The Prince Albert Slippers

Det har blivit dags att på allvar ta sig ur julmatskoman och blicka framåt mot nya året. För att fira in 2013 på bästa sätt gäller det att ha eleganta skor på fötterna. I dagens artikel har Manolo därför gjort en djupdykning i den klassiska slippern.

Olof Enckell  |  Publicerad 2012-12-27 10:33  |  Lästid: 2 minuter

För många kan det framstå som fullständigt ologiskt att kombinera ett så elegant plagg som smokingen med ett par mönstrade tofflor. Men historiskt sett har faktiskt denna excentriska skomodell en självklar plats i herrgarderoben.  I mitten av 1800-talets England började aristokratin bära inomhusskor för att inte förstöra sina fina slottsgolv.  En av många trendsättare var Prins Albert som 1840 gifte sig med Drottning Victoria. Prinsen bar ofta ett par släta inomhusskor i sammet med foder i siden för att matcha rökrocken. Senarare kom denna typ av sammetstofflor att kallas för just Prince Albert Slippers.  

I modern tid har märken som Stubbs & Wootton, Del Toro och Scalpers gjorde detta till en modeikon inom framförallt preppymodet. Idag finns ett brett utbud av både klassiska slippers i sammet som lekfullare tolkningar i ulltyger med broderade motiv. För de allra flesta lär lackskorna förbli det självklara skovalet till smokingen, men för den som gillar det halvudda är det bara att glädjas åt ett roligare utbud än någonsin.

 

Elegant mönstrat från Paul Stuart
Scalpers Black Label
Tricker’s
Konservativt och korrekt från brittiska Church’s.
Del Toro
Edward Green (Leffot)
Stubbs & Wootton (Mr Porter)
Ett av de mer udda exemplen på denna skomodell tillskrivs italienska Car Shoe.
Utbud av motiv från Crockett & Jones
Barker Black
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta