Skräddarsytt med AW Bauer – Del I

Är man som vi barnsligt intresserad av skrädderi och hantverket bakom en skräddarsydd produkt har man inte sällan ett plagg från svenska AW Bauer på önskelistan. Det anrika skrädderiet på Brunnsgatan i Stockholm firade förra året 150 år av kvalitet och hantverk på högsta nivå. I slutet av förra året lanserade man en ny samarbetspartner för sina skräddarsydda skjortor och vi fick möjlighet att utvärdera tjänsten.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-04-01 09:59  |  Lästid: 4 minuter
Skräddarsytt med AW Bauer - Del I

Vi har skrivit om skräddarsytt respektive måttsytt i skjortväg vid ett flertal tillfällen här på Manolo. Olof har t ex skräddarsytt från Cruciani & Bella och Luca Avitabile men även onlinebaserade måttsömnadstjänsten från Shirtonomy i en betydligt lägre prisklass. Jag själv har utvärderat Mazzarellis måttsömnad och vi känner att det är viktigt att klargöra några förutsättningar när det kommer till dessa två begrepp. 

Skräddarsydda skjortor handlar till skillnad från vad vissa tror inte om hur många handsydda detaljer en skjorta eller kavaj har utan snarare om att varje kunds produktmönster skapas individuellt för dem. 

När det kommer till måttsytt kan själv sömnaden absolut vara på samma hantverksnivå men där utgår alltid tillverkaren från ett redan befintligt mönster som sedan anpassas efter de mått som läggs in i systemet. 

För att uttrycka det enkelt kan man säga att en skräddarsydd produkt alltid har en högre potential än en måttsydd då det egentligen inte finns någon form av begränsning i mönstret samt möjligheten att vid flera avprovningar korrigera måtten. Samtidigt är skräddarsytt inte en garanti för att du som kund automatisk kommer bli mer nöjd än med ett måttsytt alternativ. Har man en tacksam kropp och använder en skicklig tillverkare kan det resultatet bli utmärkt och det finns mycket utöver själva måtten som spelar in i helhetsbedömningen. 

Sen finns det ju såklart de kanske viktigaste aspekterna: Känslan och upplevelsen. Att låta skräddarsy något personligt helt efter dig som kund är som vi var inne på i ingressen en dröm för många med ett stil- eller klädintresse. Att har möjligheten att vara i princip totalt kompromisslös med sina egna preferenser och satsa på bättre men kanske färre plagg man verkligen vill ha. 

AW Bauer är av naturliga skäl främst kända för sina skräddarsydda kavajer och kostymer man syr upp i den egna ateljén på Brunnsgatan. Här ligger prisbilden norr om 30 000 kr för det sistnämnda men hantverket står sig väl mot de allra främsta även internationellt. 

Skjortorna har man dock inte möjlighet att producera i egen regi och när vi frågade Frederik Andersen på AW Bauer berättar han att det inte handlar om bristande kompetens utan snarare om utrymme och förutsättningar. 

”När man producerar t ex vita skjortor behöver man en närmast steril miljö. Ullfiber från kavaj och kostymproduktionen riskerar annars att sätta sig i skjortorna vilket gör att man hade behövt en separat lokal helt avsedd för skjortproduktion.” – 

Om man tvivlar på vad Frederik säger kan vi intyga att AW Bauer inte är ensamma med den problematiken. Även skrädderier som Sartoria Corcos, Zaremba Bespoke och ett flertal andra lägger ut sömnaden av sina skräddarsydda skjortor på specialister inom området. 

Tidigare använde sig AW Bauer av en Schweizisk leverantör för sina skjortor men i takt med att leverantörens volymer ökade kände man att standarden inte längre kunde säkerställas och i slutet på förra året lanserade man en ny samarbetspartner för sina skräddarsydda skjortor baserad i Italien. Företaget består av en liten ateljé med endast sju anställda som sysslar uteslutande med skräddarsydda skjortor. 

Nu kanske många undrar – ”Men om AW Bauer inte syr skjortorna själva kan det väl inte röra sig om skräddarsytt?” 

Faktum är att det är skräddarsytt i allra högsta grad. Kunderna börjar med att välja ut ett tyg från några av de hundratals alternativ som finns tillgängliga. Här finns alltifrån kända leverantörer som Thomas Mason till mindre väverier. När man hittat sitt tyg väljer man detaljer så som manschetter, krage och eventuella monogram. Alla dessa detaljer kan korrigeras om man t ex vill ha aningen längre kragsnibbar eller mer spread. Anledningen att det är möjligt är just för att varje del skärs ut för hand och behöver därför inte begränsas till grundmönstret. 

 

Skräddarsytt med AW Bauer - Del I
Exklusiva tyger ur AW Bauers utbud.
Skräddarsytt med AW Bauer - Del I
Detaljer som initialer eller text där man kan välja mellan en rad typsnitt.
Skräddarsytt med AW Bauer - Del I
Olika alternativ av knappar i t ex pärlemor.
Skräddarsytt med AW Bauer - Del I
Provskjortor med olika krag- och manschettval. Observera att dessa skjortor inte är till för att prova ut storlek utan endast för att illustrera hur kragar och detaljer ter sig i verkligheten. Mitt val föll på den tilltagna Cut Away-kragen ”541” och en rundad enkel manschett.

Frederik på AW Bauer tar alla mått på kunderna i butiken som sedan skickas ner till den Italien. Där skärs varje mönster ut för hand individuellt baserat på dessa mått. AW Bauer arbetar således uteslutande med kroppsmått och inte med att dra av eller lägga till cm från en provskjorta. 

Måtten respektive detaljval noteras i ett formulär och leveranstiden beräknades till ca 6 veckor. 

 

Skräddarsytt med AW Bauer - Del I
Frederik tar måtten på undertecknad i butiken på Brunnsgatan.
Skräddarsytt med AW Bauer - Del I
Skräddarsytt med AW Bauer - Del I
När man tar kroppsmått och inte utgår från en befintlig skjorta är det viktigt med själva konsultationen så att skräddaren och kunden pratar samma språk. God passform är en sak men det kan innebära flera sorters silhuett beroende på personliga preferenser.

I del II nästa vecka publicerar vi det färdiga resultatet med priser och summerar vår syn på tjänsten.

 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta