Stilstudie – Chinos

Jag vet inte hur det är med er men många av oss har en speciell relation till ett visst plagg. I mitt fall är det den berömda bomullsbyxan som ofta kallas chinos eller khakis. Idag tänkte jag berätta lite mer och denna ikoniska byxa och dess historia samt visa några stiliga alternativ perfekta för sommaren.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-06-08 08:22  |  Lästid: 4 minuter
Stilstudie - Chinos

Varför jag fäst mig så vid dessa byxor vet jag inte. En anledning kan vara att jag aldrig riktigt fastnat för jeans när jag vill ha ett ledigt alternativ. En annan anledning kan vara att jag har ett förflutet som semi-professionell golfspelare och under hela min uppväxt spelat tusentals rundor i just den här typen av byxa. Att jag började min ”modekarriär” genom att jobba några år för Ralph Lauren kan också spela in då chinos var ett viktigt plagg hos detta märke. En sista gissning är att jag är praktiskt lagd och chinos kan bäras både ledigt och dressat och är på detta sätt ett väldigt bra och mångsidigt plagg.

Det råder lite delade meningar när det kommer till denna bomullsbyxas historia. När jag återger historien så är inte allt helt säkerställt. När man läser på så återkommer dock vissa saker på relativt många olika ställen och källor vilket gör dem relativt trovärdiga.

Vad man dock är överens om är att ursprunget och uppkomsten är militärt.


Det skall också sägas att det mesta har med färg att göra men relativt tidigt kom khaki och chinos att förknippas just med byxor som plagg.

Den vanligaste uppfattningen är att byxan har sitt ursprung i Indien och kom till runt 1850. Det skall ha varit den brittiska militären och kommendören Sir Harry Lumsden som tog fram detta plagg och då framförallt färgen, för det är den som ligger till grund för plagget. Fram till nu hade de brittiska regementena traditionella uniformer vars färg gjorde dem för synliga. Lumsden och hans kollega Hodson införde då en naturfärgad uniform som bättre skulle smälta in i omgivningen och alltså kamouflera soldaterna. Enligt historikerna så tillverkades den första uniformen i England och skickades till Indien. Efter att tillgången på det bomullstyg som användes minskade så började man ett antal år senare att färga in lokala bomulls- eller linnetyger med lera, curry, mullbärssaft eller mazaripalm. Namnet khaki skall också ha kommit från hindi där khaki betyder jord eller jordfärg.

Cirka femtio år senare och även i detta fall i ett militärt sammanhang skedde nästa viktiga händelse i denna bomullsbyxas historia. Det var i slutet av 1800-talet under det spansk-amerikanska kriget. Amerikanska trupper som då var stationerade på Filippinerna kom i kontakt med denna naturfärgade byxa. Byxorna i sin tur skall enligt historierna ha vandrat från England till Kina och senare vidare till Filippinierna. Det var också nu som byxan skall ha fått namnet chinos. Detta eftersom chino är spanskans ord för kinesisk. De amerikanska soldaterna fastnade för plagget och tog det med sig hem till USA när kriget var över och dess popularitet spreds fort. Det hela började i universitetsvärlden då många unga soldater efter krigen valde att studera och som en del av deras vardagsklädsel bar just chinos. Det är därför helt naturligt att chinos kom att bli ett nyckelplagg för preppy/IVY/Trad stilarna som utvecklades på de bättre universiteten i USA under 50- och 60-talet.

 


Stilstudie - Chinos
Klassisk annons för chinos från Levi´s.

Jag vågar nog påstå att det också är i just USA som chinos också rotat sig mest och fått störst popularitet även om de bärs över hela världen sedan drygt 60 år tillbaka. De har sedan dess blivit en omtyckt byxa även i populärkulturen och vi såg den tidigt och ofta på personer som idag är några av våra största stilikoner så som James Dean, Steve McQueen och JFK.

 

Stilstudie - Chinos
Steve McQueen i filmen The Great Escape från 1963.

En intressant aspekt som har med modets nyckfullhet att göra är att majoriteten av de chinos som säljs idag är betydligt mycket smalare än de klassiska och ursprungliga modellerna. Om man tittar på äldre bilder eller har turen att komma över ett gammalt vintagepar så är dessa betydligt rakare och mer generöst skurna.

Utbud och efterfrågan styr dock och idag råder ett stilideal som är relativt snävt ur ett historiskt perspektiv vilket jag personligen tycker är tråkigt.


Jag diskuterade nyligen detta ämne med Tony Sylvester, en bekant från London som liksom jag själv faller under kategorien "modetokar". Ämnet vi diskuterade var just bra klassiska chinos. Det hela mynnade ut att jag kom fram till vilka mina tre personliga favoriter är när det kommer till khakibrallor

1. Dockers K1 som är en klassisk rak och genuin chinobyxa av bästa snitt.

2. Pantalon Algerie. En tvättäkta vintagebyxa med extra allt! Den khakibyxa som bars av främlingslegionen under 1950-talet. Jag har kommit över ett underbart vintagepar med hög midja, riktigt raka och generös benvidd samt gångveck.

3. Incotex Regular fit. Trots att detta är italienska Incotex mest "vida" modell betraktar jag dem som slimma. Trots detta en makalöst bra byxa med detaljer och tyg som en billigare byxa eller vintagealternativ inte är i närheten av.


Hur föredrar ni era chinos och vilka är era favoriter?

 

Stilstudie - Chinos
Dockers K1 Chinos.
Stilstudie - Chinos
James Dean i ett par generösa chinos.
Dela på Facebook
Tweeta