Manolo logotype

Manolo x Skoaktiebolaget 2.0 - Del III - Resultatet

Så var det äntligen dags för presentationen av vår nya samarbetssko med Skoaktiebolaget. I dagens artikel kommer ni få läsa om hur vi kom fram till våra val av material, läst, modell och sula samt våra egna slutsatser om resultatet tillsammans med priset.

Den första samarbetsskon vi producerade med Carmina var en så kallad Adelaide oxford i en mellanbrun mocka. För er som inte känner uttrycket sen innan så syftar Adelaide till den typ av skomodeller som har en söm som löper likt ett "U" runt skons snörning. Det är ur ett rent formellt perspektiv ingen skillnad mot en mer traditionell oxford men ger en lite mer personlig och intressant prägel enligt oss. 

Då vi som sagt verkligen gillar Adelaides ville vi fortsätta på det spåret men den här gången göra något helt annorlunda. Vi valde att göra en så kallad Adelaide Wingtip vilket innebär att man kombinerar Adelaidesömmen med en wingtipsöm och broguemedaljong vilket gör skon till vad man brukar benämna som en Full Brogue. Just Adelaide Wingtips är dock en ganska sällsynt modell i tillverkarnas utbud och något man vanligtvis får leta sig ganska högt upp i premiumsegmentet, exempelvis Gaziano & Girling Walkton, eller i form av Bespoke för att få tag på. 

Vi tyckte kombinationen var precis det vi var ute efter. En traditionell full brogue, fullt bärbar till såväl en ledigare kostym som uddakavaj eller jeans för den delen. Samtidigt med någonting extra för den som vill ha något unikt men fortfarande subtilt.

Vi började med materialvalet. Här arbetar Bonafé med mängder av fantastiska skinnkvaliteter men vi fastnade för ett kalvskinn de valt att kalla Vitello. Färgmässigt valde vi nyansen Etrusco som är ett mörkbrunt skinn men med rödaktiga undertoner. Detta i kombination med en subtil finish med något mörkare tåparti ger skinnet ett vackert liv och djup vilket ger bästa möjliga förutsättningar för att åldras väl. 

Skorna i väntan på finishering.

Valet av läst var nästa steg. Här känns det självklart viktigt att hitta en läst som fungerar väl med modellens mönster och vi valde Bonafés elegant runda 804-läst. En ganska rymlig läst som visuellt påminner lite om exempelvis DG70 från Gaziano&Girling eller 82 från Edward Green. Den här typen av läster är ofta väldigt mångsidiga i det avseende att dem passar till olika formella nivåer där en grövre rundad läst kan uppfattas som lite trubbig och en kraftigt mejslad som väl aggressiv. Storleksmässigt valde jag själv att gå ner från  UK8/42 som jag vanligtvis har från de flesta tillverkare till UK7.5/41.5 vilket gav mig en närmast perfekt passform. Passformen påminner ganska mycket om Carminas Rain-läst som vi använde för förra samarbetsskon.

 

Den elegant rundade tån på 804-lästen passar utmärkt till mönstret på skon.

Valet av sula var lite mer utmanande. Då det rör sig om en sko lanserad för våren tyckte vi ändå att en enkel lädersula med ritsnedläggning var det mest naturliga valet. Som en liten detalj valde vi en så kallad schiena d'asino eller fiddle waist i skons midja samt en naturlig sulkant för en vårkänsla. 

De ritsnedlagda sulorna med så kallad "schiena d'asino".

När det färdiga resultatet landade i veckan var det över förväntan. Skoaktiebolagets egenutvecklade Soft Finish är precis lagom subtil för att ge ett djup och liv till skinnet samt ett lite mörkare tåparti. I de större delarna av mönstret så som hälen ser man en svag flammighet som med rätt vård kan förstärkas över tid. Vi rekommenderar att man använder exempelvis Burgols neutrala kräm för vård och istället väljer wax om man vill tillsätta eventuellt pigment. Detta för att inte förändra grundtonen för mycket på skon. Vill man att den skall hålla sig relativt oförändrad kan även waxet vara neutralt men man kan absolut testa tunna lager av såväl mörk- som mellanbrunt eller t om burgundy. 

Bonafé erbjuder inte lästade skoblock men Skoaktiebolagets egna modeller passar utmärkt till 804-lästen. 

Diskret flammighet i skons häl.

Priset på skorna är 5 400 kronor vilket vi anser är väldigt konkurrenskraftigt för en handrandsydd kvalitetssko producerad i Italien. Skorna finns från och med nu tillgängliga att köpa HÄR eller i Skoaktiebolagets fysiska butik på Humlegårdsgatan 4 i Stockholm.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

#1 Oliver säger
2015-04-16 11:10 - Anmäl

Bravo! Kul att se, riktigt fin!
#2 Victor säger
2015-04-16 11:12 - Anmäl

Riktigt snyggt!
#3 Fredrik säger
2015-04-16 11:26 - Anmäl

Snygg färg och finish, skosnörena var mindre kul men det är ju lätt att byta :). På bild ser den mycket aggressivare ut än EG's 82?
#4 Jesper säger
2015-04-16 11:29 - Anmäl

Grym färg, en fråga dock. För mig som sliter enormt på tåpartiet när jag går, varför väljer man inte att lägga en framkant i till exempel gummi som många väljer när man gör MTO?
#5 Daniel säger
2015-04-16 11:31 - Anmäl

Ännu ett klockrent samarbete. Jag har både ett par Carmina och ett par Vass som påminner lite för mycket för att motivera köp men får ta en night cap om detta.

Riktigt fina. Lycka till och hoppas den faller marknaden i smaken.
#6 riesenschnauser säger
2015-04-16 11:37 - Anmäl

Väldigt trevlig modell. Hur gick tankarna när ni valde neutral sulkant?
#7 RolleFC säger
2015-04-16 11:40 - Anmäl

Riktigt fin!
#8 ANTN säger
2015-04-16 13:50 - Anmäl

#6 Val av sulkant nämns i artikeln. :)

Tycker detta var klockrent, det är en ganska traditionell modell men med en skön touch. Tycker att det något ljusare sulan blev bra också, den är inte riktigt lika in your face som vissa tillverkare.
#9 riesenschnauser säger
2015-04-16 15:34 - Anmäl

#8: Ah, jag missade det i all hast. Tycker personligen att mörkare sulkanter är att föredra, men det är ju tack och lov enkelt att fixa. Det omvända är betydligt svårare.
#10 Andreas Weinås säger
2015-04-16 15:35 - Anmäl

#3 - Jättekul att du gillar den. Lästen är som du säger något mer aggressiv än EG 82:an. Det var mest för att bägge har en elegant avsmalnande och rundad tå som jag tog den som ett exempel. Den är mer lik DG70 än 82.

#4 - Det är absolut en bra fråga som säkert många hade uppskattat. Samtidigt hade även många velat ha infällda tåjärn i metall och en del ingenting alls och vi såg det som att man lättare kan ta ett par av dessa till skomakaren för att installera tågummi för några hundra om man vill ha det än tvärtom. Men det är absolut en fin detalj även om det inte är för alla.

#6 - Valet av neutral sulkant föll på att skon skulle få en lite mer somrig känsla. Eftersom man väldigt enkelt putsar upp sulkanten med mörkare kräm/polish om man så skulle vilja kändes det som en detalj vi gott kunde ha. Vi gillade såklart som den är och kanten passar extra bra när man kommer ut i solen och djupet i ovanskinnet kommer fram.
#11 T säger
2015-04-16 17:21 - Anmäl

Kul initiativ, även om jag har lite svårt att bestämma mig för om jag gillar den eller inte. Jag tycker personligen nog att det är lite för mycket av det goda på samma sko. Full brogue, ljusa sulkanter och ljusa skosnören blir gör att jag tycker den ser lite "mycket" ut. Men som sagt, väldigt kul projekt och bra artikelserie om EB!
#12 Andreas Weinås säger
2015-04-16 18:00 - Anmäl

#11 - Kul att höra att du gillade artikelserien. Det är ju såklart omöjligt att få till något som faller alla i smaken även om jag kan verkligen uppskattar din feedback angående skorna. Angående just sulkanten och snörena är de väldigt enkla åtgärder om man föredrar en mörkare nyans. Tror t om att det ingick ett par extra mörkbruna snören i skolådan. Sen gillar jag som sagt skorna i det nuvarande utförandet men kommer säkert själv växla fram och tillbaka mellan beroende på situation och humör.
#13 Henrik säger
2015-04-17 08:47 - Anmäl

Grymma artiklar och grymma skor! Förstår att resultatet inte faller alla på läppen, men för mig är det en 10-poängare! Den perfekta jeansskon imo.
#14 Peter säger
2015-04-17 10:27 - Anmäl

#13 Håller med, jag tror denna sko gör sig absolut bäst till jeans!
#15 oscar säger
2015-04-17 11:13 - Anmäl

Oerhört kul med sådana här initiativ! Fortsätt gärna med det!

Just denna sko föll inte mig i smaken, men det är som tidigare sagt, omöjligt att göra en sko som passar allas smak. Jag är inte så förtjust i den smått röda tonen, men vet att många andra är det. Det blir dock säkert en storsäljare!
#16 Mike säger
2015-04-17 12:00 - Anmäl

Snyggt! Till skillnad mot #11 tycker jag inte att det är "för mycket" med ljusa sulkanter och snören. Det är kul med detaljer och detta håller sig, i alla fall enligt min smak, på rätt sida om gränsen till "för mycket".
Bra artikelserie!
#17 Tor säger
2015-04-17 13:20 - Anmäl

Grymt!!!!!
#18 EB säger
2015-04-17 14:05 - Anmäl

Riktigt snygg!

Funderar starkt på ett inköp inför mitt kommande bröllop.
#19 Jimmy säger
2015-04-18 22:04 - Anmäl

Bra gjort Andreas! Hade man haft 5400:- över till ett par skor så hade jag slagit till direkt. Bra gjort igen!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.