Våren 2016 från Boglioli

Ett av de mest tongivande företagen inom dressat herrmode de senaste åren är tveklöst italienska Boglioli. Man var en av de första och inte minst främsta inom området av okonstruerade och plaggtvättade kavajer och kostymer, en trend som spridit sig till precis alla segment på marknaden sen dess.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-05-25 09:18  |  Lästid: 3 minuter
Våren 2016 från Boglioli

Vad man inte alltid känner till är att göra en kavaj okonstruerad och plaggtvättad ställer betydligt högre krav på producenten då man inte har någon kanvas och mellanlägg att förlita sig på för att ge kavajen struktur. 

Många konkurrenter har försökt adoptera Bogliolis tänk men i vår mening är de fortfarande bäst på området med möjligtvis undantag från specifika linjer som ”Jacket in a box” från Belvest exempelvis.

Boglioli drevs i många år av bröderna Mario och Perluigi men för snart fyra år sedan valde man att sälja för att istället börja om på något nytt som vi idag känner som The Gigi. 

Sen bröderna lämnade har man sett en viss förändring i såväl kollektionerna som presentationerna. Plaggens dna iform av den lätta konstruktionen är kvar men man har gått mer åt mode än klassiskt skrädderi.

För våren 2016 har Boglioli inspirerats starkt av 1970-talet och färgskalan går mellan djupa toner av vinrött till starkt koboltblått för att sedan tonas ner av tobaksbrunt uppblandat med benvitt. Slipsen är i många fall utbytt mot en scarf och designern Jay Vosoghi blandar en lite mer strukturerad axel med en vidare byxa för att sedan i nästa look välja en okonstruerad kavaj till en kortare avsmalnande nederdel.

Kollektionen känns lyxig och även om man inte nödvändigtvis väljer att bära plaggen som de presenteras av företaget bjuder det på en hel del inspiration. Många som testat Boglioli kan intyga hur bekväma och bärbara plaggen ofta uppfattas och jag tror de här okonstruerade tolkningarna av kavaj och kostym vi sett de senaste åren har bidragit till att avdramatisera klassiskt herrmode och fånga upp många yngre bärare. 

Boglioli säljs i Sverige hos bland annat Gabucci, Spiga 3, Care of Carl, Divanti och Linnégatan No.2 i Sverige. 

 

Våren 2016 från Boglioli
Djup ton av vinrött i kostym.
Våren 2016 från Boglioli
Benvit/sandfärgad kostym i ett dubbelknäppt utförande.
Våren 2016 från Boglioli
Brun kavaj med tobaksbruna byxor.
Våren 2016 från Boglioli
Ledig men lyxig tolkning av pikétröjan.
Våren 2016 från Boglioli
Tredelad mörkblå smoking.
Våren 2016 från Boglioli
Koboltblå kostym.
Våren 2016 från Boglioli
Benvit dubbelknäppt kavaj.
Våren 2016 från Boglioli
Tobaksbrun bomullskostym är en klockren sommarsvid.
Våren 2016 från Boglioli
Mörk kostym med diskret överruta.
Våren 2016 från Boglioli
Brun kavaj med blå byxa.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta