The Field Jacket

Det blir ofta mycket skräddat och dressat här på Manolo men vi tycker att det är fantastiskt att lyfta fram influenser ur olika hörn av manligt mode. Ett exempel är vårens kanske intressantaste ytterplagg nämligen en Field Jacket. Gärna i ett funktionellt lättviktstyg med vattenavstötande egenskaper som underlättar vid en svensk vår.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-02-10 10:26  |  Lästid: 3 minuter

Modellen har fått ett stort uppsving de senaste åren och är baserad på M65 jackan från Alpha Industries som bars av amerikanska soldater under bl a vietnamkriget. Även om denna jacka är en designklassiker föredrar vi en modern tolkning i en lite smala passform och med ett mer funktionellt material än bomull. 

Bäst i färgväg tycker vi en Field Jacket gör sig i dova nyanser av olivgrönt, mörkblått eller beige. Beroende på användningsområde kan man antingen välja en med ett löstagbart foder som fungerar under tidigare våren eller en tunnare för sommarhalvåret. Även om modellen tveklöst ses som ett ledigt ytterplagg kan den fungera mycket bra över en kavaj för en ledig tolkning. 

De karaktäristiska fyra fickorna på framsidan är väldigt praktiska för saker som annars är mindre lämpligt för kavajens fickor och de flesta modeller har ett resår som går att dra åt i midjan om man vill att modellan skall vara mer markerad i midjan. 

Vi har tittat närmare på några modeller på marknaden som vi tycker extra mycket om. 

 

The Field Jacket
Originalet; den klassiska M65 jackan från Alpha Industries är såklart omöjlig att inte nämna och inte den dyraste modellen på marknaden. Dock är den kanske enligt oss väl avslappnad för att kombineras med en mer skräddad klädsel.
The Field Jacket
För de som är ute efter ett ytterplagg redan nu och för tidiga våren samt sena hösten har Herno i sin höstkollektion en superfin fodrad Field Jacket. (Även översta bilden)
The Field Jacket
Amerikanska J.Crew gör en väldigt fin modell i kanvas som heter Garrison Fatigue och kostar 188$. (jcrew.com)
The Field Jacket
En Field Jacket från franska APC i en rak modell av ledigare karaktär. (Mr Porter)
The Field Jacket
Tunn, lätt och lite kortare modell i beige polyamid för sommarhalvåret från Montecore.
The Field Jacket
Svenska J Lindeberg har en egen tolkning av modellen i sin Forrest Utility Jacket.
The Field Jacket
En väldigt trevlig modern tappning av modellen i tobaksbrunt med vinklade bröstfickor från Aspesi. (fransboonestore.com)
The Field Jacket
Två av Scott Schuman aka The Sartorialist klassiska bilder av hur en Field Jacket kan kombineras.
The Field Jacket
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta