Stilstudie – Den ljusa kostymen

Mitt i sommarvärmen tänkte vi idag titta närmare på den ljusa sommarkostymen och kanske framför allt vad man bör tänka på när man skall bära den. Det blir en kavalkad av välklädda män och intressanta köptips men samtidigt också ett varningens finger.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-07-16 08:20  |  Lästid: 4 minuter
Stilstudie - Den ljusa kostymen
Foto: Jamie Ferguson

Det råder knappast någon tveksamhet kring att den ljusa kostymen tillhör garderobens verkliga klassiker för sommarhalvåret. Otaliga exempel på välklädda män genom historien som med avslappnad elegans burit linne, bomull och ull i ljusa nyanser. 

Under sommarens varma månader bidrar den ljusa nyansen till att hålla bäraren sval och därför är det inte ovanligt att just den ljusa kostymen produceras i svala och lite ledigare kvaliteter av bomull, linne eller glesvävd ull. Formalitet är i mångt och mycket är kopplat till nyans och ju mörkare kostym, desto formellare känsla vilket gör den ljusa kostymen till ett intressant alternativ för att ta ner formaliteten under t ex sommarfester utan att förlora elegansen. 

Även om vi i största mån rekommenderar att man undviker att bryta upp en kostym i uddakavaj och byxa (främst pga ojämnt slitage) så är detta något som är klart enklare i en ljus kostym där framför allt byxan enkelt kan extraknäcka till en mörkare uddakavaj. 


En annan fördel med den ljusa kostymen är hur lätt den är att kombinera med skor i olika nyanser. Då vi gärna rekommenderar att man bär en sko i mörkare ton än kostymen öppnar sig egentligen hela spektrat av toner från ljusa mockaskor till svart kalv.

Att det kan se fantastiskt inspirerande ut är en sak men vad finns det för utmaningar och svårigheter med en ljus kostym? 

En av de fördelarna ovan är också en av dess nackdelar. Pga nyansen saknar den ljusa kostymen den formalitet som många män eftersöker i en kostym och särskilt för en tillställning kvällstid. Faktum är att det är ganska stor skillnad i hur plagget uppfattas under exempelvis en lunch jämfört med en senare middag. 

Nästa stora utmaning är begränsningarna i skjort- och slipsväg. Om den ljusa kostymen öppnar för många val av skor så begränsar den för lika många alternativ av skjortor. Visst finns det alltid undantag som bekräftar regeln men allt som oftast är en skjorta ljusare än kostymen att föredra vilket gör mörka kostymer lättare att matcha. 


 

Stilstudie - Den ljusa kostymen
Ett exempel på när den ljusa kostymen inte riktigt fungerar för vår del är när den kombineras med en mörkare skjorta. Här tar kostymen över helt och hade behövt en vit eller ljust färgad skjorta för att harmonisera.
Stilstudie - Den ljusa kostymen
Ett exempel på när både en ljusare och en mörkare skjorta fungerar. Mycket för att kostymen är mörkare i nyansen men också pga avsaknaden av slips.

Den ljusa kostymen är också historiskt sett kopplad till sommaren vilket begränsar användningsområdet avsevärt. Sist men inte minst kan man inte komma ifrån att en ljusare nyans är klart känsligare mot smuts och fläckar vilket är en aspekt som inte kan ignoreras. 

Dessa anledningar är bara några som gör att den ljusa kostymen ofta är det tredje, fjärde eller kanske femte valet man gör när det skall köpas kostym. Samtidigt som de inte går att ignorera vill vi lyfta fram plagget som något man kanske införskaffar snarare för att man vill än att man måste. Undertecknad går själv ofta i ljus bomulls- eller linnekostym under solsemestern och det är klart lättare att bära upp i en avslappnad miljö än vad en midnattsblå ullkostym är. 

 


Husbands

Stilstudie - Den ljusa kostymen
Beige kostym i somrig ull från varumärket Husbands.

Orazio Luciano

Stilstudie - Den ljusa kostymen
Ljusblå kostym i seersuckertyg från Orazio Luciano via Michael Jondral.

Oscar Jacobson

Stilstudie - Den ljusa kostymen
Ljus linnekostym i modellen Egel från Oscar Jacobson.

Ring Jacket for The Armoury


Stilstudie - Den ljusa kostymen
En diskret glencheck i tunn ull tillhör de mer formella alternativen av den ljusa kostymen. Här i dubbelknäppt utförande från Ring Jacket exklusivt för The Armoury.

 

Inspiration 

Stilstudie - Den ljusa kostymen
Roger Moore i ljus sommarsvid under inspelningen av bondfilmen "Mannen med den gyllene pistolen" från 1974.
Stilstudie - Den ljusa kostymen
Alan See från The Armoury i en tredelad kostym från Liverano i ljusgrått, glencheckrutigt tyg.
Stilstudie - Den ljusa kostymen
Prins Charles i ljus kostym 1989.
Stilstudie - Den ljusa kostymen
Ljus kostym med mörk slips på Ralph Lauren.
Dela på Facebook
Tweeta