Vårjackan – Car Coat

Diskret, enkel och alltid elegant. Car Coaten är ett av garderobens kanske mest mångfacetterade och användbara ytterplagg. För att ge lite inspiration i letandet efter det perfekt ytterplagget för våren har Manolo tagit en närmare titt på denna klassiska modell.

Olof Enckell  |  Publicerad 2012-03-13 21:47  |  Lästid: 2 minuter

Många ytterplagg som trenchcoaten eller arméjackan utgår från de små detaljerna med mängder av olika fickor och spännen. Det är självklart både praktiskt och snyggt som en kontrast mot en övrigt välklädd stil. För den som föredrar lite sobrare linjer är dock car coaten ett betydligt mer passande ytterplagg.  Den lårkorta längden gör att modellen täcker kavajen utan att bli osmidig och klumpig.  Tillsammans med en avskalad form är detta ett lättmatchat ytterplagg som passar lika bra över businessviden som till en stickad tröja och bomullsbyxor.

Även om det finns utpräglade höst- och vinterversioner i ull tillverkas car coaten vanligtvis i behandlade bomulls- eller tekniska syntettyger. Många tillverkare erbjuder modellen med avtagbara innerfoder, vilket ökar användningstillfällena ytterligare. Passformsmässigt är en lite smalare silhuett i regel att föredra för att slippa en gubbig känsla. Det som kännetecknar många av modellerna hos de italienska tillverkarna är att de sys med en relativt kort axel för att plagget ska sitta närmare ens naturliga axlar och undvika extratyg som lätt samlas i axelpartiet.  Detta ger också ett smalare ärmhål med ökad rörlighet så att plagget inte rör sig upp och ner i takt med att bäraren lyfter på armarna.

    

Car Coat, vars insida är lika väljord som utsidan, i behandlad bomull från italienska Sealup.
Loro Piana
Car Coaten är en självklart del i Hernos kollektion. Rena snitt, perfekt passform och sobra detaljer.
Mackintosh klassiker Duncan.
Esemplare
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta