Våra 10 favoriter från Baselworld 2016

Under senaste veckan gick årets största klockmässa av stapeln i Basel. Branschens tungviktare lanserade alla sina nyheter för 2016 och vi har tittat närmare på våra personliga favoriter från mässan. Det blir allt från komplicerade Patek till prisvärda sportklockor.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-03-23 10:38  |  Lästid: 6 minuter
Våra 10 favoriter från Baselworld 2016

Patek Philippe

Patek Philippe är alltid ett av de största dragplåstren på Baselmässan och dess nyheter tenderar att alltid bli extrema snackisar. Den största överraskningen för vår del var faktiskt inte någon av nyheterna utan snarare avsaknaden av en sådan. Vi talar om modellserien Nautilus som i år fyller 40 år och känner man Patek brukar jubileum innebära nya modeller. Till vår förvåning valde man att inte lansera något från Nautilus-serien under Baselmässan men företaget antyder att man kan vänta sig en större nyhet senare i oktober. 

Vad som dock lanserades var framför allt befintliga modeller i nya versioner och material. Är det något som verkligen dominerat bland Pateks nyheter så är det så kallade Breguet index. Det syftar till de arabiska siffror i kursiv stil som uppkallats efter varumärket Breguet. 


Den manuella inhouse-kronografen 5170 lanserades för första gången i Roséguld med såväl vit (5170R-001) som svart tavla (5170R-010) och med just Breguetindex. Priset ligger kvar på samma nivå som modellen i vitguld med svart tavla som lanserades i samma utförande förra året. 

 

 

Våra 10 favoriter från Baselworld 2016
Manuella kronografen 5170R var en av mässans absoluta höjdpunkter med en perfekt storlek på 39.4mm.

Annars var den stora nyheten hos Patek den helt nya modellen 5930G som är en världstidskronograf. Det innebär att man som bärare kan läsa av tiden i alla världens tidzoner på samma gång. Detta är kombinerat med en Flyback-kronograf som kan mäta tid upp till 30min. Detta har man uppnått genom att kombinera kalibrarna från ref. 5990 och 5130 vilket resulterat i det nya inhouseverket CH 28-520 HU. Världens för tillfället tunnaste världstidskronograf med total tjocklek på 12mm. 


Boetten är i vitguld och mäter 39.5mm med en blå tavla och matchande alligatorband.

 

Våra 10 favoriter från Baselworld 2016
Nya 5930G från Patek Philippe.
Våra 10 favoriter från Baselworld 2016
Det nya inhouseverket CH 28-520 HU

 

Rolex


Rolex är förmodligen den absolut största och mest omtalade aktören på Baselmässan och i klockbranschen i allmänhet. Årets lanseringar bjöd på framför allt en stor nyhet som det spekulerats om i flera år.

Det rör sig om en ny version av Rolex Daytona i stål som nu fått den efterlängtade keramiska bezelringen som introducerades i platina och roséguldsversionerna tidigare år. Kombinationen svart ring och vit/svart tavla får många vintagefantasters hjärta att slå lite snabbare då den påminner om de ikoniska modellerna 6241 och 6263 från 60-, 70- och 80-talet. Vi tycker den nya ref. 116500LN är ett välkommet ansiktslyft till en modell som inte utvecklats speciellt mycket de senaste 10 åren. 

I den nya Daytonan sitter fortfarande det fantastiska inhouseverket 4130 som nu även ingår i Rolex Superlative Chronometer Certification som man instiftade 2015. Detta innebär att klockans garanti förlängs från tre till fem år och att man garanterar en maximal gångavvikelse på -2/+2 sekunder per dygn (vilket är en halvering av kravet från COSC).

 


Våra 10 favoriter från Baselworld 2016
Rolex Daytona ref. 116500LN med vit tavla.
Våra 10 favoriter från Baselworld 2016
Samma modell i med svart tavla.

 

Omega

Omega har de senaste säsongerna arbetat med att profilera om varumärket. Man har skurit ner antalet återförsäljare och sakta men säkert introducerat en högre nivå på urverk och därmed även positionerat sig i en högre prisnivå. Man tar upp kampen mot exempelvis Rolex och lanserade förra året Globemastern med METAS-certifiering och krav på 0/+5 sekunder per dygn. 

Årets stora lanseringar var annars uppdateringar i Speedmaster och Planet Ocean-serierna.


Omega arbetar vidare med hyllningsmodellen till den klassiska referensen 2998 från 1960-talet. Det är en vidareutveckling av "First Omega in Space" som lanserades för några år sedan och som förra året fick en fantastisk uppföljning i guld. I år rör det sig åter om en boett i stål men med en gräddvit tavla med blå register, bezel och band. Storleken ligger kvar på smakfulla 39.7mm med den ikoniska boettformen med raka bandhorn. 

 

Våra 10 favoriter från Baselworld 2016
CK2998 limited edition från Omega.

Nästa nyhet var som sagt Planet Ocean. Vi hittade en personlig favorit i Omegas egna roséguld med brun tavla och alligatorband och den nya storleken 39.5cm. En perfekt storlek som Omega av någon anledning valt att marknadsföra som damklocka men fungerar utmärkt även på en manlig handled. Modellen går under namnet Planet Ocean "Chocolate".

 


 

 

Våra 10 favoriter från Baselworld 2016
Omega Planet Ocean "Chocolate" i Sedna 18k guld.

 

Frederique Constant


Varumärket Frederique Constant har länge profilerat sig som en av de mest prisvärda aktörerna från Schweiz men frågan är om de inte överträffat sig själva med årets nyhet. 

Man lanserar en evighetskalender (perpetual calendar) efter konstens alla regler som i stål kommer kosta under 100 000 kronor. Vi är medvetna om att det är otroligt mycket pengar men sett till vad den här typen av mekanisk komplikation kostar normalt sett eller från de främsta tillverkarna är det ett extremt prisvärt alternativ. 

Modellen mäter 42mm och erbjuds i stål respektive roséguldspläterat stål med ett automatiskt inhouseverk som mäter 6.78mm. Exakt listpris för svenska marknaden är inte fastställt men klockan beräknas landa på 8 350 CHF. 

 


Våra 10 favoriter från Baselworld 2016
Frederique Constant Manufacture Perpetual Calendar. (även översta bilden)

 

Tudor

Tudor har haft ett par extremt framgångsrika säsonger med stort fokus på hyllningsmodeller till sina historiska dykarklockor och kronografer. Framför allt har man satsar enormt på modellen Black Bay som lanserats i tre utföranden hittills där egentligen bara bezelringen ändrat färg. Även i år fortsätter man på det inslagna temat och lanserar ytterligare två nyheter i modellserien. 

Black Bay Bronze är som namnet antyder en modell med boett i brons och har faktiskt förstorats från 41mm till 43mm. Inuti tickar Tudors inhouseverk MT5601 och den bruna tavlan har fått arabiska siffrorna 3, 6 och 9. Klockan levereras på ett vintageinspirerat läderband samt ett NATO-band i tyg.


Priset på Black Bay Bronze förväntas ligga på strax under 4 000 dollar.

Våra 10 favoriter från Baselworld 2016
Black Bay Bronze i 43mm utförande.

Den andra nyheten i Black Bay-serien är Black Bay Dark som är en svart PVD-behandlad version av 41mm versionen. Klockan har bortsett från den helsvarta estetiken endast ett diskret inslag av färg i form av djupangivelsen 200m:660ft i rött. En flört åt 70-talets Rolexmodeller där just detta inslag var relativt frekvent. 

Prisnivån på Black Bay Dark förväntas ligga i linje med de nuvarande modellerna i serien. 

Våra 10 favoriter från Baselworld 2016
Tudor Black Bay Dark erbjuds på antingen matchande länk eller svart läderband.

 


Tag Heuer

Tag Heuer lanserade även de en hyllningsmodell i svart tema. Det rör sig om klassikern Monza från 1976 som nu uppdaterats från originalets 39mm till mer kontemporära 42mm. Originalet togs fram av Jack Heuer för att fira Niki Lauda´s F1-vinst och var en av de första PVD-behandlade klockorna på marknaden. 

Hyllningsmodellen har utöver den något större storleken även lymassa i form av SuperLuminova och en boett i titan snarare än stål. Priset är i nuläget inte officiellt.

 


Våra 10 favoriter från Baselworld 2016
TAG Heuer Monza.

 

Grand Seiko

De som tror att japanska Seiko är begränsat till prisvärda mekaniska budgetklockor kommer nog sätta kaffet i halsen när de läser om den här lanseringen. Seiko är ett enormt företag bestående av flera kvalitetsnivåer där Grand Seiko och Credor representerar den absoluta premiumnivån. 

I detta fall har Grand Seiko lanserat modellen SBGD001 med hela 8 dagars gångreserv och företagets spring drive-teknik. Den 43mm stora boetten i platina huserar kaliber 9R01 som behandlats av Micro Artist Studio i Shiojiri, Japan. En behandling som normalt sett endast modellerna i Credor-serien fått. Utöver den imponerande gångreserven har verket en gångavvikelse på endast 0.5 sekunder per dygn vilket är extremt imponerande.


SBGD001 produceras i endast åtta exemplar och säljs uteslutande via Seikos egna flaggskeppsbutiker för ca en halv miljon kronor. 

 

Våra 10 favoriter från Baselworld 2016
SBGD001 i platina med det imponerande 9R01-verket.
Dela på Facebook
Tweeta