Manolo logotype

Manolo x Skoaktiebolaget - Del II - Resultatet

Manolo x Skoaktiebolaget - Del II - Resultatet
Så var det dags att presentera det färdiga resultatet av vår samarbetssko med butiken Skoaktiebolaget i Stockholm. Även om det bara var två dagar sedan första artikeln vet jag många som sett fram emot den och jag hoppas och tror att ni skall gilla resultatet. I den här artikeln kommer vi redogöra djupare för valet av material, sula, läst och såklart vart man kan köpa den.

I första artikeln gick vi igenom bakgrunden och själva produktionen av skon i Carminas fabriker på Mallorca. Idag vill vi fokusera lite mer på den mer på den estetiska delen. Vi har nedan listat en rad punkter på skon som vi finner intressanta samt en kort motivering till våra val. 

Material

Vi valde som tidigare nämnt att göra en mockasko då vi tycker att materialet är otroligt underskattat för en klassisk herrsko. Det är betydligt mer lättskött än många vill tro och ger en avslappnad elegans till både ledigt och dressat. Mellanbruna toner av mocka följer minst sagt devisen "kärt barn har många namn". Här finns det mycket att välja på så som Snuff, Polo, Fox etc men vi letade djupt i Carminas materialprover och hittade nyansen Tobacco som vi verkligen fastnade för. En varm mellanbrun mocka med röda inslag som verkligen gifter sig med nyanser av blått, benvitt, brunt och grått. Istället för vanliga snören valde vi en smal modell av "flat laces" som enligt oss ligger ännu snyggare på skon. 

Modell

Valet av Adelaide oxford som modell kom från möjligheten att göra något som var klassiskt men fortfarande unikt. Balansen i Adelaidesömmen är något vi gillat länge och känns lika rätt i en brun mockasko som svart kalv. Självklart handlar detta inte om något rätt och fel utan om personlig smak men ur ett formellt perspektiv skiljer sig inte en adelaide oxford från någon annan quarter brogue. Vi vet att det finns fantastiska tolkningar av modellen från andra märken så som St James från Gaziano&Girling, Maverick från Riccardo Bestetti eller Canterbury från Edward Green. Vår ambition var att göra en egen tolkning vilket möjliggjordes av Carminas modellarkiv där vi fann en Adelaide med en strömlinjeformad söm som löper längs skons övre kant. Istället för en hälkappa valde vi att lämna den här delen ren vilket påminner om känslan i en wholecut. 

Läst

Lästvalet var lättare sagt än gjort. Carmina har ett imponerande utbud av läster som sträcker sig från klassiskt runda till mejslade och smala. Vi ville åt en läst som likt resten av skon skall vara väldigt mångsidig. Valet föll på den svagt mejslade "soft square" lästen Rain som påminner en del om Gaziano&Girlings MH71 och Crockett&Jones 337. I kombination med mockan som hjälper till att mjuka upp formen på tåpartiet får man en läst som fungerar till otroligt mycket. Den mjukt fyrkantiga tån harmoniserar väl med U-formen på Adelaidesömmen och hjälper till att knyta ihop helheten. Rain är en relativt bred läst vlket generellt sett passar oss nordbor bättre. 

Sula

Vårt sulval föll på en enkel lädersula. Vi är fullt medvetna om att en enkel Dainite kanske är mer användbart året om men här handlar det främst om en vårmodell och få saker kan slå känslan av lädersula på torr asfalt under sommarhalvåret. En annan anledning är att vi var imponerade över nivån på lädersula i förhållande till priset man betalar hos Carmina. I detta fall är sulan inte bara ritsnedlagd och försedd med en rad nubb i tåpartiet utan har även en diskret välvd midja; en detalj som få tillverkare kan erbjuda i den prisklassen. Vi valde att göra skon med naturliga sulkanter för att ytterligare förstärka vårkänslan och då detta enkelt kan korrigeras med ett lager av mörk skokräm om man så skulle önska tyckte vi det var en trevlig lösning. 

Vi inser dock att en bild säger mer än tusen ord så vi låter bilderna på skorna tala. I skorna sitter Skoaktiebolagets speciellt framtagna reseskoblock som passar Rain-lästen extremt bra och väger ca hälften av deras normala skoblock. (Dessa ingår ej)

 

 

För att summera det här samarbetet skulle vi vilja säga att vi blev väldigt nöjda med det färdiga resultatet. Balansen mellan klassisk design och individualitet utan att för den delen bli svårburet var en utmaning men vi är som sagt mycket nöjda och stolta över produkten och hoppas att även ni finner dem tilltalande. 

Skon har som tidigare nämnts endast producerats i en liten upplaga och kommer säljas exklusivt via Skoaktiebolaget på Humlegårdsgatan 4 i Stockholm samt på företagets hemsida. Vill man ha ett exemplar rekommenderar vi att man tar långa benet före och besöker butiken då dessa riskerar att sälja slut. Vi har i nuläget inga planer på att ta upp re-orders så passa på om det är något som känns intressant. 

Priset som varit en viktig aspekt för oss kommer ligga 3 400 kronor precis som övriga lågskor från butiken vilket i vår mening är ett väldigt bra pris för en randsydd sko av den kvalitén. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Carmina
#1 Purefun säger
2014-04-02 11:50 - Anmäl

Givet köp, Beställd!
#2 Raderad säger
2014-04-02 12:02 - Anmäl

Vackra skor! Synd att de inte finns i min storlek.

Det är synd att man inte kan krympa fötterna. Nu passar ändå oftast de bredare lästerna i storlek 12 på mina fötter, vilket gör att de flesta skomodeller ändå går att få tag i. Men det hade varit mycket enklare att ha lite mindre fötter.

Jag har full förståelse för att alla skor inte görs i de "övre storlekarna", men det är på ett personligt plan tråkigt att allt inte blir lika tillgängligt/billigt.
#3 Kopparstaden säger
2014-04-02 12:05 - Anmäl

Grymt fina! Såg dem på trunk showen och mockan har en väldigt fin och varm ton.
#4 Raderad säger
2014-04-02 12:06 - Anmäl

fina. är dem märkta med någon typ av " manolo edition"?
#5 Blåskärm säger
2014-04-02 12:22 - Anmäl

Underbart. Personen som köpte strl 10.5 kan genast avbeställa den, så att jan kan köpa den istället.
#6 Raderad säger
2014-04-02 12:31 - Anmäl

Underbart fina skor. Ni har gjort ett fantastiskt jobb. De är både diskreta och samtidigt unika och mycket tilltalande. Precis beställt ett par! :-)
#7 Nils säger
2014-04-02 13:05 - Anmäl

Vet inte riktigt hur jag ska tolka sista stycket ovanför bilderna, ingår skoblocken eller?
#8 Raderad säger
2014-04-02 13:18 - Anmäl

#7 för 3400 får du nog betala extra för skoblocken..
#9 Raderad säger
2014-04-02 13:20 - Anmäl

Väldigt snygga skor förresten :)
#10 Carmina säger
2014-04-02 13:22 - Anmäl

Kommer den att kunna beställas som MTO vid ett senare tillfälle?
#11 Jesper säger
2014-04-02 13:49 - Anmäl

Helt briljant sko!
#12 Keen säger
2014-04-02 13:53 - Anmäl

Hade varit ett givet köp om den kommit i rimliga storlekar :/
#13 Andreas Weinås säger
2014-04-02 13:56 - Anmäl

#4 - De kommer inte ha någon märkning på själva skon men alla par levereras med ett brev som förklarar samarbetet signerat av mig och Patrik Löf på Skoaktiebolaget.
#14 Andreas Weinås säger
2014-04-02 13:59 - Anmäl

#7 - Det är jag som var otydlig. Skoblock ingår inte i priset. Reseblocken i lättviktsträ ligger på 800kr om jag inte minns fel.

#2 & 12 - Full förståelse om detta är frustrerande. Vi skall titta närmare på om det går att beställa skon via MTO men storlekssortering är alltid svårt.
#15 Keen säger
2014-04-02 14:09 - Anmäl

Förstår att man inte kan ta in alla storlekar, särskilt inte vid limiterade modeller. Men nån slags intresseanmälan/föranmälan hade varit trevligt. Nåt att tänka på tills nästa gång kanske.
#16 Victor säger
2014-04-02 14:10 - Anmäl

Vilken fin sko!
Härlig nu till vår och sommar...
#17 Nils säger
2014-04-02 15:08 - Anmäl

#14 Ok, gissade det, lät lite för bra för att vara sant.

I övrigt uppenbarligen en väldigt populär sko (med rätta) och även om jag förstår att det är svårt att veta hur mycket som ska tas in så är det lite trist att endast tre storlekar finns kvar efter tre timmar, vi med jobb hinner inte ens dit.
#18 eric säger
2014-04-02 15:09 - Anmäl

Hej, är en "normal" 41 vilket borde vara en "UK 7" eller tror ni att en 7.5 kan fungera? Bor i Gbg så har tyvärr ingen möjlighet att prova i butiken. Tack på förhand och tack för en bra artikel! //Eric
#19 Raderad säger
2014-04-02 15:10 - Anmäl

Hej fanns det endast en av varje storlek? Skulle gå in och köpa nu då jag såg detta precis. Och alla utom 2 storlekar är slut, trist. Antar att det var tanken att bara sälja några få ex då allt säljer slut på ett par timmar så kunde ju Skoaktiebolaget sålt betydligt fler skor.
#20 Raderad säger
2014-04-02 15:12 - Anmäl

Det är ju smått fantastiskt att folk lyckas hitta något att gnälla på även i ett sådant här fint tilltag. Om man nu inte hinner med att beställa skon, trots att Andreas förannonserat släppet för två dagar sedan, kan man ju gå samman med några andra och köpa MTO från Skoaktiebolaget. Då får alla som nu simmar i bakvattnet ta del av dessa fina skor, och så slipper vi höra klagovisorna :)
#21 Raderad säger
2014-04-02 15:13 - Anmäl

Man kan ju också se detta som en marknadsundersökning, som uppenbarligen öppnar upp för större upplagor i framtiden.
#22 Raderad säger
2014-04-02 15:27 - Anmäl

Det var mer en fråga om det bara gjordes en i varje storlek och varför? Det klart skorna får stor genomslagskraft när detta samarbetet sker. Och självklart kan man gå till Skoaktiebolaget att göra en MTO, men inte samma sak och inte helt enkelt att få ihop flera person och enas om just en specifik modell. Jättefina skor och bra samarbete, men tycker fortfarande man kunde lagt en något större beställning, är helt övertygad om att de fortfarande hade sålt dessa och många fler par under våren och sommaren vilket hade gynnat butiken med extra förtjänst. Tycker Skoaktiebolaget är Sveriges i särklass bästa skobutik men man måste få tycka det är trist att lagersaldon ofta är låga i de mest populära storlekarna? Tittade även på deras String Loafers och det finns inte en enda storlek 8 i lager. Vilket gör att man får leta efter andra alternativ. Inte meningen att låta negativ, vara mer vinklat som en fråga varför man inte valde att producera några fler. Det är ju kul med exklusivitet och att alla inte kommer åt modellen, så det kanske var tanken och då är det helt fine. Då får man skylla sig själv att man inte kan köpa skor på möten ;)
#23 Andreas Weinås säger
2014-04-02 15:34 - Anmäl

Till er som tycker det är synd att er storlek är slut redan kan jag bara säga att jag verkligen uppskattar att ni är intresserade av den och självklart var även vår ambition att den skall sälja så bra som möjligt.

MEN även om detta får genomslagskraft ville vi inte att det skulle finnas FÖR många par då vi dels inte kunde förutse efterfrågan och att det vore ganska tråkigt att ha en modell som blev stående på hyllan.

Skall se vad vi kan göra angående re-order men grundtanken var att det skulle vara en mindre tillgång än efterfrågan.
#24 Raderad säger
2014-04-02 16:00 - Anmäl

Ser att den redan ligger uppe för pre-order hos Skoaktiebolaget. Jäkligt kul och bra jobbat Andreas och Patrik. Tummarna upp!
#25 Andreas Weinås säger
2014-04-02 16:03 - Anmäl

Vi har gemensamt bestämt att ta emot Pre-orders för modellen då vi självklart vill att de som gillade den men inte hade "rätt" storlek skall få chansen att köpa ett par.

På länken nedan kan ni se hur man går tillväga för att delta i pre-ordern.


http://www.skoaktiebolaget.se/products/pre-order-carmina-manolo
#26 Raderad säger
2014-04-02 16:20 - Anmäl

Nu har jag inte köpt ett par men jag tycker att det finns en poäng med att limiterade modeller är just limiterade till antalet. Sen har jag inte ett jättetydligt svar på hur få modeller det ska vara men exklusivitet kommer ju naturligt med ett begränsat antal.
#27 Skoaktiebolaget säger
2014-04-02 16:22 - Anmäl

#22 Vi tog faktiskt i mer än vad vi brukar, men när efterfrågan är så enorm som för denna modell är det svårt att göra prognoser. Det här är den snabbast säljande modellen vi någonsin haft. Gällande string-loafern är det endast UK 8 som är slutsåld, och vi har dessutom en restock som kommer inom ett par veckor.

#25 Jag vill passa på att tacka Andreas för en riktigt bra make up och ser fram emot att kunna tillgodose allas behov av storlekar nu när vi lagt upp en pre-order.

/Patrik
#28 Keen säger
2014-04-02 16:38 - Anmäl

Topp!
#29 Pelle säger
2014-04-02 16:51 - Anmäl

Verkar vanskligt att beställa en sko på nätet utan att veta om den aktuella lästen passar ens fot. Jag brukar ha 9.5 i C&J och Church's, men jag vet inte Carmina är i storlekarna.
#30 Douglas E säger
2014-04-02 17:06 - Anmäl

Riktigt fina skor! Hade jag inte redan haft två MTOer på väg så..
#31 Skoaktiebolaget säger
2014-04-02 18:12 - Anmäl

#29 De flesta av våra kunder är återkommande kunder som vet sin exakta storlek i Rain. Vi rekommenderar alltid att man prövar ut sin storlek i butiken först. Mejla gärna oss för mer info, många C&J-läster och Carmina-läster passar ganska lika men det beror på exakta läster såklart. Rain är en ganska generös läst.
#32 Pelle säger
2014-04-02 18:23 - Anmäl

#29. Skulle gärna prova den här skon i storlek 9.5 om den fanns i butiken, vilket jag misstänker att den inte gör.
#33 Skoaktiebolaget säger
2014-04-02 19:26 - Anmäl

#32 Vi har 3-4 modeller på Rain-lästen i lager i UK 9.5 så det är inga problem att fastställa din storlek.
#34 Pelle säger
2014-04-02 19:42 - Anmäl

#33 Ok, tack. Jag kommer in i morgon och provar.
#35 KKF säger
2014-04-02 20:58 - Anmäl

Med den orderstorm skoab förmodligen kan vänta sig i och med publiceringen av denna artikel hade ni kunnat (och borde) kräva halva priset på skoblock vid förbokning eller dylikt.
#36 Fabian säger
2014-04-02 23:05 - Anmäl

#KKF

dummaste jag hört.
#37 Olof säger
2014-04-03 11:32 - Anmäl

Fantastiskt samarbete och grymt kul läsning! Nästa sko röstar jag på ska vara ofärgad och så får skoputsar-Weinås ge dem en personlig infärgning som heter duga.
#38 Andreas Weinås säger
2014-04-03 14:30 - Anmäl

#37 - Då får det onekligen vara en JÄVLIGT limiterad utgåva ;)
#39 Raderad säger
2014-04-03 15:18 - Anmäl

#37 tycker jag låter som en toppen idé, Andreas, kan sponsra dig med en maskin så går det fortare ;)
#40 Andreas Weinås säger
2014-04-03 16:15 - Anmäl

#39 - Skall det göras så skall det göras för hand.... ;)

Vore ju självklart en spännande idé men skulle ta rätt många timmar att finishera så många par :)
#41 Keen säger
2014-04-03 22:32 - Anmäl

Då var man inne och la en beställning ikväll då!
#42 Inte KKF säger
2014-04-06 11:02 - Anmäl

#36, ja visst är det fånigt att erbjuda sina läsare mervärde.
#43 Andreas Weinås säger
2014-04-06 11:34 - Anmäl

#42 - Med tanke på att skorna sålde slut helt på mindre än 24 timmar antar jag att läsarna ansåg att de blev erbjudna ett mervärde som det var...
#44 Kristoffer säger
2014-04-06 23:56 - Anmäl

Jag tänkte höra om Carmina har någon outlet på Mallorca eller flagship store ska nämligen dit i sommar?
#45 riesenschnauser säger
2014-04-07 09:45 - Anmäl

#44: Nej, ingen outlet. Det finns en butik i Palma med blandade modeller, både för dam och herr.
#46 Henrik säger
2014-06-16 21:26 - Anmäl

Jag var in på Skiaktiebolaget idag för att köpa en annan sko, och passade på att testa den här skon i storlek 10,5. Fantastisk snygg, men lästen är för bred för min fot. Således står den kvar på hyllan för hugad spekulant!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.