Stilstudie – Min höst

Ett par gånger per är skriver jag inlägg av lite mer personlig karaktär och som rör min egen stil. Idag tänkte jag berätta lite om hur jag ser på min egen höstgarderob och den planering som pågår med köp och beställningar som gjorts.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-08-10 09:05  |  Lästid: 6 minuter
Stilstudie - Min höst

Jag tänker att det kan vara intressant för er läsare att ibland se vad vi som skribenter faktiskt köper till oss själva och klär oss i, även om det i vissa inlägg syns när vi recenserar och beskriver vissa tillverkare. Dessutom finns det en anledning till varför en text som denna kommer mitt i högsommarvärmen då det gäller att planera långt innan ett plagg skall bäras. Vill man ha vissa höst/vinterplagg så gäller det ibland att påbörja en beställning eller order många månader innan. Då det rör sig om relativt kostsamma produkter är planering i alla fall för mig själv viktig.

Detta är mina tankar om höstens mode för mig.

Till att börja med skall sägas att jag efter snart 8 månader av föräldraledighet faktiskt ser fram emot att snöra på mig fina skor och knyta slipsen varje morgon. Jag hade mer än gärna stannat hemma med min son ett bra tag till men börjar bli väl trött på den lediga vardagslunken och ibland lite väl lediga modet.

Då jag tillhör kategorin som delvis via mitt jobb som stilskribent fläker ut mitt modeliv via Instagram är det lätt att se att jag under denna ledighet också klätt mig väldigt avslappnat. Vissa av mina följare har fasat över detta och frågar om jag bytt stil, tröttnat på skräddat etc? Så är inte fallet. Jag har alltid föredragit en enkel, bekväm och ledig stil när jag inte jobbar.

För mig är välklätt mode och skräddarsydda kostymer och kavajer en arbetsklädsel som jag går i 5 dagar i veckan samt vid alla sammanhang då jag jobbar som skribent vid sidan av detta. När jag är hemma, går på stan med min familj eller åker till landet är det en betydligt enklare klädsel som gäller.

Jag tycker det är viktigt att påpeka att bara för att man har ett intresse för en viss stil och allt som oftast är uppklädd så betyder inte det att man behöver se ut på ett visst sätt i alla sammanhang.

Jag har aldrig sett mig själv som en elegant person. När jag är på semester och flanerar så sker det inte i linnekostymer, bara anklar i tasselloafers i mocka, pikétröja under kavaj etc, en vanlig ledig stil för #menswear-fantaster. För mig blir det ofta shorts och t-shirts, jeans och seglarskor, shackets osv. Plagg jag känner mig bekväm i.  Med detta sagt så ser jag som sagt ändå fram emot en välklädd höst igen. Under våren och nu i sommar har jag skaffat, påbörjat beställningar samt planerat att göra ett par inköp till garderoben av det mer dressade och arbetsrelaterade slaget. Vissa för att jag sonika behöver dem och andra helt onödiga men fullständigt underbara! 

Först och främst har jag insett att jag har en lucka in min rockgarderob. Jag har länge funderat över om jag inte borde skaffa mig en raglanrock av det längre och vidare slaget och i ull. Efter timmar av surfande och instagrammtittande så bestämde jag mig för att köpa en. Valet föll på en variant från brittiska Private White VC. De har i ett par år haft en rock de kallar Swagger coat. Det är en längre och generöst skuren variant med raglanärm. Då de precis börjat med en så kallad MTO tjänst där man kan utgå från deras modeller och göra mindre justeringar så valde jag att göra det genom att ta en Large och förlänga den totala längden 2 cm och ärmlängden 3 cm. Tyget blev ett mörkgrått relativt lätt brittiskt ull tyg i twillväv från Abraham Moon.

 

Stilstudie - Min höst
Swagger Coat från Private White VC.

Nästa köp är fullständigt onödigt på många sätt men jag kan inte hjälpa det, jag älskar tweedkavajer och årets tweedinköp kommer från Zaremba Bespoke. Jag är god vän med ägaren och får ibland agera testkanin när han skall ta fram nya mönster eller prova nya samarbeten. Så är fallet med denna kavaj som är en så kallad semi-bespoke där förarbetet och tillskärningen sker i en ateljé utanför Florens för att sedan sys av Zarembas skräddare. Tjänsten lanseras nu och syftar till att kapa en avprovning för att spara tid för kunden och resande för Zaremba. Mönstret är också nytt och kommer utav att jag länge tjatat på honom att göra ett lite mer klassiskt snitt ála Florens snarare än hans tidigare hustil som är väldigt Napolitansk. Det skall tilläggas att jag betalar för kavajen men med viss rabatt då han ännu inte vet hur tjänsten kommer att utformas och bli. 

 

Stilstudie - Min höst
Avprovning tillsammans med Maciej Zaremba.

Över lag så är fokus för mig denna höst arbete och flera av de saker jag skaffat relaterat till detta. Efter att flyttat till hus, fått anledning att se över hela min garderob så insåg jag att jag är i behov av en formell svart jobbsko. Valet föll på en diskret och klassisk cap toe oxford utan några som helst krusiduller som även kan fungera till dresscoden Mörk kostym. Mitt val föll på ett par från det nystartade The Sabot vars skor i mitt fall tillverkas av Antonio Meccariello i Neapel känns ruskigt prisvärda med tanke på detaljer, läder och finish.

 

Stilstudie - Min höst
Svarta Cap toes från Antonio Meccariello för The Sabot.

Efter att i många år favoriserat skjortor med enkel manschett så har jag bestämt mig för att i alla fall ibland bära dubbla tillsammans med manschettknappar, åtminstone till kostym och i formella jobbsammanhang. Det par jag köpt kommer från brittiska Codis Maya.

 

Stilstudie - Min höst
Manschettknappar från Codis Maya.

Nästa arbetsrelaterade inköp blev en portfolio, eller lädermapp ifrån Frank Clegg. Det kan tyckas vara en onödig pryl men jag tycker att den både ser bra ut och är trevlig att ha med i kundmöten. Det inger respekt att ha med deras dokument i en riktigt fin portfolio av gyllenbrunt läder. Då denna är av bra kvalitet så kommer den dessutom att åldras vackert.

Lite på samma tema passade jag för första gången på att köpa en penna av bättre kvalitet. Det ser helt enkelt stiligare och mer respektfullt ut att möte kunder och skriva under handlingar med en elegant silverpenna. Mitt val föll på tyska Kaweco som är specialister på området.

 

Stilstudie - Min höst
Portfolio från Frank Clegg.
Stilstudie - Min höst
Penna från Kaweco.

När det gäller mig så går det inte att presentera min höst utan att nämna ett par skor till. Jag gillar skor, osunt mycket…För snart två år sedan köpte jag de bästa skor jag äger i form av ett par Saint Crispins hos Skoaktiebolaget. Nu är det med stor sannolikhet dags för ett par till. Jag är fortfarande i planeringsfasen och vill helst välja rätt då det är en rätt så kostsam sko. Just nu lutar det åt deras split toe modell 633 i ett mellanbrunt INCA grainläder.

 

Stilstudie - Min höst
Split toe modellen 633 från Saint Crispin.

Slutligen så blev 2017 året då jag fyllde 35 och själv bestämde mig för att jag lämnat ungdomen bakom mig. Jag är numera pappa och husägare med tjänstepension och Volvo men ännu ingen tweedkeps.

Snart så kommer jag dock att ta mina första stapplande steg i detta mest mogna av alla plagg. Min vän Alberto Benigni som driver Cappelifico Biellese i Italien och som tillverkar bland annat kepsar i tweed var vänlig nog att förse mig med en present nyligen i form av en brittisk tweedkeps som han menade passar min stil perfekt. Huruvida jag känner mig bekväm i detta återstår att se. Men jag är numera i alla fall mogen nog att testa.

 

Stilstudie - Min höst
Tweedkeps från Cappelifico Biellese.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta