Våren 2008: Detta ser vi fram emot

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-01-01 14:49  |  Lästid: 3 minuter
Bild 316584

Det är skönt att vakna upp till ett nytt och fräscht år. Ett år med nya löften att bryta. Vid sidan av oanvända gymkort och trassliga förhållanden att reparera kan vi också se fram emot ett år med nytt mode. Nya märken, inspirationskällor och trender bidrar till att herrmodet befinner sig i en mycket positiv utveckling. Här ett litet urval vad som väntar.

Den lediga kostymen
Varje säsong pratas det om att modet går mer mot det dressade. Väldigt sällan är detta något som märks på gatan och att se män klädda i kostym är ytterst sällsynt. I år när flera märken valt att satsa på något ledigare kostymer kan denna bild förhoppningsvis förändras. För en kostym behöver inte kännas allt för uppklädd och stel. Ofodrade bomulls- och linnekostymer är inte bara fantastiskt snygga utan dessutom riktigt sköna.

Bild 316585
Från vänster: Our Legacy, Ralph Lauren, Bottega Veneta

Kostymbyxornas återkomst
Den som inte vill gå hela vägen bör i alla fall fundera på att byta ut jeansen mot ett par kostymbyxor eller chinos. För varför springa omkring och svettas i jeans framför att bära luftiga byxor? Tyvärr tillåter Sveriges klimat knappast att under våren utesluta strumporna, men till sommaren är ett par kostymbyxor utan strumpor en svårslagen kombination.

Bild 316586
Från vänster Filippa K och Pringle of Scotland

Dubbelknäppt
Det dubbelknäppta kavajen har diskuterats ganska flitigt under hösten och det är roligt att se att den lever kvar i flera vårkollektioner. Den kan tyckas som något mer påklädd och mer passande för hösten än den enkelknäppta diton, men i rätt material är den dubbelknäppta kavajen ett plagg för hela året.

Bild 316587
Från vänster: Acne och Valentino

Klubbkragen
Det är lätt att som pulloverstofil bli aningen sentimental över att återse gamla klassiker. När det gäller klubbkragen är detta dock berättigat. Vi skrev visserligen om den redan förra året, men nu när den på allvar kommit tillbaka bland annat hos Our Legacy kan den få sitt verkliga genombrott.

Bild 316588
Från vänster: Ralph Lauren och Thom Browne

Färgglatt dressat
Uppumpad attityd utan självinsikt och mode är ingen bra kombination. Mode måste få innehålla humor. Och färg. Se bara på konstnären David Hockney eller paisleyinstitutionen Etro där färg är en hel vetenskap. Eller som det italienska modehuset själva uttrycker det: Color is the Key.

Bild 316589
Från vänster: Paul Smith och Etro

Översta bilden från Acne

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta