på allvar. Att vi valde en och inte två som också går är för att det ger ett något diskretare intryck och fyller samma funktion.

Byxornas har försetts med knappgylf med äkta hornknappar i en matt mörkbrun finish som harmoniserar väl med flanellens struktur.

Vi valde bälteshällor framför side adjusters av den enkla anledningen att det är en uddabyxa man eventuellt vill bära med ett bälte. 

Bak på byxan har vi försett den med en så kallad Fish tail vilket är en delning som är till för att öka rörligheten och bekvämligheten när man sitter ner. Denna detalj blir extra viktig när det kommer till en något högre byxmidja.


Byxorna levereras i rålängd så att respektive kund kan få den anpassad efter sin egen längd och smak. Denna skräddarändring samt om man önskar få knappar för hängslen ditsatta ingår i byxans pris. 

 

Manolo x Ströms - Den perfekta flanellbyxan - Del I
Ett av alla prov under processens gång. Här med ett mörkt foder vi valde att ändra till ljust i den färdiga produktionen. Detaljer som knappar i stället för gylf, rålängd och enkel plisséring är några av de saker som definierar vår samarbetsmodell.
Manolo x Ströms - Den perfekta flanellbyxan - Del I
En enkel plisséring som underlättar för att ge byxan ett rent fall och lite ökad volym i höft och lårpartiet.

Sammanfattning

Vad många inte känner till när man går i butiker eller tittar på tillverkares nya kollektioner är hur mycket tid och arbete som ligger bakom en ny modell. Produktionen av vår byxa tog ca 6 månader från start till färdigt resultat och resulterade i inte mindre än 5 prover innan slutresultatet är uppnått.


För varje gång man väljer att korrigera något så som att öka lårvidden behöver man eventuellt korrigera balansen i plagget genom en annan ändring och bara vilket djup själva plisséringen skulle ha var en utmaning som tog tid att ta fram.

 

Manolo x Ströms - Den perfekta flanellbyxan - Del I
Redaktör Weinås från Manolo tillsammans med Jens Harland från Ströms.

Vi är väldigt nöjda och ser med spänning fram emot mottagandet av produkten. På fredag kommer del II i artikelserien där ni får se resultatet av den färdiga byxan i användning.

Priset kommer ligga på 1 999 kronor och då ingår en uppläggning av rålängden och om man vill ha knappar för hängslen etc. Byxan kommer säljas exklusivt hos Ströms Man&Woman på Kungsgatan 38 (korsningen Kungsgatan/Sveavägen) i Stockholm. Det rör sig om ett begränsat utbud så det är först till kvarn som gäller. 


 

Dela på Facebook
Tweeta