Slipskultur

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-11-12 21:26  |  Lästid: 2 minuter
Bild 317580

Lågkonjunktur och finansoro borde innebära slipsens förfall. Tvärtom, tycks slipsen idag må bättre än på längre. Med allt fler som väljer lediga och grovstickade slipsar ökar plaggets användingstillfällen markant. Och vad som tidigare varit ett tvång för kontoret har utvecklats till en högst frivillig accessoar.

Om senaste årens uppklädda mode kantats av ett ifrågasättande av det klassiska genom trådsmala slipsar rör sig slipsmodet nu tillbaka till en elegantare standard. Helt obemärkt tycks det smala idealet dock inte lämna oss. A Suitable Wardrobe har tidigare skrivit om att välrenommerade slipstillverkarna Drakes London och Hermés båda valt att minska bredden på sina standardslipsar från nio till åtta centimeter, vilket till stor del är ett resultat av att kavajslagen blivit allt smalare. Knappast något revolutionerade, men samtidigt rätt talande för det klassiska herrmodet som i allt högre utsträckning tycks gå mot långsiktig utveckling framför galna upptåg.

Vad som varit ännu tydligare denna säsong är hur de grovstickade slipsarna och yllevarianter blivit allt vanligare. Med allt fler som inser charmen i denna typ av lediga slipsar förändras avdramatiseras också vår inställning till slipsar utan att för den delen behöva välja varianter med excentriska mönster eller bära slipsarna uppknäppta efter Idol-standard.

Bild 317581
Morris

Bild 317582
Rose & Born

Bild 317583
Alexander Olch

Bild 317584
Stenströms

Bild 317585
Altea

Översta bilden Boggi.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta