Skräddarsytt med AW Bauer – Del II – Resultatet

Idag är det dags för del II i artikelserien om skräddarsytt från A.W Bauer. Förra veckan redogjorde vi för måttagningsprocessen samt de mängder av val som kunden ställs inför och nu skall vi ta en titt på det färdiga resultatet samt ge våra intryck av tjänsten.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-04-07 09:39  |  Lästid: 5 minuter
Skräddarsytt med AW Bauer - Del II - Resultatet

Ca sex veckor efter vårt besök hos AW Bauer på Brunnsgatan i Stockholm var skjortan levererad från Italien och färdig för att provas.

När man producerar skräddarsydda skjortor så finns det lite olika sätt att gå till väga. Den mest traditionella formen innefattar en provskjorta i ett billigare tyg där man sedan gör korrigeringar på innan den färdiga produkten levereras. Det ger en väldigt god förutsättning till perfekt passform men har nackdelen att det i regel är väldigt dyrt på grund av den dubbla arbetstiden. 

Det finns andra saker som skiljer sig mellan skräddarsydda skjortor och t ex kavajer. En kavaj görs alltid med avprovningar men har samtidigt inte någon krympmån då de inte tvättas. Därför kan man genom fittings få till ett perfekt resultat men med skjortor behöver man ta hänsyn till att alla tyger kommer reagera olika vid tvätt. 

Första intrycket av skjortan var att tillskärningen var bra och fallet som jag ville ha det men att skjortan var aningen stor och framför allt lång i ärmen. Frederik förklarade att det är enligt planerna och bad mig att använda skjortan, tvätta den 2-3 gånger för att sedan komma tillbaka och titta över om det finns några önskemål om korrigering. 

Sagt och gjort. Skjortärmen krympte till en perfekt längd och även om det skulle kunna göras någon mindre korrigering så satt nu skjortan utmärkt. Detta är ett problem jag tidigare upplevt med t ex måttsydda skjortor då skjortan levererat med perfekt ärmlängd för att sedan efter ett par tvättar vara någon centimeter för kort vilket kan låta löjligt men innebär att den döljs under kavajärmen. 

Om vi tittar närmare på själva skjortan då. Jag valde en bengal-randig bomullskvalitet ur kollektionen ”Roma”. Den ligger något över instegspriset men fortfarande väldigt rimligt i pris. Vad som fick mig att fastna för den var att den har inslag av vitt i den blå randen vilket gör den mindre skarp och förvånansvärt lättburen. 

 

 

Skräddarsytt med AW Bauer - Del II - Resultatet
Jag valde kvaliteten 0531/030 med en lite bredare blå/vit-randig skjorta.

Det var dock en detalj vi var tvungna att ändra på skjortan efter avprovningen. Jag hade i del I valt en knapp som i färdigt utförande såg en aning plastig och platt ut och bad därför att få byta den om det fanns möjlighet. Det är normalt sett inget man brukar göra men var inga problem. Jens beställde hem en ny uppsättning knappar som syddes fast. 

När man pratar om skräddarsytt eller kvalitetsskjortor överlag kommer snabbt diskussionen in på handsydda detaljer. Ibland med rätta då det finns ett otroligt hantverk från en tid när man sydde skjortorna med nål och tråd. Samtidigt finns även en klar övertro på många av dessa handsydda detaljers funktion. 

Vi fråga Frederik och Jens hur många handsydda detaljer det rör sig om eller moment på skjortan som sys för hand och fick till svar. – ”Hur många vill du ha”? 

De utvecklade såklart och sa att leverantören i Italien kan erbjuda skjortan 100% handsydd vilket självklart kommer kosta mer då det är ett mer tidskrävande arbete men inget som A.W Bauer rekommenderar. 

Själva passformen och kvaliteten på skjortan kommer inte bli bättre och det viktigaste är fortfarande tillskärningen och hur den sitter på bäraren. Sen kan man självklart gilla estetiken i t ex handsydda detaljer. Jag valde att följa rekommendationen och valde endast handsydda knapphål.

 

 

Skräddarsytt med AW Bauer - Del II - Resultatet
En skjortaxel utan plisséringar och handsydda detaljer.
Skräddarsytt med AW Bauer - Del II - Resultatet
Handsydda knapphål ger en lite mindre industriell känsla där varje knapphål är unikt.

 

Så till området som i mångt och mycket sätter tonen för helhetskänslan, nämligen priset. En skräddarsydd skjorta från A.W Bauer startar på strax över 2 000 kronor i ett enklare instegstyg. Självklart är det som alltid så att priset påverkas av tygvalet men min skjorta med ett exklusivare tyg och handsydda knappar landade på ca 2 300 kr så det behöver inte bli några enorma skillnader. För detta får man alltså ett individuellt framtaget mönster som sedan kan korrigeras till framtida beställningar. 

Exakt hur mycket premium respektive detaljer sydda för hand skulle innebära är bäst att fråga vid beställning för att få ett så exakt svar som möjligt. 

 

Skräddarsytt med AW Bauer - Del II - Resultatet
Resultatet.
Skräddarsytt med AW Bauer - Del II - Resultatet
Skräddarsytt med AW Bauer - Del II - Resultatet
Grunda ärmhål som ger ökad rörlighet.
Skräddarsytt med AW Bauer - Del II - Resultatet
Skjortan är välskuren vilket gör att den kan ha mer volym utan att förlora den smala känslan.
Skräddarsytt med AW Bauer - Del II - Resultatet
Tillsammans med kavaj och slips. Kragmodellen 571 är enligt mig en perfekt cutaway som fungerar både till slips och uppknäppt.
Skräddarsytt med AW Bauer - Del II - Resultatet
Perfekt ärmlängd efter tvätt.

Summering – Mitt helhetsintryck av A.W Bauers skräddarsydda skjortor är mycket bra. Sett till vad man betalar får man en riktigt bra produkt och ett enormt stort kunnande i form av Frederik och Jens men även producenten i Italien. Vill man ha så många handsydda detaljer som möjligt finns det många andra tillverkare som fokuserar mer på det även om det är fullt möjligt. Räkna dock med ett högre pris för detta. 

Sett till att leveranstiden för produkten var endast sex veckor och att eventuella ändringar korrigeras snabbt och lätt får man se alternativet som ett väldigt intressant för framför allt kunder i Stockholm. Kommunikationen med Frederik och Jens har varit utmärkt vilket inte alltid är fallet när man kommunicerar med skrädderier i t ex Italien. 

För mer information om priser, tyger och tjänsten rekommenderar vi ett besök på A.W Bauer på Brunnsgatan 4 i Stockholm. 

 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta