Skräddarsydda byxor från Sartoria Corcos – Del II

Förra veckan kunde ni läsa om när vi skrev om skrädderiet Sartoria Corcos från Florens. Vi redogjorde för processen när två par byxor syddes upp av företagets skickliga skräddare Kotaro Miyahira. Efter ett antal avprovningar landade till slut byxorna hemma hos artikelförfattaren som idag kommer att dela med sig av sina personliga upplevelser och tankar kring resultatet.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2015-11-19 08:34  |  Lästid: 5 minuter
Skräddarsydda byxor från Sartoria Corcos - Del II

Till att börja med vill jag göra att uppmärksamma på en sak. Det är oerhört svårt att recensera en byxa eftersom det är en relativt otacksam produkt att fotografera. Därför kommer det att förekomma något veck här och där (liksom en mycket slarvigt nedstoppad skjorta). Speciellt med byxorna i tunn sommarbomull var det en utmaning att få till acceptabla bilder. För minst lilla rörelse ledde till att det på bild inte såg helt perfekt ut. Vilket är synd då det sammanfattande omdömet för dessa två par byxor är att de är de främsta jag någonsin haft.

Då jag påbörjade processen med att låta sy upp dessa byxor för mer än ett år sedan hade jag ännu inte gjort speciellt många skräddarsydda byxor. Bortsett för två tidigare skräddarsydda kostymer där byxor så klart utgjorde en del hade jag bara erfarenhet av ett enda par flanellbyxor. När jag bestämde mig för att köpa två par byxor från Corcos efter att blivit inspirerade av hans arbete så ville jag därför ha två par som gick att matcha och bära till så många av mina kavajer som möjligt. I och med att min skräddarsydda garderob, än så länge, inte är jättestor så försöker jag att tänka till noga vid varje köp. Hur kan plagget bäras på så många sätt som möjligt? Det är en kostsam produkt och därför viktigt att man får användning för den. Därför föll mitt par på ett par beiga tunna bomullsbyxor som ska kunna bäras på sommarhalvåret till både dressade ullkavajer och mer lediga linne/bomullskavajer. 

 

Skräddarsydda byxor från Sartoria Corcos - Del II
Bomullsbyxan framifrån. Det tunna bomullstyget är tyvärr väldigt otacksamt att fotografera men ett utmärkt material för sommarbyxor.

Jag önskade också ett par ljusgrå ullbyxor som på samma sätt skulle kunna kläs upp och ner beroende på kavaj. Egentligen var nog tanken ett par sommarbyxor mer åt Fresco än Cavalry twill men jag blev helt såld när jag såg tyget. 

 

Skräddarsydda byxor från Sartoria Corcos - Del II
De grå byxorna i Cavalry Twill.

Vid själva konsultationen upplevde jag att Kotaro är en skräddare med en tydlig husstil som han gärna håller sig till. Han hade själv mycket åsikter om hur han tyckte att byxorna, men även kavaj, skulle se ut. Detta har jag egentligen ingenting emot då jag valt just hans skrädderi för att dess snitt och estetik. Jag förstod ganska snart att han ville göra en byxa i mer generös vidd än jag dittills var van vid. Jag betonar dittills för att sen dess har hans snitt blivit exakt vad jag föredrar. Men mer om detta snart.

Han ville även göra byxan någon centimeter eller två längre än jag brukar och fotvidden något generösare. Jag är 193 cm och för att få en känsla för mina proportioner så hade jag tidigare ofta gjort mina byxor lite kortare och snävare med en fotvidd på 19 cm. Nu föreslog Kotaro 20,5-21 cm vilket ger en bättre balans, särskilt när byxan blir lite längre. Jag hade även sällan valt plisséringar, något han absolut tyckte att jag skulle prova, åtminstone enkla sådana. Han ville även addera lite mera vidd över låren samt höja midjan i förhållande till vad jag var van vid. Rent estetiskt ansåg han inte heller att bomullsbyxor skulle ha sideadjusters då det är en ledigare modell. Han gav mig rådet att välja knappar istället i linningen. Som den erfarna yrkesman han är så lyssnade jag på honom.

 

Skräddarsydda byxor från Sartoria Corcos - Del II
Byxornas avslut med en lite mer generös fotvidd.

Just detta med att Kotaro är väldigt tydlig i de råd han ger och väldigt mån om sin husstil har gjort att han t om valt att tacka nej till kunder vars önskemål ligger för långt ifrån det han som skräddare vill förmedla. Jag respekterar detta och har inga problem med det i och med att jag som sagt tilltalas av stilen. Det skall dock erkännas att det kändes lite ovant under de första avprovningarna och jag var lite rädd för en väl ”gubbig” look i och med att byxorna var ovanligt vida. Så här med facit i hand tänker jag, vad sjutton, jag är ju lite ”gubbig” trots allt och denna typ av byxa är precis så som jag vill ha det. Att jag inte tänkt på det tidigare?

 

Skräddarsydda byxor från Sartoria Corcos - Del II
Bomullsbyxan i profil där den lite högre midjan och det välskurna snittet kommer fram tydligt.
Skräddarsydda byxor från Sartoria Corcos - Del II
Ullbyxan i profil.

Jag har sakta men säkert också lärt mig en viktig sak under de senaste två åren när jag på allvar fått upp ögonen för skräddarsytt mode. En välskräddad look är inte samma sak som en vrål-tight look, tvärtom faktiskt. Efter att både låtit sy upp plagg och fått äran att lära känna lite skräddare och se och lära av deras jobb så har jag insett vikten av riktigt bra tillskärning, mönster och hantverkskunskap. De kavajer och byxor jag har som sitter allra bäst och som upplevs som figurnära är i själva verket ganska rymligt skurna. De har ett naturligt fall och är anpassade efter kroppen på ett perfekt sätt. Detta är den största fördelen så som jag ser det med skräddarsydda kläder som gjorts av någon med stor kunskap. Att skapa ett plagg som ser prefekt ut och ändå bärs på ett bekvämt sätt är en konst. Corcos lyckades verkligen med detta vad gäller mina byxor. Jag upplever att de känns rymliga på rätt ställen men ser väldigt bra ut när det bärs. Själva hantverket finns det inget att anmärka på, tvärtom är nivån är riktigt hög.

 

Skräddarsydda byxor från Sartoria Corcos - Del II
Byxorna i Cavalry twill bakifrån.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta