Vårens 6 snyggaste skjortjackor

Det går inte att missta sig på intresset kring skjortjackan eller Shackets som de ibland kallas internationellt. Det är ett plagg som idag finns representerade i var och varenda kollektion och prisklass men kan skilja sig åt på flera sätt. Vi har valt att lyfta fram våra 6 favoriter för våren och vad man kan tänka på när man inhandlar dem.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-04-15 08:44  |  Lästid: 3 minuter
Vårens 6 snyggaste skjortjackor

Varför intresset för shirt jackets har ökat är ganska logiskt på många sätt. Idag har bärandet av kavaj en betydligt formellare status än förr och där har skjortjackan i många fall tagit över det mer lediga användingsområdet. Plagget är avslappnat, okonstruerat och i nästan alla avseenden lättburet. Det går att bära över en skjorta, piké eller t-shirt men även under ett ytterplagg vilket gör mångsidigheten än mer intressant. 

Under högsommaren är det ett stilfullt och skyddande yttre lager när temperaturen kan krypa ner något under kvällarna och plaggets lediga karaktär gör den lättare att kombinera med t ex jeans. 

Modeller av skjortjackor finns det nästan lika många av som det finns producenter. Skjortjackan är som namnet antyder en hybrid mellan en klassisk skjortkonstruktion och en safarijacka. Inte sällan hittar man modellen med 2 eller 4 framfickor vilket drar tankarna till en tunnare field jacket. 

Materialmässigt så finns det mängder med spännande alternativ. I tunn ull får man en mer dressad känsla som kan agera substitut till kavaj medan modeller i seersucker, linne eller bomull snarare ger ett skrynklat och ledigt uttryck som passar perfekt till jeans. 

Gran Sasso

Skjortjacka med tydliga inslag från safarijackan så som krage och axelklaffar. Här i en härlig grön linnekvalitet. 

 

Vårens 6 snyggaste skjortjackor
Gran Sasso Safari Linen Jacket

 

NN07

En skjortjacka passar även utmärkt i t ex mocka där känslan direkt blir mer exklusiv. Här från Köpenhamnbaserade NN07 i en beige ton av mocka. 

 

Vårens 6 snyggaste skjortjackor
NN07 Suede Shirt Jacket

 

A Day´s March

Ett prisvärt alternativ från A Day´s March i en grövre melerad ullkvalitet. 

 

Vårens 6 snyggaste skjortjackor
A Day´s March Original Wool Overshirt

 

Drake´s

Brittiska Drake´s har flera fina “Shackets” i sin kollektion. Vår favorit är den här militärgröna i en brittisk bomullskvalitet. 

Vårens 6 snyggaste skjortjackor
Drake´s 3-pocket Shacket

 

Stòffa

Stòffas senaste modell 006 är ett typexempel på hur skjortjackan fungerar i olika färger och material. Här i en chokladbrun väv av ull/silke.

 

Vårens 6 snyggaste skjortjackor

 

Aspesi

En vågad men härlig tolkning i ljust rosa från italienska Aspesi. Trevligt till framför allt sommartoner och ljusa jeans. 

 

Vårens 6 snyggaste skjortjackor
Aspesi Pale Pink Overshirt (även översta bilden)
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-12 00:19