Tid för svid – 7 klassiska kostymklockor

Många läsare är tillbaka från semestern vilket innebär att vi lämnar klockor med gummiband eller hög vattentäthet och fokuserar på något lite elegantare. Idag handlar det därför om sju klassiska kostymklockor i lite olika prisklass och utförande.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-08-16 06:36  |  Lästid: 3 minuter
Tid för svid - 7 klassiska kostymklockor

När man skall investera i en kostymklocka finns det ett par saker värda att ha i åtanke. 

Storleken har betydelse

Precis som en sportklocka behöver ha en lite större diameter av funktionella skäl så bör en kostymklocka vara klart mer återhållsam i såväl storlek som design. Exakt storlek är såklart högst personligt och beror på bärarens handleder och inte minst preferenser. Med det sagt vill vi helt klart slå ett slag för mindre klockor som genom historien burits av män med såväl större som mindre handleder. Mellan 36-38 mm brukar vara elegant för de flesta runda klockor och upp till 40 mm på en större handled. Sen bärs olika klockor på olika sätt och dessa mått syftar främst till runda boetter. 

Matcha metaller

Nästa aspekt att ha i åtanke är material på band och boett. En kostymklocka i guld är ett tidlöst men tyvärr mer kostsamt val än exempelvis stål. Även om det kan kännas som en överdrift att matcha metaller i vit- respektive gul metal med övriga synliga smycken så tycker vi resultatet ofta är väldigt snyggt precis som att svart klockarmband i regel gör sig klart bättre till svarta skor. Ett armband går ofta relativt enkelt att byta från t ex svart till brunt så att investera i ett par olika band ger dig känslan av flera klockor i en. 

Vi har valt ut 7 klassiska modeller i olika prisklasser som alla gör sig utmärkt till just kostym.

A.Lange&Söhne, Saxonia Thin

Tid för svid - 7 klassiska kostymklockor
Tyska Langes mest minimalistiska klocka kommer från Saxonia-serien. Två visare för timme och minut, lövtunn profil och en smakfull storlek på 37 mm gör den till en perfekt kostymklocka.

Grand Seiko, SBGW253

Tid för svid - 7 klassiska kostymklockor
Grand Seiko är den japanska klockgigantens Seikos premiumlinje vars kvalitet står sig väl mot sina schweiziska konkurrenter. Här i form av hyllningsmodellen till företagets första klocka från 1960-talet. (även översta bilden)

Cartier, Americaine

Tid för svid - 7 klassiska kostymklockor
När Cartiers ikoniska modell Tank fyllde 100 år 2017 lanserade man den avlånga versionen Americaine för första gången i stål. Klockan drivs av ett automatiskt urverk och kommer på ett blått alligatorband.

Tissot, Ballade

Tid för svid - 7 klassiska kostymklockor
Tissot är kända för att producera prisvärda kvalitetsklockor och modellen Ballade är inget undantag. Här får man en automatisk klocka med en teknik som man vanligtvis hittar i ett betydligt högre prissegment.

Zenith, Elite Classic

Tid för svid - 7 klassiska kostymklockor
Elite-serien är Zeniths absolut elegantaste med en avskalad design och mer återhållsam storlek. Modellen Elite Classic mäter 39 mm och finns bl a med en i detta utförande i roséguld med tavla och band i brunt.

Vacheron Constantin, Heritage American 1921 Mid-Size

Tid för svid - 7 klassiska kostymklockor
En av våra favoritklockor från Vacheron är deras hyllningsmodell till chaufförsklockan från 1921. Nu lanserade företaget en något mindre version på 36,5 mm som ger ett lite mer elegant och dressat intryck.

Patek Philippe, Calatrava ref. 5196P

Tid för svid - 7 klassiska kostymklockor
Patek Philippes modellserie Calatrava anses av många vara den ultimata kostymklockan. Här i den exklusiva versionen 5196P i platina med Breguet-index och tvåtons-tavla.

Inspiration

 

Tid för svid - 7 klassiska kostymklockor
Steve Mcqueen med en Cartier Cintrée som är föregångaren till modellen Americaine.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta