Strumpor och sockar i alla dess former

Dagens artikel är tillägnad en produkt som lätt glöms bort i den manliga garderoben. Till skillnad från bröstnäsdukar, slipsar och scarfs glider ofta strumporna under radarn men är enligt oss en av de viktigaste ingredienserna för en bekväm och elegant höstklädsel.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2015-11-26 14:56  |  Lästid: 5 minuter
Strumpor och sockar i alla dess former

Efter att ha varit en ganska mild och snäll höst kom nu kylan och regnet som ett brev på posten. Detta medförde att man på allvar blev tvungen att börja klä sig lite varmare. Jag har dock ändå alltid gillat hösten även om jag bor i en stad där höststormarna känns lite hårdare än på många andra ställen i vårt avlånga land. Behovet av att klä sig rätt blir då allt viktigare. Idag skall vi trots detta inte skriva om praktiska ytterplagg, varm tweed eller randsydda kängor som klarar vädret. Nej, detta får mycket utrymme här på sidan ändå. Istället så skall vi efter många förfrågningar lyfta fram strumpan, eller sockan om man så vill. Det finns många anledningar till detta. En är att det är en väldigt bra julklapp (till alla över 13 år). En annan är att det är ett praktiskt plagg. Ull eller kashmir värmer skönt så här års medan en tunnare variant i bomull är svalare under det varmare sommarhalvåret. Slutligen så kan strumpor så klart även vara snygga och en del av en genomtänkt outfit.

Tanken med dagens text är inte att utbilda er i etikett så som att en gentleman bara bär knästrumpor. Visst är knästrumpor snyggt och det absoluta förstahandsvalet till mera formell klädsel eller kostym. Så klart fungerar även kortare varianter. Det enda man skall tänka på är att när man sitter ner och byxan åker upp lite, försök att undvika en glipa så att huden visas eftersom det ser så tråkigt ut. En annan uppmaning är att helst inte bära marinblå strumpor till svarta skor. De ligger för nära varandra i nyansen mer skär sig på något oharmoniskt sätt. Rådet är istället att till svarta skor välja mörkt grå strumpor eller möjligtvis svarta. Nog med pekpinnen och över till det viktiga, att inspirera er.

Vår ambition är idag att underlätta inför kommande sockinköp. I sann Manolo-anda har vi valt ut lite mer nischade aktörer som är specialiserade på att endast göra strumpor av högsta kvalitet.

Bredden är stor när det kommer till strumpor och spänner från svarta tunna formella strumpor till grovt stickade i ull med något mönster. Detta gör att om man så önskar så finns det möjlighet att använda strumporna för att ge utryck för ens individualitet. Det kan bli ganska spännande att bryta av en mörk kostym med en strumpa i någon klar färg eller intressant mönster. Det skriker inte så mycket men gör ändå att formaliteten bryts. På samman sätt kan man matcha mönster så som argyle-rutigt, prickigt, randigt eller Fair Isle och skapa en individuell look. Personligen har jag en förkärlek för just röda strumpor som jag tycker ser mycket bra ut i alla typer av bruna skor och som sticker ut precis lagom mycket.

 

Strumpor och sockar i alla dess former
Undertecknad har en förkärlek till röda strumpor. Här från Gammarelli.

När det kommer till strumpor av bättre kvalitet så är följande märken intressanta att lägga på minnet: William Abraham, Bresciani, Calzificio Palatino, Sozzi Calze och Drake´s London för lite mer dressade varianter, och CHUP socks, American Trench, Scott Nichol, Merz B Schwanen och Gallo för ledigare eller grövre strumpor vilka lämpar sig extra bra så här års.

En stor fördel med strumpor är att det är en tacksam produkt att köpa via nätet. När man väl hittat ett märke man trivs med så är det lätt att köpa dem på online. I och med att de är platta och lätta så blir frakten oftast även väldigt låg.

 

Strumpor och sockar i alla dess former
Fair Isle-mönstrade grövre strumpor från CHUP som passar utmärkt till en ledigare stil med grova brogues och jeans.

Vi har tidigare nämnt Mes chaussettes rouges på Manolo då de är den enda butiken i världen som säljer strumpor från Gammarelli. Detta är egentligen ett skrädderi ett stenkast ifrån Pantheon i central Rom som förser Påven, kardinalerna samt biskoparna med deras kläder. De unga fransmännen Jacues Tiberghien och Vincent Metzger besökte Gamarelli gillade denna bland #menswear-nördar dolda hemlighet och köpte med sig ett lager hem. Efter viss övertalning fick de rätten att exklusivt sälja Gammarellis strumpor online. Mest kända är de röda sockarna burna av kardinalerna. De för även lila vilka bärs av biskoparna samt svarta som används av prästerna. Strumporna finns i bomull eller merinoull av högsta kvalitet. De har även strumpor från italienska Bresciani och Gallo samt franska Dorè Dorè samt Mazarin. Mazarin var ursprungligen mest känt för sina gröna strumpor finns nu även i en rad andra färger. Historiskt sett har dessa gröna strumpor burits av medlemmar av Academie Fracaise, den franska akademin.

Nästa butik väl värd ett besök är Upper Socks. Den startades för ett år sedan av före detta finansmannen Emmanuel Heurteau i Paris. Deras idé är att sälja lyxiga strumpor av hög kvalitet från små nischaktörer till en krävande publik som uppskattar det lilla extra. Av de märken som säljs är Rombaserade Calzificio Palatino lite extra intressant eftersom det inte säljs av så många andra aktörer. De övriga märken som säljs är italienska Sozzi Calze och Bresciani liksom brittiska Pantherella.

 

Strumpor och sockar i alla dess former
Sobra toner av vinrött och mörkblått.
Strumpor och sockar i alla dess former
En orange strumpa kan vara en utmärkt accentfärg till exempelvis den blå kostymen. Här ifrån Palatino.

En sak som är fantastisk med sociala medier är den inspiration man kan få där. Ett personligt favoritkonto på Instagram är Mike @mdubsonsf. Han driver sidan Aldenofsandiego.com vilken är en blogg med hyllning till hans favoritmärke Alden. På hans konto visas endast skobilder där han varierar modeller och färger som i många fall matchas med snygga och genomtänkta strumpor på ett inspirerande sätt. 

 

Strumpor och sockar i alla dess former
Sober matchning av sko, byxa och strumpa.
Strumpor och sockar i alla dess former
Kashmirstrumpor i grönt från italienska Sozzi som finns tillgängliga via Skoaktiebolaget i Stockholm.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta