Skräddarsytt med A.W. Bauer & Co del II – Hantverket

Vad är det egentligen som utmärker en skräddarsydd kostym? I andra delen av artikelserien om A.W. Bauer & Co har vi tittat närmare på själva hantverket bakom herrskrädderiet.

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-12-10 13:34  |  Lästid: 5 minuter

Frederik Andersen håller precis på att skära ut delarna till en Covert Coat. Kunden har bett om att få spetsiga slag, vilket lett till en mindre diskussion bland skräddarna hos Bauer. Traditionellt sett är detta en modell som har raka slag och det råder lite oenighet kring huruvida spetsiga slag passar eller inte. I slutändan är det dock alltid kundens vilja som styr. Frederik visar ett speciellt snitt i grundmallen för att få extra form över bröstpartiet; Lindvalls snitt, hämtat från ett numera nedlagt skrädderi. 

– Jag tror vi är ensamma om att använda den här tekniken. I vanliga fall är mallen för själva bröststycket delat i två delar. Den här tekniken ger mycket bättre passform runt bröstet vilket är viktigt för att ytterrocken skall kunna forma sig efter kavajen under, berättar Frederik.    

Att i textform försöka förklara ett hantverk som tar åtskilliga år att lära sig är en närmast omöjlig uppgift. Det sitter i skräddarens huvud, hjärta och händer. Men det går att förklara rent teoretiskt hur processen bakom en skräddarsydd kostym ser ut. När kunden i samråd med skräddaren valt tyg och modell sker måttagningen. Utifrån denna skapas ett individuellt mönster i papper som sedan placeras på tyget där de olika delarna kritas och senare skärs ut. Därefter sys själva bröstuppskäret och taglet som pikerats fast i vattulin tråcklas fast i kavajens framstycke. Kraglärft pikeras ihop med underkragen för att ge kragen stöd och form . Sedan tråcklas kavajens och byxans olika delar ihop för en första provning på kund. Här synas kavajens balans noga och skräddaren markerar eventuella justeringar med krita. 


Frederik kritar upp delarna till en covert coat.

Efter första provningen tas kavajens olika delar isär och justeringar görs på berörda delar. Därefter sys framkanter, foder och fickor färdiga och kostymen tråcklas till en andraprovning där skräddaren noggrant synar siluett och detaljer som ärmlängd. Till tredje och sista provningen, även kallat avprovning, sys kostymen färdig. Sidor och axlar pressas och sys sedan samman. Kragen sys fast och stramas åt genom brejdeln, en tygremsa som löper längs med slaget. Ärmarna färdigställs. Slutligen avpressas hela kostymen.  Ibland kan det dock krävas ytterligare avprovningar för att nå önskat resultat.  

Vi försöker hålla en leveranstid på 6-8 veckor, men ibland är det svårt. Det är lätt att tro att det går snabbare när man som kund väl sytt upp en kostym hos oss tidigare och då redan har alla mått. Men det är så många olika faktorer som påverkar resultatet, som hur tyget beter sig och inte minst vilken modell kunden har valt, vilket gör att vi alltid föredrar att ha minst tre provningar, säger Frederik. 

Vad är det då som utmärker en skräddarsydd kostym? Ett ord Frederik och kollegan Martin Ekolin pratar varmt om är plaggets balans. Kavajens uppbyggnad formas enligt traditionella metoder med tagel och vattulin vilket handpikeras och pressas  för att få rätt form.  Det ger plagget rätt följsamhet och rörelsefrihet. 

Även om det finns tillverkare av konfektion och måttsytt som har pikerade mellanlägg så är det viktigt att komma ihåg att dessa inte anpassade efter bäraren som vid skräddarsytt.  Det ligger ett oerhört arbete med att sy och pressa mellanläggen efter bärarens kropp, vilket är det som krävs för att skapa en helt perfekt passform. 


   
Frederik visar upp kavajbröstets form.

Som alla hantverk ligger en stor del i utmaningen i att kunna hantera olika tyger och material. Förr var skräddarna tvungna att köpa större kvantiteter från väverierna för att hålla ett eget lager av tyger. Idag erbjuder de allra flesta väverier ett gediget beställningssortiment vilket ökar valmöjligheten för kunden markant.  Och utbudet av tyger hos Bauer är imponerande. Här finns allt från robusta handvävda brittiska tweedtyger till superlätta kashmirtyger från Loro Piana. 

Det finns många som gillar att skryta om tygerna i sina kostymer. För mig går det inte att säga att det ena tyget skulle vara finare än det andra utan val av tyg handlar om användningsområden och hur plagget är konstruerat. Många glömmer att med skräddarsytt så arbetar man igenom tyget mycket mer än på en konfektionssydd kostym, vilket gör att tyget när kostymen är färdigsydd ofta fått en annan karaktär gentemot hur det upplevs i tygbounchen.  Många av de allt för finskaliga tygerna passar därför ofta bättre konfektion för att se bra ut direkt på galge, säger Frederik. 

Upplever du att kunden av skräddarsytt har förändrats sedan du började inom yrket?

- Jag tycker mig på mina tio här på Bauer kunna se att fler kostymbärare vågar ta ut svängarna lite mer. Vi gör exempelvis många halvfodrade kostymer och det är inte bara mörkblått eller grått som gäller. Förr var majoriteten av de kunder som kom hit väldigt måna om att klä sig korrekt. 


Det kommer in en kund för att hämta upp sin kostym som tvättats och fått några mindre justeringar, en livstidstjänst som medföljer vid köpet av en kostym på Bauer.  Skräddare Börje Moberg påpekar skämtsamt att den börjar bli lite sliten vid framkanten.

- Men jag har ju inte haft den särskilt länge, säger kunden.

 - 1994 står det i innerfodret. svarar Börje med ett leende, det börjar bli dags att beställa en ny.  

Att låta sy upp en kostym hos Bauer kräver tveklöst lite andra perspektiv än de vi ständigt matas med av modevärlden.  Det kan framstå som fullständigt vansinnigt att betala från 30 000 kronor för en tvådelat kostym. Men för den som någonsin besökt A.W. Bauer & Co. och sett vilket hantverk som faktiskt ligger bakom en kostym känns priset allt annat än orimligt. 


Den stora skräddarsaxen används för att ge raka skär i tyget.
Efter första provningen tas alla delar isär.
Mellanläggen pressas med traditionellt strykjärn som kräver blötduk.
Bröstet slås med baksidan av en klädborste för att bättre forma sig.
Delar av tygutbudet.
Dela på Facebook
Tweeta