Söndagskrönika: Detaljerna gör mannen

 |  Publicerad 2006-10-22 09:20  |  Lästid: 3 minuter

Bild 315441I somras kunde studenter som närmade sig examen läsa en krönika av Manolos Daniel Fält i magasinet Perfect Match om hur man klädesmässigt förbereder sig för arbetslivet. En krönika som vi tror ni kan ha glädje av också.

Inte långt kvar till examen nu. Är du sugen på att göra karriär inom kostymsvängen? Sitter du laddad till tusen med ett personligt brev som slipats till perfektion under de senaste två åren, en CV som pumpats med fem språkresor, uppstartat barnsjukhus i Kenya och examensarbete på NASA. Trevligt, låter som du går en dollargrön framtid till mötes. Vad sa du? Nervös, varför då? Aha, du vet inte vad du skall ha på dig…

Tro mig, du har inget att vara orolig för. Det finns nämligen inget enklare än att smälta in i den förlegade värld som är näringslivet. Spring bara upp på pappas vind och hämta ned Oscar Jacobson-kostymen från -96, du vet den marinblå som är två nummer för stor. Hemligheten med en lyckad affärsklädsel är att den till en början skall påminna om chefens. Sannolikheten att den yttersta makten på ditt kontor skulle vara något annat än en femtioårig man iklädd en kopia av pappas svid är i princip obefintlig. Detta är den geografiskt obundna grundförutsättningen, lika enkel som tråkig. Nu till överkursen för dig som vill ha arbetskläder som påminner mer om mode än om blåställ.

Det första du bör göra är att slänga ut studentkostymen. Jag vet att du fortfarande kommer i den, men om du räknar med den till ditt kostymbestånd kommer du allt för sent inse vikten av att investera i garderoben. Näst på tur står sittningskostymen. Jo, vinfläckarna som inte gick bort i kemtvätten kommer att synas även om du distraherar din omgivning med en skrikig slips. Slutligen får du lov att ställa in köpet av platt-teve. Det här med att börja jobba är inte gratis. Dessutom kommer arbetsbelastningen de närmaste åren inte tillåta att du utnyttjar dyra leksaker, varför du istället bör satsa på de plagg som kommer att följa dig 16 av dygnets 24 timmar.

Så, vad är det då som skall fylla shoppinglistan för att du skall undvika modedöden på kontoret? Börja med tre nya kostymer. Det kan låta dyrt, men det är här du bygger din bas. Om du har minst tre kostymer som får dig att känna dig som en prins när du går till kontoret är halva slaget vunnet. En slimmad kostym oavsett färg, knäppning eller mönster kommer aldrig att kännas, eller se tråkig ut. Färre än så leder till att du överbelastar de få plagg du införskaffat och det är aldrig kul. Väl med bas i besittning bör du omedelbart kasta dig in i detaljerna. Rockar, skjortor, västar, slipsar, bröstdukar, skärp, hängslen, strumpor, handskar, halsdukar, hattar, paraplyn, väskor och skor, ju fler accessoarer desto fler kombinationsmöjligheter. Här finns möjligheten att bryta mönster och lyfta fram det som är du. Tänk på att accessoarerna skall accentuera varandra. Du skall alltså inte stapla oxblodsröda attiraljer på varandra, utan skapa harmonier. Eller när du tagit dig till nästa nivå – bryta med harmonin. Det är först när du inser att denna lek är på allvar och bör tacklas på samma sätt som övriga utmaningar i yrkeslivet, som du kommer att lyckas. Du får inte glömma att det är de små detaljerna som gör den store mannen.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta