Sommarklassikern – Panamahatten

Manlig huvudbonad förknippas sommartid mest med baseballkepsar men få om ens någon produkt slår Panamahatten när det kommer till klassisk elegans. Med ett imponerande hantverk och material av högsta kvalitet är den en investering för inte bara denna sommaren utan för decennier framöver. Att det är svårt som ung man att bära upp hatt i dagens samhälle må så vara men en modell med rätt storlek och brätte för just dig som bärare gör all skillnad.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-07-30 10:01  |  Lästid: 3 minuter

Panamahatten härstammar ursprungligen från Ecuador men fick sitt namn då den såldes till genomresande i Panamakanalen. Modellen sträcker sig tillbaka så lång som 1800-talet och blev väldigt populär under den amerikanska Guldrushen där tusentals guldgrävare reste till Kalifornien via Panama och där hattarna såldes som skydd mot den starka solen. 

Panamahattens stora egenskap är dess lätta vikt, andningsförmåga samt att modellen kan rullas ihop utan att ta skada. Den ljusa, benvita nyansen passar utmärkt ihop med såväl sommarens skräddade kostymer i linne eller bomull men även ledigare klädsel. 

En av de stora fördelarna med just Panamahatten är att den bara blir snyggare med tiden. När hatten är helt ny är den ofta perfekt formad vilket kan kännas svårburet men efter tiden när hatten formar sig efter bärarens huvud och får en använd känsla känns den ofta mer lättburen och naturlig.

De allra finaste Panamahattarna kallas Montecristis; döpta efter staden Montecristi där de produceras. Dessa graderas efter kvalitet och hur fint vävda de är och de finaste exemplen kan ha en väv med upp till 1600-2500 bindningar per kvadrattum. Dessa är så tunna och tätvävda att de är vattentäta och när de rullas ihop kan de passera genom en vigselring. 

Panamahattar är än idag en stor industri i Ecuador men det är så få som ett dussintal tillverkare kvar som fortfarande kan producera äkta ”Montecristi Superfino´s” vilket gör priset skyhögt och tillgången minimal. 

Även om vi har full förståelse för att få är villiga att spendera tusentals kronor på en hatt är det fortfarande intressant att se och förstå bakgrunden och vilket hantverk som ligger bakom de äkta Panamahattarna. Slår man sedan ut kostnaden på 10-20 år blir kostnaden direkt mer försvarbar. 

Sommarklassikern - Panamahatten
Amerikanska Stetson är en klassisk hattmakare som självklart erbjuder Panamahattar.
Sommarklassikern - Panamahatten
Klassisk Panama från Borsalino.
Sommarklassikern - Panamahatten
Beige Panama med glesare vävning för ökad andningsförmåga från Barbisio.
Sommarklassikern - Panamahatten
En äkta Montecristi Panama från brittiska Lock&Co. Notera hur extremt tätt vävda dessa modeller är i förhållande till vanliga Panamahattar.
Sommarklassikern - Panamahatten
Loro Piana är knappast kända för att vara Hattmakare men när de gör något gör de de t av hösta kvalitet. Här i form av en äkta Montecristi, lika exklusivt välgjord som dyr.
Sommarklassikern - Panamahatten
Bespokehatt från Brent Black för Simon Crompton från Permanent Style.
Sommarklassikern - Panamahatten
Karl Edwin Guerre; en av världens främsta streetstylefotografer i Panamahatt.
Sommarklassikern - Panamahatten
Fabio Attanasio från den mycket läsvärda bloggen ”The Bespoke Dudes” i klassisk Panamahatt.
Sommarklassikern - Panamahatten
Tidernas kanske bästa tolkning av Panamahatten. Sean Connery för Louis Vuitton i en perfekt tillknycklad Panamahatt och ledig semesterstil.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta