Stilstudie – Klubbkavajen

Idag har vi valt att fokusera på en klassiker i den manliga garderoben som tyvärr har fått ganska lite kärlek och uppmärksamhet de senaste 5-10 åren. Vi pratar om klubbkavajen; ett plagg som inte sällan delar er läsare i två läger.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-12-04 11:47  |  Lästid: 4 minuter
Stilstudie - Klubbkavajen

Den klassiska tolkningen

Den klassiska ”klubban” kännetecknas av ett par typiska karaktärsdrag. Den är uteslutande mörkblå och har alltid någon form av metallknappar. Dessa kan vara guld-, silver- eller mässingsfärgade och såväl släta som utsmyckade med monogram eller dekorationer. 

Den allra mest klassiska tolkningen är dubbelknäppt även om det finns enkelknäppta alternativ som även de faller under epitetet ”klubbkavaj”. Klubban kan produceras i mängder av olika fibrer och material men är vanligast i den släta ullkvalitén Serge med twillstruktur som fungerar året om. 


Vad är då den största utmaningen med klubbkavajen? I många fall handlar det nog om associationer. När den senast på allvar var i ropet under 80- och 90-talet kännetecknades dessa modeller inte sällan av en väldigt generös passform, låg knäppning och markerad axel. Tre egenskaper som saknats i det kavajmode som vi sett de senaste 5-10 åren. 

Associationer är fullt naturliga men brukar över tiden skifta. Mina preferenser kring plagg och passform för fem år sedan skiljer sig en hel del från hur de ser ut idag och kommer säkert förändras flera gånger under min livstid även om man förhoppningsvis långsamt men säkert formar en större del av sin personliga stil för varje år som går. 

Om vi talar om just klubbkavajen så är utmaningen att få den att kännas kittlande och spännande. Det finns mängder med elegant män som burit plagget genom årtionden men oavsett hur välklädda de har varit så måste det vara relevant för just dig. 

 


Stilstudie - Klubbkavajen
En klassisk tolkning av klubbkavajen.
Stilstudie - Klubbkavajen
Prince Charles i en version med 8 knappar.

 

Att klä ner "klubban"

För min egen del är ett alternativ att kombinera klubbkavajen med andra plagg än den normalt förknippas med. T ex så kan man välja en grovstickad polotröja istället för skjorta och klubbrandig slips, kanske t om ett par slitna jeans och mockaloafers. 

 


Stilstudie - Klubbkavajen
Ralph Lauren klär ner klubban med kashmirpolo och mockaskor.
Stilstudie - Klubbkavajen
En annan alternativ tolkning av klubbkavajen fångad på bild av Scott Schuman aka The Sartorialist.

Ett annat tips är att välja en modell som har en mjuk och naturlig axel utan för mycket struktur. Detta bidrar till att ta ner formaliteten något och nästan agera som ett lättare ytterplagg under vår och höst. Ett annat tips är att undvika alla former av emblem som kan finnas på kavajens bröstficka. Detta hör endast hemma på kavajen om du faktiskt tillhör klubben eller skolan som emblemet symboliserar. 

Då den enda avgörande skillnaden mellan en klubbkavaj och en vanlig mörkblå blazer är knapparna i metall spelar såklart även dessa stor roll för helhetskänslan. Många klubbkavajer från varumärken har knappar som försetts med en logga eller monogram vilket vi spontant skulle avråda från. Satsa på en matt, borstad knapp i guld, mässing eller silver och kom ihåg att om det visar sig att klubbkavajen inte var för dig så går det både smidigt och enkelt att byta ut kavajens knappar mot exempelvis bruna hornknappar för en helt annan känsla. 

 

Stilstudie - Klubbkavajen
George Wang som grundat herrbutiken Brio Beijing tolkar en och samma klubbkavaj på två sätt. Ledigt med jeanskjorta och vita byxor...
Stilstudie - Klubbkavajen
Eller formellt med vit skjorta och ljusgrå ullbyxor.
Stilstudie - Klubbkavajen
Skräddarsydd klubbkavaj från B&Tailor med mjuk och naturlig axel.
Stilstudie - Klubbkavajen
Klubbkavaj från Cesare Attolini som enkelt kan kläs ner med en grovstickad polotröja och ett par grå flanellbyxor.
Dela på Facebook
Tweeta