Tre udda ur

Olof Enckell  |  Publicerad 2006-08-08 09:48  |  Lästid: 2 minuter

Bild 315260Det finns flera olika sätt att ha koll på tiden. För den verkliga excentrikern har Manolo valt ut tre av de galnaste nyheterna inom klockbranschen.

Lagom till medeltidsveckan i Visby lanserar brittiska Dunhill en klocka tydligt inspirerad av riddarnas storhetstid. Dunhill, en av världens mest respekterade producent av lyxiga accessoarer, har med sin senaste skapelse Parody Stone Watch verkligen tagit ut svängarna. Själva klockan är gjord helt i 18 karats vitguld. Safirglaset skyddas av ett galler utformat som på en riddarhjälm. Även det är gjort helt i guld. Insidan pryds av ”The Three Lions Crest”, som blivit en nationalsymbol för England.

Issey Miyake, som Manolo tidigare skrivit om, är med deras minimalistiska klocka Twelve raka motsatsen till Dunhills flört med medeltiden. Mannen bakom designen är den japanska ingenjören Naoto Fukasawa, som med Twelve ville skapa enklast tänkbara klocka. Klockan är totalt rensad från siffror och onödiga visare. Istället är insidan formgiven med tolv stycken hörn för användaren lättare skall hålla koll på tiden.

Schweiziska Zenith har med sin Defy Xtreme Open skapat en klocka som skall tåla exceptionella förhållanden. Skalet består till störst del av titan medan armbandet är förstärkt med kevlar, samma material som används i skottsäkra västar. Enligt Zeniths uppgifter skall klockan vara vattenresistent ner till 1000 meters djup och teoretiskt totalt oförstörbar. Zeniths mål är enkla: ”To perform, to resist, and to stun.”

Bild 315261Bild 315262

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta