Stilstudie – Den virkade slipsen

Det är intressant med klassiskt mode för hur mycket man som anhängare än håller fast vid devisen att stilen är tidlös så förekommer det trender även här. Man kan säga att olika produkter är som olika klockslag och en gång per dygn är de helt rätt, och alltså inne. Likadant är det med klassiskt mode. En jacka från Barbour, ett par dubbla monkstraps, eller något helt annat är ena stunden rejält inne för att senare bara vara ett klassiskt attribut. För den sakens skull inte ute. På detta sätt är det med den virkade slipsen som vi skall titta lite närmare på idag.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-09-06 07:37  |  Lästid: 4 minuter
Stilstudie - Den virkade slipsen

Personligen har jag sedan mitt eget intresse för mer tidlöst mode tog fart för ungefär 13-14 år sedan haft ett gott öga åt just den virkade slipsen. Jag har genom årens lopp köpt på mig en handfull som under vissa perioder burits varje vecka medan det ibland kan ha gått fem månader innan den burits. Just nu är jag inne i en ”virkad slips period” igen med rätt så frekvent användande. Därför tänkte jag idag berätta liter mer om denna slips och hur den kan bäras.

En sak som fascinerar mig är att denna slips buren på helt olika sätt har en betydande roll i tre olika läder och stilar. I USA har det länge varit en väsentlig del av en IVY/Preppy garderob. Här bärs den ledigt med både jeans och oxfordskjorta samt lite mera uppklädd med flanellbyxor och blazer. Det är framförallt enfärgade eller tvärrandiga modeller i siden som är vanligt förekommande då och i ett lite smalare utförande så som 5-6 cm.

 


Stilstudie - Den virkade slipsen
Virkad slips i buteljgrön med diskreta prickar från Drake´s.

I England är denna slips också rätt så vanlig men då nästan uteslutande i lediga sammanhang. En klassiskt skolad britt skulle troligtvis aldrig bära den ihop med kostym. Istället ser man den virkade slipsen främst ihop med tweedkavaj, byxor i mollskinn, manchester eller grövre bomullstwill. Skjortan är antingen en tattersallrutig eller grövre oxford. Materialmässigt är det dött lopp mellan enfärgade varianter i siden eller ull. Det finns ett fåtal excentriska och stiliga gentlemän, som vissa skulle benämna dandys, som vågar ta ut svängarna mer och som är uttrycksfulla till både sättet och utseendet. Dessa herrar tvekar inte att bära den virkade slipsen i mer vågade och kulörta färger och även dessa med broderade prickar på.

I Italien som får utgöra det tredje landet och exemplet på stilar där den virkade slipsen bärs ser det lite annorlunda ut. Den klassiskt skolade italienska mannen vågar ta ut svängarna något mer och sätta en personlig prägel även i mer formella sammanhang. Därför ses den virkade slipsen ofta i Italien även ihop med kostym. En av mina personliga favoritsätt att bära denna slips är så som ofta ses i Italien; grå flannellkostym, ljusblå buttondownskjorta, bruna mockaskor och exempelvis en vinröd virkad slips. Att bryta av en kostym med mockaskor och virkad slips är en lagom dos sprezzatura för mig och på rätt sida av en balansakt när det kommer till personlig prägel och effektsökeri.

 

Stilstudie - Den virkade slipsen
Tommaso och Tommaso från Stefano Bemer och Sartoria Vestrucci.

Ser man till utseende på den virkade slipsen så är den i de allra flesta fall inte spetsig i sitt avslut som andra slipsar utan helt rak. Den vanligaste varianten är också smalare än den mer formella vanliga slipsen som ligger på 8-9,5 cm. Utförandet på virkade slipsar är nästan alltid 5-7 cm. Det kan gå att hitta 8 cm i framförallt Italien om man letar, men det är inte lätt. Denna slips är också lite kortare än vanliga slipsar. En anledning är att de faktiskt töjer sig, eller strechas lite över tiden vilket gör att de blir något längre efter en tids användning.


Så som namnet antyder så virkas eller stickas alltså materialet till slipsen. Detta sker vanligast på maskiner som man även använder för tillverkning av strumpor. Dessa möjliggör den rundstickning som stumpor har och där ingen söm förekommer. Vissa av de dyrare och lite exklusivare virkade slipsarna stickas på detta sätt på gamla maskiner men sys ihop för hand på baksidan. Detta moment som alltså kräver mer tid och handarbete gör att de också blir dyrare.

 

Stilstudie - Den virkade slipsen
Klassisk formell tolkning av den virkade slipsen med mörkblå kostym och buttondownskjorta.

Om vi tittar på materialet så är siden det i särklass vanligaste. Ull och kashmir förekommer dock också. Det finns olika typer av siden som används där en typ av extra exklusivt i kombination med sticktekniken leder till något man populärt kallar krispiga, crunchy ties på englska. De är mycket sträva och knarrar liksom lite när man klämmer på dem. Detta ljud kallas ibland för "gråt" och kallas på franska för cri de la soie.

I höst bär jag helst två typer av virkade slipsar i olika sammanhang. Ett är lite mer formellt genom grå kostym, vit skjorta, virkad marinblå slips med vita prickar, en vit näsduk och svarta penny loafers på fötterna. Den andra looken är lite ledigare och då blir det brun tweedkavaj, grå flannellbyxor, randig buttondownskjorta i oxfordtyg, vinröd enfärgad virkad slips, bruna mocka brouges och en mönstrad näsduk.


Hur bär ni denna slips?

 

Stilstudie - Den virkade slipsen
Virkad slips i ett ledigare utförande med jeans.
Foto: Ted Olsson (även översta bilden)
Dela på Facebook
Tweeta