The President – Rolex Day-Date

Få om någon modell har blivit så starkt förknippad med sin tillverkare som klockan i dagens artikel. Sen lanseringen 1956 har "The President" som modellen även kallas suttit på handleden hos såväl diktatorer som presidenter och kommunister som kapitalister. Den har under andra halvan av 1900-talet varit ett bevis på framgång och Rolex flaggskeppsmodell nr 1. Vi ger er historien om Rolex Day-Date.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-07-29 09:54  |  Lästid: 5 minuter
The President - Rolex Day-Date

Året var 1956 och Rolex har precis lanserat världens första klocka som kombinerar tre unika egenskaper. Den är vattentät, den är automatisk och den har en kalenderfunktion. Faktum är att än idag är dessa tre egenskaper tillsammans med modellens många ikoniska bärare nyckeln till dess populäritet. 

Vad som framför allt kännetecknade modellen var tre saker. Den patenterade Oysterboetten på 36mm som gjort företaget till ledande inom vattentäthet, fönstret klockan 12 med den utskrivna veckodagen samt den ikoniska presidentlänken. Länken är enkelt uttryckt en blandning mellan den sportiga oysterlänken och den mer eleganta jubileelänken.

Utöver detta producerades klockan endast i ädelmetallerna guld (gult, vitt och rosa) samt det diskreta men dyraste valet platina. Vanligast var klockan i gulguld med en champagnefärgad urtavla i samma ton men för de som ville glida mer under radarn var vitguld eller platina ett utmärkt val. Då klockan var ett tecken på framgång och dess bärare ville att detta skulle synas var dessa två vita metaller klart underrepresenterade i försäljningen och betingar idag högre pris på andrahandsmarknanden. En av de allra första modellerna som producerades i platina såldes nyligen på Phillips stora Day-Date-auktion i Genéve för rekordsumman 473 000 CHF (närmare 4.2 miljoner kronor).

 

The President - Rolex Day-Date
Rolex Day-Date ref. 6612 ”The Big Kahuna” som nyligen såldes för rekordsumman 473 000 CHF.

Smeknamnet The President blir dock inte synonymt med modellen förrän President Lyndon.B Johnson bar klockan under sitt presidentskap mellan 1963-1969. Sen dess har otaliga presidenter burit klockan och således förstärkt det maktklingande smeknamnet. Vad som är fascinerande är att klockan har burits av såväl folkvalda presidenter som diktatorerna de svor att bekämpa. Faktum är att klockan under större delen av dess existens var det självklara valet för mer eller mindre alla framgångsrika män oavsett om det handlade om företagsledare, hyllade idrottsstjärnor eller yrkeskriminella. 

 

The President - Rolex Day-Date
Lyndon. B Johnson var den amerikanska president som starkast förknippats med Rolex Day-Date.
The President - Rolex Day-Date
Day-Date som givits till John F. Kennedy från Marilyn Monroe.
The President - Rolex Day-Date
Klassisk Rolexannons för modellen från 1966.
The President - Rolex Day-Date
En klassisk bild på Fidel Castro med Rolex Day-Date och GMT Master på samma arm.

 

De fyrsiffriga referenserna (1956-1977)

Den första referensen av modellen hette 6511 och förseddes med det nya verket cal.1055 och blev den första Rolex att förses med texten ”Superlative Chronometer Officially Certified” på tavlan. Denna standard garanterade en gångavvikelse på +/- 5 sekunder per dygn. 

Den referens flest dock förknippar med Day-Date är nog ref. 1803 i gulguld som uppgraderades med kaliber 1555 1959 och sedan 1565 i mitten av 1960-talet. Med denna plexiglasförsedda referens började Rolex på allvar experimentera med en rad spännande tavlor i regnbågens alla färger och 1803 producerades i hundratals olika konfigurationer under 60- och 70-talet.

 

 

The President - Rolex Day-Date
Ref. 6511, 6611, 1803 och 18038.
The President - Rolex Day-Date
En så kallad ”Stella-tavla” som var ett exempel på Rolex experimenterande med modellen under 1960- och 70-talet.

 

De femsiffriga referenserna (1977-1999)

Nästa stora utveckling av modellen kom 1977 då man med referens 18038 introducerade den nya verksgenerationen 3055 som hade den mycket efterlängtade ”quickset” funktionen. Detta gjorde att bäraren snabbt kunde ställa datumet separat och inte behövde snurra visarna 24 timmar för att byta. Utöver det nya verket introducerades för första gången safirglas i en Rolexklocka. Fördelarna med detta var att glaset nu kunde sitta tightare mot glasringen och man höjde på så vis vattentätheten för modellen från tidigare 50m till det dubbla. Även profilen påverkades då klockan som var ganska mullig plattades till pga det lägre glaset. I denna generation av 5 siffriga referenser fortsatte Rolex med sin filosofi av innovativa tavelval. Det var det sena 70-talet och guld och brunt det häftigaste man kunde ha. Därför lanserades ett par olika versioner av lackade trätavlor i bl a valnöt som fick ett unikt djup där varje tavla var unik. Dessa saknade lysmassa och hade endast guldindex på tavlan.

 

The President - Rolex Day-Date
Fantastisk urtavla i valnöt på referens 18038 från sena 1970-talet.
The President - Rolex Day-Date
Rolex annons från 1979 för Rolex Day-Date.

 

De sexsiffriga referenserna (1999-)

Vid milleniumskiftet skedde nästa utveckling av modellen. Klockorna som uppgraderats med kaliber 3155 kunde man inte bara snabbställa datum utan även veckodag separat (double quickset). Klockans estetik var till synes väldigt lik föregångarna (storleken på 36mm var oförändrad sen lanseringen) men försågs med detaljer som blankpolering istället för borstning av klockans bandhorn, solida länkbitar samt förbättrat spänne. Modellen lanseras även i specifika referenser med läderband och matchande urtavla för ett lite diskretare utförande och mer överkomligt pris.

 

The President - Rolex Day-Date
Rolex Day-Date ref. 118135 med chokladbrun tavla och läderband istället för stållänk.

 

Day Date II

Den största utvecklingen i modellens historia skedde 2008 när Rolex lanserar en ny, uppblåst version på 41mm. Klockan innehöll den senaste tekniken och markant mer ädelmetall och var förmodligen ämnad som en flört med det större klockmode som präglat marknaden i flera år. Den klassiska storleken på 36mm hade gått från en vid lanseringen tilltagen herrmodell till en i mångas ögon damstorlek vilket nya Day Date II skulle råda bot på.

 

The President - Rolex Day-Date
Rolex Day-Date II ref. 218235 på 41mm.

 

Day-Date 40

Day-Date II fick blandad respons från konsumenterna. Dels fanns det dem som älskade det större och mer visuella intrycket klockan gav men många kände att originalproportionerna från 36mm-versionerna gått förlorad. Under årets Baselmässa lanserade man den senaste nyheten i modellserien: Rolex Day-Date 40.

Man minskar återigen boetten till 40mm men behåller balansen i originalet från 1950-talet. Den största utvecklingen är annars det helt nyutvecklade urverket 3255 som med 14 nya patent erbjuder en gångreserv på hela 70 timmar och endast halva gångavvikelsen mot C.O.S.C. 

Alla Rolex klockor har tidigare certifierats av det fristående Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres och tillåter en maximal gångavvikelse på -4 till +6 sekunder per dag. Med det nya 3255-verket har Rolex halverat den siffran till -2 /+3 sekunder vilket är i paritet med exempelvis toleransen för Geneva Seal och Patek Philippes egna certifiering.

 

The President - Rolex Day-Date
Nya Rolex Day-Date 40 i Platina.
The President - Rolex Day-Date
Kaliber 3255 från Rolex.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta