Våren, the Italian Way

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-04-02 19:35  |  Lästid: 2 minuter
Bild 316883

Vårmode och Italien är självklar kombination. Som mozzarella, tomat och färsk basilika. De känns bara helt naturligt. Som om att födas i en vit linneskjorta och ett par stilsäkra loafers. Vad är det då för attribut som kännetecknar den nonchalanta elegans italienare ofta uppvisar?

Den lediga kavajen
När Style.com besökte Lino Ieluzz, välkänd stilikon i Milano och ett frekvent ansikte på The Sartorialist, viker denna excentriska italienare ihop en kavaj och slänger den i en stol. Säga vad man vill om italienarnas dramatiska ådra, men det är svårt att på ett bättre sätt beskriva den perfekta vårkavajen. Slit ut och älska den.

Linneskjortan
Strukturen linne har gör detta till ett perfekt material för vår kavajen, uddabyxorna, kostymen och inte minst skjortan. Mängden uppknäppta knappar är en fin balansgång mellan machohybris och elegant avslappnat. Det hjälper dock onekligen att prata flytande italienska och kunna skilja toscanska viner från Piemonteviner.

Tröjan runt halsen
En färgglad pullover är inte bara skönt att bära under kavajen vid tidig vår, utan fungerar utmärkt som substitut till halsduken. Kvalitén är naturligtvis viktig att ha i åtanke för att hitta ett tyg som andas tillräckligt bra för vårbruk.

Skorna
Svenskar klär sig onekligen väldigt bra. När det kommer till ämnet läderskor tycks dock denna medvetenhet försvunnit helt. Det spelar ingen roll att det står Zegna eller Canali i innerfodret på kavajen. Tillsammans med medelmåtttiga skor blir resultatet aldrig bra. Den hantverk och skokultur som England och inte minst Italien uppvisar påverkar självklart modekulturen i dessa länder. Tipset är att våga satsa på tidlösa modeller, likt Guccis klassiska loafers nedan.

Detaljerna
Klockan över den subtilt synliga skjortmanschetten, den något korta byxlängden, ihopvikta solglasögonen och assymetriska näsduken är alla viktiga detaljer för att nå ett perfekt resultat. Stilmässiga egenheter och färgstatements utöver dessa uppmuntras sedan starkt. Att försöka efterlikna italienarnas stil allt för noggrant utan att sättta sin persosnliga prägel på klädseln kommer bara ge intrycket av att vara utstuderat.

Bild 316884 Bild 316885
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta