Zaremba Bespoke – Del I

Efter modemässan Pitti Uomo i somras skrev vi här på Manolo om ett möte med skrädderiet Zaremba Bespoke och deras ägare Maciej. Vi blev efter vår intervju mycket nyfikna på deras arbete och påbörjade i somras en beställning som började med en första måttagning i Florens för att sedan försätta med avprovningar och justeringar under hösten. Förra veckan gjordes den sista finjusteringen och vi kommer här att i två delar beskriva hela processen samt slutresultatet.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2014-11-03 10:20  |  Lästid: 4 minuter

Skrädderiet från Warzawa är Polens äldsta och erbjuder skrädderi av yttersta klass. Man har kommit att bli allt mer känt utanför landets gränser tack vare Maciej som varit flitig på att exponera både sig själv och företaget på sociala medier.

Zaremba som skrädderi är mycket flexibla med stilen och spänner ganska brett från klassiskt brittiskt och rätt så uppbyggt snitt till mjuka italienska konstruktioner och snäva siluetter. Jag bestämde mig för att göra en vinterkavaj i cheviot donegal tweed från brittiska W.Bill i en härlig färg som närmast kan beskrivas som tegelstensröd. För att vara ett tweedtyg så är inte så grovt, ca 370 g/m. Det är dock relativt varmt och jag valde med anledning av detta en halvfodrad variant med lätt kanvas. Maciej var väldigt aktiv i konsultationen och pratade mycket om proportioner och harmoni. Han hade synpunkter på slagens bredd, rullning, vart mittersta knappen skulle sitta osv, allt för att få en bra helhet och harmoni. Måtten togs i vanlig ordning och allt noterades i Maciejs anteckningar.

 

Zaremba Bespoke – Del I
Maciej tar måtten på undertecknad under vårt första möte på Pitti Uomo i somras.
Zaremba Bespoke – Del I
Maciej är duktig på engelska och aktiv i konsultationen med råd om de olika alternativ och val man ställs inför.

Själva arbetet hjälpte Maciej till att dokumentera och det är spännande att se hur det faktiskt går till i deras ateljé. Alla skräddare jobbar in-house och inga moment läggs ut externt. Den kavaj som sytts upp åt mig har till 90% sytts helt för hand. Detaljarbetet är imponerande och ovanligt med tanke på att priset är betydligt lägre än vad många skrädderier tar för en likvärdig produkt.

 

Zaremba Bespoke – Del I
Kanvasen pikeras för hand vilket ger en överlägsen form och följsamhet över tid.
Zaremba Bespoke – Del I
Tyget upplagt och tillskärningen påbörjad. Detta är en av de viktigaste momenten i hela produktionen av skräddarsytt och styr helt slutresultatet.
Zaremba Bespoke – Del I
Zaremba Bespoke – Del I
Färdiga plaggmönster redo för att sys.
Zaremba Bespoke – Del I
Mönsterdelarna tråcklas nu ihop med varandra och kanvasen inför första avprovningen. Detta för att enkelt kunna plocka isär kavajen igen inför de korrigeringar som behövs.
Zaremba Bespoke – Del I

På torsdag kommer vi att visa resultatet samt bilder från första avprovningen.

Innan dess vill vi passa på att slå ett slag för den Trunk show som Zaremba skall hålla i Sverige.

Den 6-7 december kommer Maciej att besöka Stockholm för att träffa kunder. Då intresset för Zaremba har blivit ganska stort i Sverige så är det endast tidsbokning som gäller och först till kvarn. En anmälan kan göras till antingen nordictrunkshows@gmail.com eller info@zarembabespoke.com

Tanken är sedan att Zaremba skall besöka Sverige löpande för måttagning av avprovningar och vill man skynda på tiden mellan avprovningar finns det mycket förmånliga flyg för några hundralappar från såväl Stockholm som Göteborg till Warsawa.

Den prisbild som gäller är naturligtvis beroende på vilket tyg man som kund väljer men i ett standardtyg kostar byxor ca 3 000 kr, kavaj ca 13 000 kr och kostym ca 16 000 kr. Då är det alltså en full skrädderitjänst med individuellt framtagna mönster och två avprovningar.

Vill man beställa skjortor samarbetar Zaremba med två skjortillverkare och tar mått åt dem medan dessa syr upp produkterna. Det rör sig om Emanuel Berg för måttsydda skjortor på maskin för ca 1 300 kr och italienska skjortskrädderiet D´Avino vilka syr helt för hand från ca 2 800 kr.

 

Zaremba Bespoke – Del I
Några av skrädderiets kavajer som väntar på avprovning.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta