Välgörenhetsauktionen slog alla rekord – Sålde historiens dyraste armbandsur

I helgen gick årets version av Only Watch av stapeln och inte bara slog själva auktionens totala intäkter alla tidigare rekord. En av klockorna blev t om världens dyraste armbandsur genom tiderna.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-11-10 13:30  |  Lästid: 2 minuter
Välgörenhetsauktionen slog alla rekord - Sålde historiens dyraste armbandsur

Only Watch är en av de mest omskrivna och bevakade klockauktionerna. Den består av 44 av branschens främsta klocktillverkare som alla bidrar med vad som brukar kallas en Piece Unique. Det är en helt unik klocka som endast produceras i ett exemplar specifikt för auktionen vilket i klockkretsar tenderar att generera enorma summor.

Till skillnad från övriga klockauktioner går alla intäkter från Only Watch oavkortat till välgörenhet i form av forskning inom muskelsjukdomen Duchennes Muskeldystrofi. 

Den totala summan dessa 44 klockor drog in i årets auktion var 10 430 798 € (ca 97 500 000 kronor). 

Om detta är spektakulärt är nästa del än mer så. En av klockorna i auktionen stod nämligen för över 60% av hela summan. 

Det var på förhand rätt klart att Patek Philippe med sin referens 5016A skulle vara auktionens kung. Klockan är en Minute Repeater, Evighetskalender och Tourbillon kombinerat i en 36.8mm stor boett av det exklusivaste material en Grande Complication kan produceras i…nämligen stål.

Att priset skulle bli högt när det handlar om en piece unique från Patek var det inget snack om men efter att två budgivare slagits om klockan över telefon och hammaren till slut landade stod slutsumman på makalösa 6 757 610 € (ca 63 miljoner kronor).

Självklart helt absurda pengar för en klocka men är det någonstans en klocka skall säljas för så mycket pengar är det på en auktion till välgörenhet. 

 

 

Välgörenhetsauktionen slog alla rekord - Sålde historiens dyraste armbandsur
Patek Philippe Grande Complication ref. 5016A.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta