Vårens solglasögon

Den senaste veckan har vi svenskar verkligen fått en försmak av våren. Solen har tittat fram och vi har fått njuta av ett härligt väder. Ett tydligt vårtecken och bevis för den ljusare och varmare säsongen är alla de inspirationsbilder som senaste veckan nått bildflödet på Instagram. En strid ström av bara anklar i tassels- och stringloafers och som en hyllning till våren och ljusare tider blir dagens tema här på Manolo vårens solglasögon.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2014-03-13 10:31  |  Lästid: 3 minuter

Just solglasögon är något som ger många av oss ett akut behov av att köpa nytt av när den första vårsolen tittar fram.

En av tankarna med dagens text är att ge er just inspiration och hjälp att hitta eleganta solglasögon genom att presentera ett tidlöst utbud av modeller vi gillar lite extra. Detta så att ni förhoppningsvis inte i mars nästa år känner ett växande behov att investera i något nytt. Vi förordar istället en klassisk modell och av hög kvalitet så att man som kund dels känner att de rent stilmässigt kan följa med ett tag och att dels är av så god kvalitet att de klarar ett antal säsonger utan problem.

Visst finns det trender för solglasögon också, tveklöst så. Tacksamt är då att vi de senaste säsongerna sett en tydlig retrotrend där klassiska modeller dammats av eller uppdaterats vilket gjort att utbudet nu är större än någonsin för den som föredrar en klassisk stil. Vi har valt att lyfta fram lite mindre modeller i 50- eller 60-tals stuk och gärna i någon rundad form. Även en del av de numera ikoniska modellerna från 80-talet känns riktigt intressanta idag ur ett tidlöst och klassiskt perspektiv. Vi ogillar att stå med pekpinne i handen och säga vad som är fel men överdimensionerade modeller eller sådana med tydliga logotyper känns helt klart mindre intressant.

Även utbudet från de större modehusen överlåter vi åt någon annan, med något enstaka undantag. Eftersom vi försöker vara relativt konsekventa på Manolo och gärna lyfter fram specialister inom olika segment så väljer vi att göra samma sak när det kommer till solglasögontillverkare. Vi tror att man får ut mest av att välja ett par solglasögon från ett företag som är experter på just detta. Det vill säga där ni slipper att betala ett premium för ett känt märke eller överdriven marknadsföring. Vi har valt att den här gången inte lyfta fram Rayban och Persol som redan välkända till förmån för andra, lite mindre kända kvalitetstillverkare. Att t ex Ray-Ban och Persol levererar bra och ikoniska solglasögon är det dock ingen tvekan om. 

Vi föredrar istället att lyfta fram märken som Garrett Leight, Cutler & Gross, Oliver Peoples, Epos Milano, Moscot och Bob Sdrunk. Dessa tillverkar alla endast solglasögon och optiska glasögon samt uppfyller alla de kriterier vi föredrar. Flera av modellerna vi valt ut kommer från den välsorterade internetbutiken www.eyegoodies.com som har ett riktigt bra utbud av solglasögon.

Vårens solglasögon
Bob Sdrunk är ett spännande och relativt okänt varumärke för många. Här med den klassiska modellen JFK.
Vårens solglasögon
Epos Milano är ett av de mest prisvärda alternativen för runt 1500kr. Här i modellen Polluce som gör sig oerhört bra till en elegant kavajbaserad klädsel.
Vårens solglasögon
En av de främsta kvalitetstillverkarna på marknaden är tveklöst Oliver Peoples som med den runda modellen O´Malley hittat helt rätt.
Vårens solglasögon
New York-baserade Moscot har sin runda klassiker i form av modellen Miltzen. Här med tidlösa, mörkbruna sköldpaddsmönstrade bågar.
Vårens solglasögon
En annan av de verkliga tungviktarna är Cutler&Gross. Här med en lite grövre rundad båge.
Vårens solglasögon
Ett nytillskott på glasögonmarknaden är Garrett Leight från Californien. Här har han tillsammans med sko- och kläddesignern Mark McNairy tagit fram en samarbetsmodell. (Även översta bilden)
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta