Stilstudie – Manchester

Vi har nämnt det tidigare under året och vi säger det igen. Den tydligaste indikationen för höstens trender är manchester. Det handlar om traditionella tolkningar av byxor men även kavaj och kostym. Vi har idag valt ut våra personliga favoriter och summerat hur vi tycker man bäst bär detta smalspåriga material.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-09-19 09:31  |  Lästid: 4 minuter
Stilstudie - Manchester

När man bär manchester finns det ett par fallgropar man lätt kan hamna i. Det är föga förvånande ganska vanligt att exempelvis en hel manchesterkostym kombinerat med skjorta och slips kan dra tankarna till en brittisk professor eller bibliotikarie. Inget fel med det men det kan vara en utmaning att bära upp i en svensk vardag. Med det sagt är en manchesterkostym på inget sätt svårare att bära än motsvarande modell i Seersucker eller tweed och materialet i sig är extremt bekvämt för hösten. 

Ett tips för att komma undan med en manchesterkostym kan vara att undvika de mer extrema färgerna som buteljgrönt, rostrött eller senapsgult till förmån för en lite kallare beige eller blå nyans. Samma sak gäller strukturen på tyget där en smalspårig så kallad ”Baby Cord” är betydligt mer diskret och lättburen än de bredspåriga alternativen. 

Kombinerat med en tunnstickad rundhalsad tröja eller polo blir känslan mindre professor och mer ledig. 

En av materialets nackdelar i ett skräddat plagg är hur byxorna tenderar att utveckla ”knän” och saknar de krispiga och skarpa linjer som vi hittar i ullens naturliga elasticitet. Samtidigt gäller detta även för släta bomullskostymer och är åtminstone i min mening en del av charmen med plagget. Det är inte en formell kostym och behöver därför inte ha egenskaperna man efterfrågar i en sådan. 

Manchester för en uddabyxa  blir direkt lite enklare att bära då den kombineras med ett annat material. Det är ett utmärkt alternativ till chinos eller flanellbyxor om man vill ha en något elegantare modell än jeans. 

Manchester som uddakavaj är ett plagg jag själv kan känna mig tudelad kring. I en beige nyans kombinerat med blåjeans är det en klassisk Wes Anderson-inspiration jag absolut kan gilla men till mer dressade byxor så som flanell eller cavalry twill blir kontrasten lätt konstig. Det är i min mening klart enklare att kombinera ett par manchesterbyxor med ex en kavaj i hopsack än en manchesterkavaj med ett par släta ullbyxor. 

Vi har tittat över utbudet för säsongen och valt ut en rad plagg i olika stilar och modeller som sticker ut på ett positivt sätt. 

De Bonne Facture

Stilstudie - Manchester
Avslappnad workwearjacka i olivgrön manchester från De Bonne Facture.

 

Levi´s

Stilstudie - Manchester 
En western-inspirerad skjorta i mörkblå manchester kan vara fantastiskt snyggt till en ledig stil.

Drake´s x MJ

 

Stilstudie - Manchester 
Mossgrön manschesterkavaj från Drake´s producerad exklusivt för Michael Jondral.

Manolo x Ströms

Stilstudie - Manchester 
Vårt samarbete med Ströms fortsätter och höstens version av vår byxa lanserades i förra veckan i butik. Utöver grå flanell finns den i beige, brun och blå manchester.

Brunello Cucinelli

 

Stilstudie - Manchester 
Grå/brun kavaj som är del av kostym från Brunello Cucinelli.

Berg & Berg

Stilstudie - Manchester 
Benvita manchesterbyxor med generös passform och enkel plisséring från Berg & Berg.

Caruso

 

Stilstudie - Manchester 
Klassisk manschesterkavaj från Caruso som gör sig utmärkt tillsammans med brun polotröja och mörkblå råjeans. (även översta bilden)

Inspiration

 

Stilstudie - Manchester 
Simon Crompton i skräddarsydd manchesterkostym från Sartoria Pirozzi. (Foto: Jamie K. Fergusson
Stilstudie - Manchester 
Bryan Ferry i mörkblå manchester.
Stilstudie - Manchester 
Wes Anderson; en av de män som är främst förknippat med materialet.
Stilstudie - Manchester 
Colin Firth med en trenchcoat i manchester.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-05-18 11:25