Stockholmsshopping: Dolda pärlor

 |  Publicerad 2007-01-04 12:44  |  Lästid: 3 minuter

Bild 315690I den tredje delen i artikelserien om Stockholms shoppingliv tar vi en titt på de lite mer okända butikerna i Stockholm, de dolda pärlorna.

Slatgo & Clemenza Västmannagatan 79
Vi har förstått att flera av er undrat: ”Är den nåt att ha, den där ’hattbutiken’ i Vasastan?” Och här kommer svar på tal: Varför har inte fler upptäckt den?

Slatgo & Clemenza är en drygt årsgammal butik där man kan hitta 250 olika produkter från New York Hat & Cap CO., så ryktena om de många hattarna är inte tagna ur luften. Här finns hela Gram Designs höstkollektion och här kan till senvåren en väska för 42 000 dyka upp. De två förstnämnda märkena distribueras i Sverige av butiken, därav det minst sagt digra utbudet. Och väskan är en skräddarsydd attachéväska, som i sig själv går lös ”bara” på några tusenlappar. Det är väskans innehåll som får priset att skjuta i höjden: tolv stycken screentryck á 70×100 cm där utgångspunkten är fotografier tagna i New York av fotografen Richard Ryan, som också är en av ägarna till butiken. Den andre heter Patrik Lindström. Namnet är en historia i sig, ett slags internskämt, där Richard är Slatgo (hämtad ur filmen Gudfadern) och Patrik Clemenza (inspirerad av en polsk zigenare).

I butiken finns också väskor från Grevius och slipsar, pocket squares och manschettknappar från Ulterior Motive. Dessutom tre stycken klockmodeller från svenska Ezteem, som är heta just i New York för närvarande (men omskrivna på Manolo redan i september i fjol) och handsydda, broderade sneakers (2500) från likaledes uppmärksammade designerkollektivet Supreme Being.

De udda öppettiderna, onsdag-lördag, beror på att lokalen bara är affär på deltid. Resten av tiden används den som fotostudio och showroom. Slatgo & Clemenza ska vara ”en förening av mode, kuriosa och tryck” och de konstverk och roliga accessoarer som pryder butiken är inte bara där för syns skull. De flesta finns också till försäljning och från och med i vår är det tänkt att ett helt rum ska ägnas åt just konsten.

Se också: http://www.slatgoclemenza.com/

Speakeasy Rörstrandsgatan 44
Det här är sannerligen en dold pärla bland Stockholmsbutikerna, belägen långt upp på Rörstrandsgatan, från S:t Eriksplan sett. Alltför avsides belägen, har det visat sig. Om en månad flyttar hela butiken till Artillerigatan och blir granne med fashionabla Artillerigatan 2 när den slår upp portarna på nummer 4. Som butik påminner den om Katitzi på Hantverkargatan, med ett ganska selektivt urval av kläder som blandas upp med second hand-plagg. Den rea som pågår just nu för att så lite som möjligt ska följa med till Östermalm är bara den värd ett besök. 50-70% på i princip allt i butiken och fortfarande med ett bra utbud av plagg kvar.

Märkena har i höst varit stickat från S.N.S., stilrent från Samsøe & Samsøe, allt möjligt från Busnel, spännande uppkomlingar som Our Legacy, Modern Amusement och You Must Create (YMC), skor från Date och accessoarer från Jefferson & Williams. Och så en second hand-avdelning, som faktiskt hör till stans bästa, trots att den är ganska begränsad.

Hur märkesutbudet ser ut till våren återstår att se, men många av de märken som funnits tidigare ser ut att återkomma. En webbutik är också i planeringsstadiet och fram till flytten har ni ju (ytterligare) en rea att gå på!

Se också: http://www.fatsamsgrandslamspeakeasy.se/

Perry Como Bergsunds strand 32
Etableringen av framgångssagan Street vid Hornstulls Strand har fått oanade konsekvenser för Perry Como på närbelägna gatan Bergsunds strand. De har inget samarbete, men det är ju ett välkänt faktum att ”folk drar folk”.

Här har Hanna och Hannes i snart två år drivit sin butik. En butik som under tidens gång utvecklat sitt utbud från ganska mycket street wear till ett mer och mer dressat utbud. Här finns etablerade svenskar som Cheap Monday, Hope och Sandqvist tillsammans med nyare Nina Jarebrink, Fienden och Cica Triz. Här återfinns också nämnda S.N.S och Ulterior Motive, jeans från Edwin och sneakers från Umbro by Kim Jones. Och så vågar man satsa, dels på lite udda märken som Penfield (street-inspirerade jackor från USA), Delirius Monkey (t-shirts från Finland) och Malling & Mihai (danska väskor som väcker ha-begär). Dels på konst på väggarna som finns till försäljning liksom böckerna i fönstret. Och dels på en egen kollektion, Perry Come On, med än så länge bara tjejkläder, men där en herrkollektion planeras till nästa vår.

Avslutningsvis är även plagg från brittiska 6876, uppmärksammade av oss tidigare, på ingång till våren.

Se också: http://www.perrycomosthlm.se/

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta