Skräddarsydd smoking från A.W Bauer – Del 1

Såhär inför nyår tänkte jag att det kunde vara passande med smokingrelaterat innehåll. Det va ett tag sen vi gjorde någon form av recension av skräddarsytt så jag tyckte det kändes passande att i två artiklar utvärdera den smoking som jag lät sy upp hos svenska A.W Bauer.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-12-26 08:12  |  Lästid: 6 minuter
Skräddarsydd smoking från A.W Bauer - Del 1

Jag skall börja med att säga att det här projektet inte var ämnat för en recension från första början. Jag fick förmånen att sy upp en smoking i samband med en dokumentär om A.W Bauers skrädderi där jag medverkade. Projektet påbörjades i slutet av 2016 och färdigställdes våren 2017 så jag har haft gott om tid att utvärdera plagget och tjänsten sen dess. Faktum är att jag åtminstone burit den här smokingen vid ett tiotal tillfällen bara det senaste året. 

Bakgrund

För de som inte känner till A.W Bauer så är det ett av Sveriges äldsta och mest anrika skrädderi som nu i januari fyller 155 år. Skrädderiet drivs sedan snart 10 år av Frederik Andersen och Martin Ekolin. Bägge är skolad hos Henry Poole & Co på Savile Row och träffades på Dramaten där de bägge arbetade som teaterskräddare. Frederik ville sy något annat än scenkläder och bad om en lärlingsplats hos dåvarande ägarna Börje Moberg och Göran Johansson. Efter många veckors tjat fick han äntligen chansen med löftet om att glömma allt han trodde sig kunna och lära sig på nytt. 


 

 

Steg 1 - Konsultation och inspiration

Vad som sticker ut med det här projektet så här i efterhand är att det är den upplevelse som jag mest förknippar med vad skräddarsytt verkligen handlar om. Även om jag upplevt fantastiska resultat och fint hantverk inom både mått- och skräddarsytt så har det nästan uteslutande varit resande skräddare där man sällan fått möjligheten att uppleva själva hantverket i den miljö företaget normalt huserar. Är man bara ute efter resultatet kan det vara ett utmärkt alternativ då man får tillgång till en stor mängd aktörer i olika prisklasser men vill man uppleva processen av skräddarsytt är det få saker som slår att kliva in i en ateljé och följa arbetet från start till slut. 


Även inom MTM kan man få en liknande upplevelse genom att besöka t ex Saman Amel i deras ateljé för konsultation och avprovning men skillnaden här är framför allt två saker. Inom all MTM begränsas man till viss del av det grundmönster som företaget arbetar med då man inte gör ett nytt mönster från grunden för varje kund. Detta kan innebära att man inte kan ändra form på kavajens slag eller göra vissa plagg som inte redan finns i utbudet från producenten. Det behöver inte vara något negativt då man också tydligt kan se vad man får i form av företagets övriga produkter och mönstret såklart anpassas efter dig som bärare. Passformsmässigt har jag med en relativt enkel kropp att klä, upplevt lika hög nivå på bra MTM som inom skräddarsytt. 

Vad skräddarsytt kan erbjuda är ett totalt blankt papper. Ingenting är låst och här är egentligen möjligheterna ändlösa. Du kan producera alla typer av plagg (förutsatt att tillskäraren behärskar dem) och inte minst anpassa dessa helt efter eget önskemål. Du har även i regel tre avprovningar där plagget justeras snarare än en vid leverans vilket är vanligast på MTM. 

När jag och Frederik startade projektet började vi med att leta inspiration till vad som skulle göras. Jag hade en enkelknäppt smoking sen tidigare så valet låg på ett dubbelknäppt alternativ. 

Vi gick igenom företagets imponerande arkiv med illustrationer från över 100 år tillbaka samt jag bidrog med inspirationsbilder jag samlat på mig sen tidigare. 


 

Skräddarsydd smoking från A.W Bauer - Del 1
Illustrationer av smoking och frack från Bauers inspirationsarkiv.

Jag hade framför allt två inspirationsbilder som jag sparat sen tidigare och det var musikern Duke Ellington samt skådespelaren Michael B. Jordan. Bägge bar olika versioner av en dubbelknäppt smoking med sjalslag. Ett inslag som är otroligt klassiskt och starkt förknippat med 1930-talet men närmast omöjligt att hitta i handeln eller ens inom MTM idag. 

 

Skräddarsydd smoking från A.W Bauer - Del 1
Michael B. Jordan i en smoking från Ralph Lauren Purple Label. Ett av ytterst få företag som erbjuder den här designen på smokings RTW och MTM.
Skräddarsydd smoking från A.W Bauer - Del 1
Duke Ellington i en smokingjacka av liknande snitt från 1928.

Det är här jag skulle säga att Bauer verkligen sticker ut. Möjligheten att tillsammans med Frederik diskutera, snitt, form och detaljer var otroligt roligt. Här är det viktigt att nämna att bara för att man kan göra vad som helst betyder det inte att skräddaren kommer gå med på att göra det. Här sker en konsultation där han kan bidra med erfarenhet kring vad som fungerar och ligger inom ramen för vad han kan stå för och samtidigt vara det du efterfrågar. Exempelvis så var det aldrig aktuellt att direkt kopiera någon annans snitt utan Frederik fick självklart göra sin tolkning av plagget som han hade gjort det. 


 

Skräddarsydd smoking från A.W Bauer - Del 1
Frederik har här tagit alla mått och ritat upp mönstret för kavajen som är redo att skäras till. Det tränade ögat kan se att Frederik använder ett vinklat snitt i kavajens bröstparti som jag inte stött på någon annanstans. Detta för att ge än mer form till kavajens framstycke.

Processen kring att välja tyg är ganska lik den inom MTM. Bauer arbetar med i princip alla de stora väverierna i såväl England som Italien och har god erfarenhet av vilka tyger som är att rekommendera till respektive plagg. Det finns dels en estetiskt aspekt men inte minst en funktionell där fall och form ofta till stor del hänger på tygets egenskaper. 

Jag var först inne på en tung brittisk ull/mohair som har en krispighet som ger knivskarpa pressveck och en tydlig vintagekänsla. Det är ett utmärkt val för just smokings och kan påminna till viss del om fresco. Samtidigt kände jag att dessa tyger ibland kan bli väldigt stumma. Vi hittade ett tyg som Frederik arbetat med sen tidigare från Holland & Sherry i en svart Barathea med ytterst litet inslag av kashmir. Kashmir är vanligtvis inget man rekommenderar i exempelvis byxor men i det här tyget är det så lite att det endast bidrar med den matta lyster som jag verkligen efterfrågade. Vikten är på ca 330gr/m vilket ger fall nog till kavaj och byxa utan att begränsa den till en specifik säsong. 

 


Skräddarsydd smoking från A.W Bauer - Del 1
Svart Baratheaväv i ull/kashmir från Holland & Sherry.

Steg 2 - Första fitting

När alla val så som detaljer, foder, tyg och mått är avklarade påbörjas projektet med att rita upp mönstret. Detta görs helt från grunden på papper och utgår från de mått som togs under vårt första möte. Dessa pappersmönster sparas sen för eventuella framtida beställning och korrigeras under processens gång. 

Nästa steg är att tyget skärs ut och tråcklas ihop till en så kallad basted fitting. Det innebär att skräddaren har fäst alla delar samt kanvas för att få en bild av balansen i plagget men detaljer som fickor, knapphål eller silke på slagen är ännu inte genomfört. Här är en av de stora fördelarna med skräddarsytt då man i flera steg kan korrigera plagget. Det finns i det här stadiet i princip ingenting som är permanent och sömsmånen tillåter att man breddar såväl slag som axlar eller länger kavaj eller byxor utan problem. 

 


Skräddarsydd smoking från A.W Bauer - Del 1
En helkroppsbild från min första fitting och under inspelningen av den kortfilm som ni ser längre upp i artikeln. Passformen är i detta skede bra men som synas behövde ärm- och benlängden korrigeras samt axeln breddas något.
Skräddarsydd smoking från A.W Bauer - Del 1
En annan detalj var slagen som kändes i smalaste laget för både mig och Frederik. Därför la vi på ytterligare 1-2 cm i bredd inför vår nästa fitting.
Skräddarsydd smoking från A.W Bauer - Del 1
Man ser redan i detta skede det fina underarbetet med handpikérad kanvas.

I morgondagens artikel får ni se det slutgiltiga resultatet och mina personliga reflektioner kring processen och utfallet. 

 

Dela på Facebook
Tweeta