Stilstudie: Den manliga huvudbonaden

Hatten har gått från att vara mannens kanske självklaraste accessoar till att idag vara närmast obefintlig. Vi har tittat på hur man bäst kan bära upp den.

andreas  |  Publicerad 2019-06-26 11:05  |  Lästid: 4 minuter

Det är intressant med trender och svängningar inom klassiskt herrmode. Hur vissa plagg återuppstår med jämna mellanrum, om än i något uppdaterat utförande. Ray-Ban Wayfarers är ett exempel. En solglasögonmodell med sitt ursprung från 1950-talet och som lyckas vara hetaste mode ungefär vart 10-15:e år. Visst, många kan hävda att det snarare rör sig om en tidlös modell som aldrig helt går ur modet men faktum kvarstår att den breda efterfrågan går i cykler.

Ett annat exempel är hängslen. En accessoar som många stilentusiaster framhåller som både praktisk och elegant. Även om dessa herrar vill påskina att hängslen är klassiskt (vilket absolut stämmer) så har uppfattningen om att bära dem gått från högsta mode till totalt otänkbart och tillbaka till mode konstant under egentligen hela 1900-talet. Under perioder kring 40- och 50-talet var det en självklarhet för att under 60- och 70-talet närmast försvinna helt. Samma sak sker under 80-talets Yuppie-era då Gordon Gekko går i bräschen för en generation av kostymklädda män i hängslen. Motreaktionen blir återigen total och under hela 90- och 2010-talet är hängslen i princip otänkbart för många. Sen sker en rörelse där subkulturen #menswear adopterar accessoaren som ligger nära till den klassiska kostym med breda slag, hög midja och klassisk längd som präglar stilen.

Har man läst rubriken till dagens artikel undrar man säkert vid det här laget vad hängslen och solglasögon har med hatten att göra? Det leder oss in på ämnet då hatten var den kanske tydligaste och mest självklara accessoar som en man kunde bära under 1940, 50- och 60-talet. Det var en lika självklar detalj då som vår mobiltelefon är idag och trots detta har vi inte sedan slutet av 1960-talet sett hatten på allvar återuppstå en enda gång.

Cary Grant som lämnar sitt hotell i London, 24:e april 1946. (Foto: Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Detta är det intressanta då det finns otaliga referenser med inspiration från förr på stilikoner och skådespelare i hatt vilket gör det märkligt att den inte åtminstone en gång de senaste 50 åren skulle kommit tillbaka på bred front.

Vad spelar det för roll om den aldrig kommer tillbaka då? Det finns ju mängder med plagg som genom historien spelat ut sin roll ur den manliga garderoben.

Skillnaden är att hatten, precis som hängslen fortfarande fyller en funktion såväl praktiskt som estetiskt. En fedora kan exempelvis vara ett perfekt skydd en regnig eller kall dag precis som en Panamahatt skyddar bäraren från solsting under de hetaste sommardagarna.

En äldre man som tar igen sig iförd panamahat och tredelad kostym 1937. (Foto: London Express/Getty Images)

Nyckeln till att återintroducera hatten i modet handlar troligtvis om att göra den relevant igen. Att bära den tillsammans med en tredelad kostym och rova i västens ficka må vara nostalgiskt men känns oftast mer utklätt än välklätt. Kan man istället anpassa hatten till dagens mode och samhälle finns det med stor sannolikhet möjlighet att den åter ökar i populäritet. Ett exempel kan vara att välja en okonstruerad fedora eller panamahatt som istället för att ha ett perfekt pressat brätte, har den en slokande och mer avslappnad silhuett. En liknelse som man kan dra till hur den okonstruerade kavajen tagit över mycket pga den relevans den har för ett mindre formellt samhällsklimat.

Agyesh Madan från Stòffa är ett utmärkt exempel på hur man kan bära hatt på ett relevant sätt 2019.

Sen finns det mängder med alternativ utöver den klassiska Fedoran i filt eller Panamahatten. Om man vill ha något lite mindre sportigt och mer elegant än en baseballkeps så finns det klassiska "newboy caps" i såväl tweed för vintern som linne på sommarn.

Arnold Wong från Attire House i Hong Kong är en frekvent bärare av Fedoras, Panamas eller som här; Flatboy Caps.
Shuhei Nishiguchi är Fashion Director på japanska BEAMS och ses inte sällan med Panamahatt under Pitti Uomo.
Mick Jagger i Panamahatt, October 1973. (Foto: Anwar Hussein/Hulton Archive/Getty Images)

Dela på Facebook
Tweeta