Välklädda Dykarur

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-03-09 17:58  |  Lästid: 3 minuter
Bild 313641

Dykarur förknippas vanligtvis med blaffig design där funktion klart står över diskretion. Men det finns undantag som lämpar sig lika väl till våtdräkten som kostymen. Här åtta exempel.

Bild 313642
Få klockor har haft samma inverkan på senaste 60 årens klockmode som Rolex Submariner. Tillsammans med Blancpains Fifty Fathom Diver ses Submariner som banbrytande för hela kategorin dykarur och speciellt dess intåg i den vardagliga klädseln. Klockan lanserades ursprungligen 1953 och var då vattentät upp till 100 meter. Idag är siffran den tredubbla. Designen är dock minst lika klassisk idag som då.

Bild 313643
Florentinska Officine Panerai har som klocktillverkare åt italienska marinen länge arbetat med funktionella klockor för tuffa förhållanden. Senaste 20 åren har märket riktat sig mot en civil kundgrupp som efterfrågar rejäla dykarur i iögonfallande design. Luminor (på bilden) hör tillsammans med Radomir till märkets kändaste modellserier.

Bild 313644
När Pierce Brosnan som James Bond valde bort Rolex Submariner, vilket länge varit förknippad med filmserien, gjorde han till förmån för en Omega Seamaster Planet Ocean. Originalet lanserades dock redan 1948.

Bild 313645
Med prisläge på runt 15 000 för en klocka utgör Longines ett klart vettigt alternativ bland schweiziska kvalitetstillverkare där prisläget inte sällan startar vid det tredubbla. Modellen på bilden, Conquest, kombinerar en sportig form med sobra detaljer som den svarta boetten i keramik.

Bild 313646
IWC Aquatimer är en klassisk modellserie för den som söker efter ett något mer städade dykarur. Speciellt de något äldre modellerna som kanske inte är lika funktionella som dagens, men så har de också en helt unik karaktär.

Bild 313647
Patek Philippe Aquanat kan inte riktigt klassas som ett regelrätt dykarur eftersom denna modell endast klarar 120 meter vattendjup mot minimumkravet på 200 meter. Men ja, den funkar fint att spilla Chardonnay på.

Bild 313648
Tag Heuer lanserade sin modellserie Aquaracer 1982. Designmässigt påminner den om Omega Seamaster såväl som Rolex Submariner, men med ett något okonventionellt upplägg på urtavlan. Modellen på bilden heter Aquaracer Calibre S Regatta

Bild 313649
Sinn 900 Large Chronograph Pilot, som namnet antyder går denna klocka snarare under kategorin pilotklockor. Men klockan tål faktiskt ett vattendjup på 200 meter vilket gör att den även kvalar in bland denna kategori. Och för den som önskar har märket betydligt mer vattentåligare klockor, men då i modell större.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta