Fråga Manolo: Krympta kläder?

 |  Publicerad 2005-01-24 15:32  |  Lästid: < 1 minut

Ibland får vi in frågor som andra besvarar bättre än vi. Då hittar vi rätt person att hjälpa oss och levererar svaret till er. Följande fråga ställde vi till en vän som är jeansdesigner på ett av världens största modeföretag.

Varför säljs inte kläder förkrympta?

/Fredrik

Med förkrympta kläder funkar det såhär: Alla plagg som har en tvätt, det vill säga plagg som ska ha ett tvättat och rufft utseende när du köper dem, är redan krympta när du köper dem. Jeans, t-shirts (bland annat Nudie t-shirtsen) och många jackor till exempel.

Plagg som inte ska se tvättade ut, utan ha ett helt och rent utseende, kommer oftast att krympa när de tvättas hemma. Det finns vissa behandlingar man kan göra med tyget för att de ska krympa mindre, men eftersom dessa kostar en hel del och inte syns för blotta ögat tror jag inte att kunderna är beredda att betala den extra kostnaden.

Hur mycket det krymper beror på vilken komposition av fibrer de har. Generellt sett kan man säga att ju mer naturfibrer desto mer krymper plaggen. Linne och hampa krymper allra mest. Akryl och polyester som är konstgjorda plastfibrer krymper inte alls. Sen finns det en mängd ”halvkonstgjorda” fibrer som till exempel viscose som krymper mycket men som går att ”förstora” igen genom strykning. Dessa fibrer är gjorda av naturmaterial men av växter som inte har naturliga fibrer. Viscose är gjort av barrträd.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta