Vad är: Cordovan?

 |  Publicerad 2008-02-11 19:17  |  Lästid: 2 minuter

Bild 316753
På riktigt fina skor kan man ibland se att lädret de skapats av heter shell cordovan. Men vad är det, och varför är det så dyrt?

Cordovan är ansett som det absolut finaste skomaterialet, och ett par shell cordovanskor håller inte bara en livstid, de är supermjuka och dessutom åldras de på ett sätt som bara kan jämföras med Sean Connery. Men som med det mesta annat så är det inte bara de fantastiska egenskaperna som gör shell cordovan så dyrt som det är. Det handlar nämligen om skinn från hästar. Varje skinka på hästen blir en ”shell” och det behövs en shell för varje sko. En häst per par skor alltså. Dessutom vill man ha en präktig arbetshäst eftersom man får ut större bitar skinn från dessa. Och arbetshästar är det ont om nu för tiden. Priset är alltså till stor del en produkt av utbud och efterfrågan. Dessutom krävs det massor av arbete för att behandla lädret, ett arbete som görs för hand.

Cordovanskinn garvas med helt vegetabiliska oljor på samma sätt som man gjorde i den spanska staden Cordoba för 600 år sedan. Där utarbetades processen och staden har också lånat sitt namn till lädret. Hela processen, med garvning, betsning och glasering tar inte mindre än sex månader och görs helt för hand.

Märkligt nog är det Gillette som vi kan tacka för att materialet ens kom på frågan till skor. Innan de kom på engångsrakbladet så användes nämligen cordovan uteslutande till så kallade striglar, det vill säga de läderremmar som man har för att skärpa rakknivar med. Men när folk slutade med rakkniv till förmån för Gillettes uppfinning så hade man plötsligt en massa högklassigt läder över. Då kom shell cordovanskon till.

Svensk-italienska Italigente har nyligen lanserat en modell i shell cordovan. Den heter Il Presidente, och kostar 6900 kronor. Det är den som ni ser på bilden.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta