Ställ in höst- och vinterskorna

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-06-05 13:53  |  Lästid: 2 minuter
Bild 314139

Även om vintern på allvar är över är det lätt att låta höst- och vinterskorna stå framme och samla damm. För att ge lite motivation att ställa in skorna tipsar manolo idag om skovård som gör att skorna kommer skina när du plockar fram dem i höst.

Innan skorna ställs in för förvaring är det är viktigt att ta bort eventuella fläckar för att dessa inte skall riskera att sätta sig. Enklare saltränder och smutsfläckar kan ofta en enkel lösning av vatten och ättika eller citron ta bort. För mer ingrodda fläckar är galltvål eller sadelsåpa ett bra alternativ. Det finns även utpräglade fläckborttagnings- och tvättprodukter för skor som Saphirs stain remover (för mocka) och Shoeboy’s Combi Schaum (rekommenderas bland annat av skomakare Marcus Davidson).

Bild 314140

När skorna torkar efter rengörning är det viktigt att ge dem ett framtida skydd. För mocka är en impregneringsspray med färgpigment ofta att föredra. Det ger skorna ett bra skydd och bättrar samtidigt på en något trött yta. För skinnskor räcker det dock ofta med en bra skokräm för att ge skorna det skydd de behöver.

Bild 314141

Rejälare skor som typ vandringskängor och ridstövlar kan behöva smörjas in i fett som minkolja eller vildsvinsfett för att lädret inte skall torka. Men återigen för skinnskor är en bra skokräm fullt tillräckligt.

Bild 314142

Passande skoblock ökar skornas livslängd markant. För längre förvaring är det bra att lägga skorna i den skopåse som ofta medföljer vid köpet och/eller i själva skokartongen, vilket skyddar mot damm och smuts. Förvara ej skorna i närheten av element eutan låt dem gärna stå svalt där de inte utsätts för fukt.

Bild 314143
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta