Stickat för våren

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-03-26 17:49  |  Lästid: 2 minuter
Bild 311918

Svensk vår tillåter sällan uteslutande linneskjortor och ofodrade kavajer. De stickade plaggen blir därför en viktig del för att kunna bevara värmen.

Material
Ulltyger förknippas främst med hösten, men tunnare kvalitéer som merino eller kashmir lämpar sig minst lika bra under stora delar av våren. Dessa har båda en bra andningsförmåga, vilket gör att garnfibrerna anpassar sig efter vädret. En viktig del att titta efter är hur tätt tyget är stickat. Single-ply är anpassat efter varmare väder, medan two-ply och över det är tätare stickat, vilket gör dem något varmare. Vanligt förekommande är även kombinationer av ulltyger med exempelvis bomull eller siden, för att ytterligare anpassa tyget för vårsäsong.

Färg
Den kanske allra största skillnaden mellan vår- och höstsängen är färgmässigt. Från murrigt mossiga naturfärger till klara pastellfärger. Med en ljusare vårklädsel blir tongivande färger allt lättare att bära utan att de skapar en allt för hård kontrast mot den övriga klädseln. Ett tips är att välja en tröja med varierande inslag av vitt och färg för att ge en fin struktur.

Bild 311919
John Smedley

Bild 311920
Ankar

Bild 311921
Lyle & Scott Vintage (via MQ.se)

Bild 311922
John Smedley

Bild 311923
Den stickade västen är snygg att bära under kavajen utan att den förstör dess form. Här från Drakes.

Allra överst härliga pastellfärger från Altea.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta