Tillbaka på skatten? Förvara slantarna brittiskt

Denna vecka har både deklarationen och det orangea kuvertet legat hemma på hallmattan efter jobbet och temat får idag därför bli pengar. Vissa har mycket andra har mindre. Det är ofint att prata om dem. Oavsett mängd tycker vi att man skall förvara sina surt förvärvade slantar på ett snyggt och respektfyllt sätt. Idag kanske inte kontanter används i samma utsträckning som förr och antalet fack i våra plånböcker för plastkort har istället ökat.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2014-03-27 10:35  |  Lästid: 3 minuter

Vad många inte känner till idag är att några av världens absolut främsta lädertillverkare och garverier finns i England. Många av dessa är specialiserade på just mindre lädervaror som kortcase och plånböcker samt väskor. Idag är alltså ambitionen att presentera ett urval av olika typer av plånböcker för olika tillfällen, alla med den gemensamma nämnaren att de kommer från England samt håller en oerhört hög kvalitet och förväntas kunna följa med i många år. Flera av märkena erbjuder en helt igenom handgjord vara där även lädret har sitt ursprung i Storbritannien.

Vid en genomgång av de märken vi lyfter fram kan man säga att Asprey, Mulberry och Smythson tillhör ett lyxsegment som även tillverkar andra varor och vars varumärke är väldigt starkt. Dessa kostar relativt mycket men produkterna håller å andra sidan en mycket hög nivå. Ettinger London samt Launer är två kanske mindre kända varumärken men som båda erbjuder riktigt fina, framförallt plånböcker. De har en lång historia och stor kunskap när det kommer till lädertillverkning. De har båda ett enormt utbud när det kommer till olika lädertyper, allt ifrån exotiska läder till kalvskinn och mocka. Vill man välja en något billigare tillverkare så för Aspinal of London prisvärda och stiliga plånböcker i framförallt kalvskinn. Jaktspecialisten Purdey har inget stort sortiment men säljer ändå ett par rustika och fina plånböcker i tjockt garvat kalvskinn vilket kommer att åldras med stor värdighet.

Avslutningsvis och i sammanhanget den kanske minst kända tillverkaren Whitehouse Cox från Walsall. Detta företag är otroligt stora i Japan. En marknad som uppskattar såväl den brittiska stilen som produkter av högsta kvalitet. Att Whitehouse Cox som varumärke inte är så känt har också mycket med att göra att de tillverkar majoriteten av sina varor på kommission åt andra kända varumärken så som Ralph Lauren Purple Label samt Drakes London för att nämna några. Vi vill dock slå ett slag för deras egna varor i framförallt det som kallas ”tan bridle leather”. Denna typ av grovt läder användes ursprungligen framförallt för att göra träns och sadlar till hästar. I Whitehouse Cox fall så garvas lädret för hand på vegetabilisk väg. När man köper en vara i denna kvalitet så kan ytan fortfarande ha ett tunt lager vax när man får den. Detta är till för skydda lädret och bör putsas in försiktigt. På sikt får lädret som är väldigt stryktåligt en väldigt vacker patina och tenderar att mörkna något.


Tillbaka på skatten? Förvara slantarna brittiskt
Diskret och elegant kortfodral i ljust skinn från Asprey. (även översta bilden)
Tillbaka på skatten? Förvara slantarna brittiskt
Klassisk plånbok från ett av branschens starkaste varumärken; Mulberry.
Tillbaka på skatten? Förvara slantarna brittiskt
Ettinger som har en rad tvåfärgade plånböcker med kontrasterande insida.
Tillbaka på skatten? Förvara slantarna brittiskt
En liknande modell från Launer med en väldigt trevlig kombination av tan och mörkgrönt.
Tillbaka på skatten? Förvara slantarna brittiskt
Detaljbild på en plånbok i tan bridle leather från Whitehouse Cox.
Dela på Facebook
Tweeta