Stilstudie – Den fyrkantiga klockan

I klockvärlden rör sig trenderna betydligt långsammare än inom herrmodet. Även om de finns där så sker förändringar i storlek, form, färg och material ofta över decennier. Idag tänkte vi titta på en kategori av klockor som genom den moderna historien kommit och gått i modet men i några få fall cementerat sig som tidlösa. Vi pratar om de fyrkantiga klockorna.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-12-06 08:55  |  Lästid: 4 minuter
Stilstudie - Den fyrkantiga klockan

Många jag träffar i mitt jobb och intresse för klockor har en bild av vad som är en klassisk design. De rör sig inte sällan om en avskalad estetik med en rund boett och gärna på läderband. Varför detta är ansett som mest klassiskt vet jag inte men det är tveklöst en design som har stått pall för tidens tand.

Vad som är intressant är dock att flera av världens mest ikoniska modeller har en annan, ofta underskattad design. En av de absolut första armbandsuren som någonsin serieproducerades var faktiskt fyrkantig. Det rör sig om Cartier som 1917 lanserar sin första version av modellen Tank. Inspirationen kom från Renaults stridsvagnar under första världskriget och modellen fick genom årtiondena en rad olika underlinjer så som Cintrée, Francaise, Americaine och Solo. 

Frågan är om det är någon klockmodell som burits av fler stilikoner än just Cartier Tank. Eller vad sägs om namn som Clark Cable, Gary Cooper, Duke Ellington, Truman Capote, Andy Warhol och Yves Saint Laurent för att nämna några. 


 

Stilstudie - Den fyrkantiga klockan
Clark Gable med sin Tank som tittar fram under manschetten.
Stilstudie - Den fyrkantiga klockan
Yves Saint Laurent med sin Cartier Tank.
Stilstudie - Den fyrkantiga klockan
Inspirationen till modellen kom från de allierades stridsvagnar.
Stilstudie - Den fyrkantiga klockan
Cartier firade nyligen 100-årsjubileet av Tanken med att för första gången någonsin lansera modellen Americaine i stål. Klockan finns i tre storlekar där den mellersta och största har ett automatiskt urverk.

En annan av världens absolut mest ikoniska klockmodeller är Heuers Monaco, buren av Steve McQueen under filmen Le Mans på 1970-talet. Monacon är raka motsatsen till Cartier Tank i alla avseenden utom ett: Den är fyrkantig. Monacon är än idag en stor klocka med tydlig motorsportsanknytning och inuti tickar ett automatiskt kronografverk till skillnad från Tankens lilla boett och lövtunna manuella urverk. 

Monacon var revolutionerande på många sätt när den lanserades 1969. Den anses av vissa ha laserats med världens första automatiska kronografverk (Kaliber 11) i hård konkurrens med Zeniths El Primero och Seikos 6139 som lanserades samma år. Idag är det dock ingen tvekan om vilken av modellerna som har störst igenkänningsfaktor. Monacon har med sin klassiska blå urtavla och vita register uppnått en verklig ikonstatus som endast några få modeller kan konkurrera med. 

Stilstudie - Den fyrkantiga klockan
En av de klassiska bilderna på Steve McQueen från filmen Le Mans. Klockan han bär på armen såldes 2012 för ca 800´000 dollar.
Stilstudie - Den fyrkantiga klockan
TAG Heuer har hyllningsmodellen till originalet kvar i utbudet.

Den tredje verkliga ikonen som delar denna denna kantiga form är Jaeger LeCoultres Reverso. Klockan som skapades då Cesar de Trey besökte en polomatch i indien på sena 20-talet och insåg att det fanns en problematik i att glaset ofta skadades under de tuffa matcherna. Han kontaktade Jacques-David LeCoultre som var producent av urverk vid tiden. Tillsammans med företaget Jaegers S.A och ingenjören René-Alfred Chauvot tog man fram den idag klassiska modellen Reverso som lanserades 1931. 


Modellen kännetecknades av den revolutionerande kontruktionen där klockans boett hängde i en "vagga" som gjorde att den enkelt kunde roteras in mot bärarens handled för att skydda klockan från stötar och slag. Modellen som trots allt var en av världens första renodlade sportklockor blev snabbt populär i socitetskretsar och bars såväl på som utanför polomatcherna. Modellens populäritet sviktade tyvärr under andra världskriget och modellen togs ur bruk för att först återuppstå 1984. Sedan dess har den dock varit företagets absoluta signaturmodell. 

 

Stilstudie - Den fyrkantiga klockan
René-Alfred Chauvot patent på den revolutionerande konstruktionen.
Stilstudie - Den fyrkantiga klockan
En tidig annons för modellen.
Stilstudie - Den fyrkantiga klockan
Jaeger LeCoultres hyllningsmodell till originalet från 1931.

En sista aspekt som är viktig att ta upp när man pratar om fyrkantiga eller rektangulära klockor är passformen och dess uppfattade storlek. Klockors mäts vanligtvis med ett diametermått exkl. kronan rakt över klockan alternativt diagonalt på runda klockor. Om detta mått exempelvis anger 39 mm är det lätt att som konsument utgå från att alla klockor med samma officiella mått bärs likadant. Så är dock inte fallet och rent matematiskt skiljer sig en rund och en kvadratisk klocka ganska mycket i storlek. I den här artikeln från Hodinkee beskriver Jon Bues hur exempelvis Monacon tar upp 15.21 kvadratcentimeter av handleden medan en rund klocka med samma diametermått endast upptar 11.94 kvadratcentimeter (79% av ytan).

Det gör det än viktigare att alltid prova respektive modell då även klockor med samma form kan variera i uppfattad storlek beroende på längden på bandhornen, tjockleken och inte minst andelen urtavla i förhållande till boetten. 


 

Dela på Facebook
Tweeta