Zaremba Bespoke – Del 2 – Resultatet

I måndags skrev vi här på Manolo om skrädderiet Zaremba från Warsawa och hur vi påbörjat en måttagningsprocess där en kavaj sys upp åt artikelförfattaren. Vi beskrev vårt första möte samt den första måttagningen och provningen. Dagens text kommer att ta vid där vi slutade sist.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2014-11-06 10:47  |  Lästid: 4 minuter

Två månader efter vår första måttagning och konsultation var det dags för en första provning av en tråcklad  kavaj. Nu får man en första känsla av hur det kommer att bli. Min personliga känsla var att passformen var riktigt bra och relativt snäv, den liksom kramade kroppen på ett bra sätt. Framförallt över ryggen satt den riktigt bra på första försöket vilket inte alltid är självklart.

Ett par större saker behövde vi dock korrigera. Den första var den högra ärminsättningen som drog sig något och inte skapade ett snyggt fall. Den andra var det högra bröstet och armhålet som inte heller det var tillfredställande vilket framgår av en av bilderna. Det sista, som dock inte var direkt fel men som nu korrigerades mittenknappens läge ner något.

 

Zaremba Bespoke – Del 2 - Resultatet
Som ni ser på bilderna behövde höger axel/bröst korrigeras efter avprovningen.
Zaremba Bespoke – Del 2 - Resultatet
Kavajen är endast hoptråcklad för att snabbt kunna plockas isär och skäras till efter de ändringar som behövs göras.
Zaremba Bespoke – Del 2 - Resultatet
Kavajens ryggparti las ut något men utan större ändringar.
Zaremba Bespoke – Del 2 - Resultatet
Den mjuka naturliga axeln gör Zaremba riktigt bra.

Ytterligare en månad går och kavajen är klar för nästa avprovning. Den är färdig i det utförande den levereras i men är en aning snäv i midjan, vilket kanske är en konsekvens av att jag gått upp 3.5 kilo sedan den första måttagningen i somras. Detta är något som lätt korrigeras omgående. Efter detta sitter den nu väldigt bra och precis så som jag vill ha det.

 

Zaremba Bespoke – Del 2 - Resultatet
Det färdiga resultatet.
Zaremba Bespoke – Del 2 - Resultatet
Knäppningen flyttades ner något och framhäver den naturliga midjan.
Zaremba Bespoke – Del 2 - Resultatet
Ryggpartiet tydligt fördelarna med att ha en produkt tillskuren efter dig som bärare.

Sammanfattningsvis tycker jag att resultatet är mycket bra, faktiskt över förväntan. Jag vet inte om min förväntansbild är lägre ställd än vad den exempelvis är hos en skräddare som tar dubbelt så mycket betalt? Det kan vara så. Exempelvis är detaljnivån och hantverket riktigt bra och faktiskt högre än hos många brittiska skräddare vars arbete jag har sett (dock inte provat skall tilläggas). Min kavaj är till 90% gjord för hand vilket är en mer tidskrävande process. Mönsterkonstruktionen är mycket bra och de små fel som fanns initialt har rättats, som sig bör, efter den andra provningen. Prisnivån ligger relativt lågt för att vara en hel skrädderitjänst med flera avprovningar. Det kan gå att hitta liknande prisnivå från små firmor i södra Italien och Neapel om man letar. Fördelen med Zaremba är att det är lätt att kommunicera med dem samt att närheten till Polen gör att ett besök hos dem är relativt enkelt och billigt att genomföra.

Som vi skrev i måndags kommer Zaremba att besöka Sverige och Stockholm den 6-7 december för en trunk show där de möter kunder nya kunder. Därför kommer här en liten påminnelse om priser och produkter skrädderiet erbjuder:

Den prisbild som gäller är naturligtvis beroende på vilket tyg man som kund väljer men i ett standardtyg kostar byxor ca 3 000 kr, kavaj ca 13 000 kr och kostym ca 16 000 kr. Då är det alltså en full skrädderitjänst med individuellt framtagna mönster och två avprovningar.

Vill man beställa skjortor samarbetar Zaremba med två skjortillverkare och tar mått åt dem medan dessa syr upp produkterna. Det rör sig om Emanuel Berg för måttsydda skjortor på maskin för ca 1 300 kr och italienska skjortskrädderiet D´Avino vilka syr helt för hand från ca 2 800 kr.

Om intresse finns för att boka ett möte så kan man maila nordictrunkshows@gmail.com eller info@zarembabespoke.com

Maciej kommer att besöka Sverige löpande om intresse finns. Om man väljer att låta sy upp kavaj, kostym, rock eller byxa nu i december så lär detta ta ca 6 månader om han gör besök med ca 2 månaders mellanrum. Skjortor kommer att levereras betydligt snabbare.

För den som så önskar kan man snabba på processen genom att besöka Zaremba i Polen. Ett tips är då att flyga med Wizz air för några hundralappar från Stockholm till Warszawa över en helg och på detta sätt träffa Maciej i ateljén för avprovning.

Zaremba Bespoke – Del 2 - Resultatet
Initialer inbroderade på kavajens insida.
Zaremba Bespoke – Del 2 - Resultatet
En slagbredd på runt 9.5cm vilket får ses som varken extremt smalt eller brett historiskt sett.
Zaremba Bespoke – Del 2 - Resultatet
Kavajen är halvfodrad vilket ger en ledigare känsla men även ökar andningsförmågan något på den annars ganska grova ullväven.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta