Slagläge för slipsen

 |  Publicerad 2008-09-13 14:16  |  Lästid: 3 minuter

Bild 317338

Min morfar är 90 år och tillhör den gamla skolan. Lika seg idag som han var hård för femtio år sedan. Han föddes under första världskriget, fostrades under det andra och har levt sitt liv med skjortan uppkavlad och händerna djupt i myllan. Som bonde svettades han från soluppgång till solnedgång sex dagar i veckan. Den sjunde dagen försökte han hålla fri från arbete och åkerns smuts. Med polerade skor, kostym, skjorta och slips tog han istället min mormor under armen för att flanera längs Uppsalas gator. Lika opraktiskt som det hade varit att plöja åkern i finskor, lika självklart var det för honom att klä sig oklanderligt när gården inte längre kedjade fast honom vid slitstarka kläder. En inställning han delade med sin generation.

Ta en sväng på staden nu på söndag och räkna slipsarna du ser. Beroende på var du befinner dig kommer resultatet naturligtvis att variera, men jag blir förvånad om du behöver fler än handens fem fingrar för att hålla koll på dem. Slips är ett plagg som medianmannen virar runt halsen för att jobba nio till fem eller när han ska vandra fram längs altargången. När han tagit sitt sista andetag händer det att någon vänlig själ gör hans världsliga avresa lite stiligare med hjälp av en slips. Annars är det ett plagg som får honom att känna sig mer utklädd än uppklädd.

Sedan 1870-talet när slipsen tog dagens form har den varit ett självklart inslag i den mannliga garderoben. Från walesiska prinsar till italienska playboys via amerikanska presidenter, alla har de låtit slipsen vara tonsättande i klädvalet. Men idag för slipsen en ganska paradoxal tillvaro. I och med att tjänstesidan svällt har det skapats fler jobb som kräver slips och slipsar säljs som aldrig förr, samtidigt är det få som väljer att klä upp sig utanför jobbet och slipsens betydelse har marginaliserats när det står oss fritt att själva välja vad vi ska ha på oss.

Det har ändå inte hindrat varje subkultur från att göra sin tolkning av slipsbärandet. Medianmannen kanske tvekar, men människorna runt om kring honom har på olika vis gjort slipsen till sin. Med hjälp av de senaste årens uppsving av preppykulturen har slipsen nu ett gyllene läge för att åter slå på bred front. Allt som krävs för att den ska flyttas från utklädningslådan tillbaks till garderoben är trots allt att fler börjar använda slipsen. En annan sak som talar för slipsen är att vi befinner oss i en brytningstid där storlek, mönster, färg och form inte längre är lika hårt reglerat av trender. Den toksmala slipsen har släppt taget om de flesta och i det tomrum som den lämnat står det dig fritt att själv välja vad du tycker är snyggt. I septembernumret av amerikanska GQ lyfter man bland annat fram de alltmer populära hybriderna mellan rep tie och scholary club tie. Se det som ett tips och inget annat.

En tredje anledning till slagläge stavas Thom Browne. Han har redan kapat längden på dina byxor med ett par centimeter och snart kommer han att få dig att köpa en slipsklämma. Och på så vis åter göra slipsen lika tonsättande som oumbärlig, för vad ska du med en slipsklämma till om du inte har någon slips?

Bild 317339

Krympt blazer, mörkgrå korta byxor, strumplös i läderskor, slips och rakt vikt bröstnäsduk. Herr Browne i numera klassiska attribut. Se gärna intervjun med Thom Browne för The New York Times.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta