Svensk nummer två hos Gaziano & Girling

Andreas Reijers är kocken som på chans flyttade till England för att försöka bli bespokeskomakare. Idag är han lärling på ansedda Gaziano & Girling, och tränas av en annan svensk.

Jesper Ingevaldsson  |  Publicerad 2016-08-25 09:55  |  Lästid: 4 minuter
Svensk nummer två hos Gaziano & Girling

Gaziano & Girling är som många vet en av de yngre firmorna i engelska skomeckat Northampton, grundat 2006 av Tony Gaziano och Dean Girling. De har ända sedan starten tillverkat både konfektionsskor och skräddarsydda bespokeskor, och fantastiskt nog lyckats nå stor framgång med båda sidorna. För sju år sedan började svenske Daniel Wegan hos företaget som lärling på bespokeskosidan, idag är det han som leder hela avdelningen, efter att ha jobbat oerhört målmedvetet ända sedan han kom dit.

 

Svensk nummer två hos Gaziano & Girling
Vy över rummet som är avsatt för tillverkningen av bespokeskorna i Gaziano & Girlings nya fabrik i Kettering, Northampton.

För sju år sedan jobbade 33-årige värmlänningen Andreas Reijers som kock i Norge, och hade inte en tanke på att han skulle jobba med skor. Men kockyrket var slitigt, och när han för knappt fyra år sedan såg några filmer på Youtube som visade skotillverkning för hand, började han fascineras av yrket. För att prova på skosidan började Andreas på en hantverksskola i Fredriksstad som utbildade reparationsskomakare. Reparationsskomakarsidan var ingenting för honom, men han gillade att jobba med skor och kände att bespokeskomakare definitivt kunde vara någonting som passade.


- Men möjligheterna att få jobba med det i Norge eller för den delen Sverige var extremt små. När jag frågade Daniel Wegan om råd på Instagram sa han till mig att flytta till England, då skulle mina chanser att komma in i branschen vara betydligt större, säger Andreas Reijers. 

Sagt och gjort. För knappt två år sedan gick flyttlasset till England och Northampton. Där gick Andreas runt och knackade dörr hos de olika fabrikerna, och snart hade han fått anställning Crockett & Jones fabrik. Han började med att stansa ut tygbitar som använts som förstärkning mellan foderläder och ovanläder, men då han var ambitiös och intresserad flyttades han uppåt och tillslut jobbade han med att skära ut de riktiga ovanlädersbitarna, det mest kvalificerade jobbet på den avdelningen.

- Men det var ju inte att jobba i skofabrik som var drömmen, jag ville ju göra skor själv, säger Andreas.
Så under kvällarna satt han hemma och övade på att tillverka skor för hand, och på helgerna åkte han väg 14 genom Northampton bort till Kettering och satt hos Daniel Wegan och lärde sig av honom. När det sedan i våras blev en lärlingsplats ledig hos Gaziano & Girling fick Andreas Reijers chansen.
– Det är ett sjukt svårt arbete, och en så långsam process att få till det. Jag kan förstå att många ger upp längs vägen. Men jag gillar utmaningen, säger Andreas.

Och han visar redan prov på talang. Han jobbar med bottningsarbetet, själva ihopsättningen av skorna, och trots att han bara varit där på heltid några månader gör han redan vissa moment på kunders riktiga skor.


 

Svensk nummer två hos Gaziano & Girling
Finslipning av en rand.

Att han fortfarande är relativt ung ser Andreas som en förutsättning för att han ska kunna bli riktigt bra på yrket. Samtidigt vill han inte slösa bort tid, han jobbar hellre stenhårt nu för att så fort som möjligt nå en nivå där han kan leva på det. För som ny lärling är det inga stora pengar man drar in, men ju mer man kan tillföra i arbetet på riktiga skor, så att säga, desto bättre betalt är det, även om det aldrig någonsin blir någonting man tjänar några nämnvärda pengar på.

 

Svensk nummer två hos Gaziano & Girling
Andreas tillsammans med Daniel Wegan i den sistnämndas hem, och som de kallar det ”lilla Gaziano & Girling-fabriken.

Att vi har två svenskar på en av världens mest ansedda bespokeskoavdelningar är så klart riktigt glädjande. Här på hemmaplan i Sverige har vi främst Janne Melkersson och Skomakeri Framåt som jobbar med att tillverka skräddarsydda skor. Det finns ett garde med yngre förmågor som många har varit hos Janne och gått kurs och sedan övar vidare hemma. Möjligheterna att lyckas på det sättet är naturligtvis tuffare än om man som Andreas och åker till England, har talang, sliter och har flyt.


- Jag tänker inte slänga bort den här chansen. Nu är det all fokus på att lyckas här, att lära mig så mycket som möjligt så fort som möjligt, säger han.

 

Svensk nummer två hos Gaziano & Girling
Egengjorda skor på Andreas fötter.
Dela på Facebook
Tweeta