Stilstudie – Smokingen

Efter några dagars välbehövlig julledighet är vi tillbaka och vi rivstartar med fokus på inspiration för nyår. Idag tittar vi närmare på mannens kanske mest eleganta plagg; Smokingen. Vilka versioner finns det och vad gäller egentligen när det står "Smoking" på en inbjudan.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-12-27 10:56  |  Lästid: 6 minuter
Stilstudie - Smokingen

Vi skall kanske börja med att bryta ner det till vad som faktiskt definierar en smoking respektive en smokingjacka? 

En smoking är i två eller tre delar och består vanligtvis av svart eller midnattsblå ull. Byxorna har revärer i silke/siden längs sidorna och bör varken ha bälteshällor eller slag. Jackan är i av samma material men har slag i siden (satin) eller ribbat siden (grosgrain) som matchar de i byxans revärer. Det sistnämnda har en lite mattare finish och en lätt randig struktur. Om smokingen har en väst är även den i samma material som byxa och jacka. 

En smoking kan vara enkel eller dubbelknäppt och ha spetsiga eller sjalslag i respektive utförande. Historiskt sett finns ett par exempel på smokingar med trubbiga slag men det är inget vi skulle rekommendera. En enkelknäppt smoking har i regel endast en knapp medan dubbelknäppta alternativ kan variera mellan enkla till dubbla knapprader.

Traditionellt saknar smokingen sprund bak även om många moderna versioner idag har dubbla sprund likt vanliga kavajer.

 

Stilstudie - Smokingen
Sjal- respektive och spetsiga slag i enkelknäppt utförande på Paul Newman och Robert Redford i filmen Blåsningen från 1973.
Stilstudie - Smokingen
Skådespelaren Michael B. Jordan i en dubbelknäppt smoking från Ralph Lauren med sjalslag.

En smokingjacka kan även köpas individuellt och här öppnas möjligheten för fler material och nyanser. Det finns exempelvis alternativ i sammet och då allt från svart och midnattsblått till buteljgrönt eller vinrött. Dessa härstammar främst från den klassiska rökrocken och bärs inte med matchande byxor utan snarare ett par klassiska smokingbyxor i svart eller midnattsblå ull. En smokingjacka i sammet anses mindre formell än den traditionella smokingen i ull men fungerar utmärkt på avslappnade lite mindre tillställningar. 

 

Stilstudie - Smokingen
Midnattsblå smokingjacka i sammet från Zaremba Bespoke.

Ett annat välkänt alternativ är den vita smokingjackan. Den är vanligtvis producerad i tunn ull, silke eller linne och avsedd att bäras på varma breddgrader. Definitionen “Söder om Kairo” som Fredrik af Klercker benämner det bör kanske snarare ses som en fingervisning än en definitiv sanning. Det är ett plagg som i första hand är kopplat till temperatur och klimat snarare än exakt breddgrad. Vad som skiljer den vita smokingjackan ytterligare är att den vanligtvis saknar slag i silke utan istället har samma material i slag som resten av jackan. Även den här modellen bärs med svarta eller midnattsblå traditionella smokingbyxor. 

 

Stilstudie - Smokingen
Tillsammans med James Bond är nog Humphrey Bogarts rollfigur Rick Blain från filmen Casablanca den som främst förknippas med den vita smokingjackan.

Vad är det då som gäller om man får en inbjudan där det står: Smoking eller Black Tie?

Vi börjar nedifrån. 

Skor

På fötterna bär man traditionellt lackskor i svart. Det kan röra sig om oxfords, derbys eller pumps där de sistnämnda paradoxalt nog är både det mest korrekta och svårburna valet. Ett par operapumps kännetäcknas av en lågt skuren loafer i lack med en silkesrosett på. Det är den kanske äldsta oförändrade skomodellen som finns kvar i den manliga garderoben och bärs till såväl frack som smoking. 

Om det rör sig om en lite mer informell smokingmiddag öppnar sig möjligheten att bära sammetstofflor eller så kallade Albert-tofflor. De är vanligtvis i svart eller mörkblå sammet och kan ha något form av brodyr i tån. 

 

Stilstudie - Smokingen
Operapumps är ett såväl vågat som korrekt val till smoking.
Stilstudie - Smokingen
David Niven i Albert-tofflor med brodyr till smokingen.

Skjorta och fluga

Till smoking bär man uteslutande vit skjorta och svart fluga. Dessa kan sen finnas i en rad spännande utföranden men bör följas oavsett vilken smokingjacka, formell nivå eller storlek på sällskapet det rör sig om.

En klassiskt smokingskjorta har antingen en så kallad Marcellapiké i bröstet eller ett plissérat bröst. Skjortan kan ha stängd knappslå eller hål för dekorativa bröstknappar (mer om dessa nedan). 

En smokingskjorta har alltid dubbel manschett och vi rekommenderar en klassisk krage framför ving- eller flärpkragen som främst förknippas med fracken. 

Flugan (som man ALLTID knyter själv) är vanligtvis producerad i samma silkeskvalitet som slagen och revärerna på smokingen dvs siden eller ribbat silke. Här finns möjligheten att ta ut svängarna något via olika modeller så som Butterfly eller Diamond. Den sistnämnda har ett spetsigt avslut på respektive sida vilket ger en lite annorlunda form.

Att bära svart slips till smoking är ett påfund som Hollywoodelitens stylister kämpar friskt för men det är varken korrekt eller speciellt tilltalande om ni frågar oss. 

 

Stilstudie - Smokingen
Smokingskjorta med plissérat bröst och Diamond-fluga med spetsigt avslut på Daniel Craig.
Stilstudie - Smokingen
Skräddarsydd smokingskjorta med Marcellapiké i bröst och krage.

Accessoarer 

Det finns en mängd olika accessoarer förknippade med smokingen och vi börjar med de i metall.  Manschettknappar känner nog de flesta till och där finns inga bestämda regler rörande färg eller form. De är ett effektivt sätt för en man att uttrycka sin personlighet i en annars ganska återhållsam klädkod som smoking. En rekommendation är att hålla sig til en ton av metall så att man väljer exempelvis vitmetall eller guld för både manschett, bröstknapp och en eventuell klocka.

Angående just klockans vara eller inte vara så är det många som verkar blanda ihop smoking och frack. Till fracken bär man aldrig armbandsur men till smoking finns ingen sådan begränsning. Däremot handlar det om sunt förnuft och vad som passar ihop med situationen. Välj därför hellre ett tunt elegant kostymur på läderband än en stor sportklocka.

Bröstknapparna bör enligt tradition inte vara svarta då detta var ett tecken på sorg. Idag är denna stilregel mer eller mindre utsuddad men kan ändå vara bra att känna till. Välj exempelvis bröstknappar med guld, silver eller pärlemor som ger mindre kontrast mot den vita skjortan. 

Stilstudie - Smokingen
Truman Capote i skräddarsydd smoking med diskreta manschettknappar och elegant armbandsur.

Angående just väst eller gördel så var dessa plagg avsedda att täcka bärarens midja. Man skall helt enkelt undvika att skjortan syns mellan smokingens knapp och byxans linning. Idag anses gördeln av många förlegad men vi tycker den fyller en större funktion än någonsin då byxornas midjehöjd senaste åren varit rekordlåg. Vi rekommenderar såklart en byxa med högre midja till smoking men det är inte det enklaste att hitta i dagens utbud. Vill man ha ett alternativ till gördeln är det väst som gäller. Här kan vi varmt rekommendera en djupt skuren “hästsko-väst” som fyller samma funktion som gördeln men i övrigt döljs av smokingjackan. Till en dubbelknäppt smokingjacka behöver man således inte tänka på gördel eller väst då den fyller samma funktion och ej bärs uppknäppt. 

 

Stilstudie - Smokingen
Michael Browne med en gördel buren på ett perfekt sätt.
Stilstudie - Smokingen
Tredelad måttsydd smoking med djupt skuren väst.

En annan accessoar som vi varmt kan rekommendera till smokingen är hängslen. Detta då smokingbyxan som tidigare nämnts saknar bälteshällor. Det tvistas om vilken färg på hängslen man bör bära till smoking och svart eller vitt är de vanligast alternativen (till frack bär man uteslutande vita). 

Vill man ha en bröstnäsduk går det utmärkt även om det inte är något måste. Vi tycker personligen att en vit näsduk som ligger i linje med den övrigt återhållsamma helheten passar bäst. 

 

Stilstudie - Smokingen
Frank Sinatra med svarta hängslen till sin smoking.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta