Skräddarsydd kostym från Götrich

Det var länge sedan vi skrev om skräddarsytt här på Manolo. Idag skall vi titta närmare på processen bakom en skräddarsydd kostym från Götrich i Stockholm.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-11-11 12:41  |  Lästid: 6 minuter

Utbudet av skräddarsytt i Sverige har länge varit väldigt begränsat. Ett alternativ med minst sagt anrik historia är skrädderiet Götrich med anor som sträcker sig till 1730 vilket gör det till Sveriges äldsta skrädderi. Sen ett par år tillbaka drivs skrädderiet av stilentusiasterna Joakim Hartzell, Simon Berg och Erik Mannby tillsammans med grundarna till det brittiska skrädderiet Cad & The Dandy.

Detta har möjliggjort en modernisering av företaget i många avseenden och inte minst möjligheten att kunna erbjuda en skräddarsydd tjänst till ett betydligt humanare pris. Mycket beror på samarbetet med Cad & The Dandy som har en mycket välfungerande verksamhet i London med produktion på såväl Savile Row som i företagets egna ateljé i Indien.

Undertecknad har sedan tidigare sytt upp en kostym från Cad & Dandy som producerades i London och när jag fick möjligheten att testa Götrichs version av tjänsten med produktion i Indien kände jag att en jämförelse vore på sin plats.

Först och främst skall det tydliggöras att Götrich erbjuder möjligheten att sy upp sin kostym i Indien, England eller Sverige. Kostnaden varierar därefter men processen ser ut på samma sätt. Jag valde produktion i Indien för att kunna göra en jämförelse med den brittiska samt för att den prismässigt är mer intressant för majoriteten av våra läsare.

Likt alla former av skräddarsydda tjänster så startar allt med en konsultation. Här träffade jag Joakim Hartzell i företagets nya lokaler som man delar med Baron på Humlegårdsgatan 19. Det första man gör är att besluta vad för plagg man vill göra samt titta närmare på tyger. Utbudet av tyger hos Götrich är minst sagt imponerande och sträcker sig från det bästa väverierna i såväl England som Italien. Företaget har också en ganska tydlig prissättning där priset för varje tygkategori (A, B, C, D etc) ökar totalen med 1 000 kr. Detta gör att skillnaden mellan en kostym i instegssegmentet av tyger kan skilja sig ansenligt i pris mot något i toppskiktet. Detta är något man alltid skall ha i åtanke så man inte stirrar sig blind på startpriset om man skall beställa något.

Jag var intresserad av en dubbelknäppt kostym i en high twist wool som skulle fungera sommartid men även under en svensk höst. Valet föll för min del på Cerrutis version som går under namnet iTravel. Det är en väv med hårt tvinnad ullfiber som likt fresco är glesvävd och sval men aningen mindre porös och sträv. Den är likt namnet antyder optimal för resor då den är närmast skrynkelfri och inte behöver pressas eller hängas efter timmar på ett flygplan. Jag fastnade för en mörkt grå nyans som påminner mer om en four season-ull än en typisk sommarväv.

Undertecknad bläddrar i Cerruti´s iTravel-bunch

Joakim förklarade att Götrich erbjuder tre sorters konstruktioner; Den klassiskt brittiska med kraftigt uppbyggd axel och kanvas längs hela kavajens framstycke. Alternativ två är en mjukare version där axeln fortfarande har viss uppbyggnad och kanvasen är betydligt lättare i framstycket. Sist men inte minst har man det minst uppbyggda alternativet där axeln fortfarande är klart mer strukturerad än t ex en neapolitansk kostym men där man har den tunnaste möjliga kanvasen endast i kavajens bröstparti och slag. Det finns ingen prisskillnad mellan dessa konstruktioner utan handlar snarare om vilken känsla man är ute efter. Alla har en kanvas som är pikérad för hand med en flytande kanvas likt man kan förvänta sig av en skräddarsydd produkt.

Jag har det mer uppbyggda alternativet på min första kostym från Cad & The Dandy och valde istället att testa Götrichs lättaste alternativ.

Efter att vi valt tyg och modell gick vi över till måttagning. Här hade jag mina mått från en första beställning att jämföra med men vi tog nya för att genomföra tjänsten grundligt. Byxan var det jag hade varit mest nöjd med sen tidigare och också vad som skulle skilja minst mellan konstruktionerna så den behöll vi relativt traditionell med hög midja och generös vidd i lår med enkla plisseringar.

Då både min tidigare och nya kostym skulle vara dubbelknäppta blev jämförelsen tydligare. Jag ville förlänga kavajen något mot tidigare samt sänka knappställningen något samt höja ärmhålet en aning.

När alla mått och anteckningar var nerskrivna skickas de till Cad & The Dandy i London där deras tillskärare gör ett individuellt mönster för varje kund baserat på måtten som sedan vidarebefodras digitalt till respektive ateljé. I mitt fall Indien, där en Toile (ett sorts provplagg i billligare tyg) tråcklas ihop och skickas till butiken i Stockholm för en första provning.

Första avprovning av toilen som är provplagget i ett billigare tyg.
Framsidan av toilen under första provningen

En av de största fördelarna med att arbete med just toile och inte göra en första provning i det beställda tyget är att man inte har några som helst begränsningar kring vad som kan ändras. Här t ex var passformen i grunden bra även om den behövde släppas ut över rygg och skuldror men framför allt önskade jag markant bredare slag och en lägre knappställning vilket enkelt kunde korrigeras till nästa provning.

Andra avprovning där kostymen är producerad i det beställda tyget
Vid den andra avprovningen gjordes endast små ändringar så som knappens placering

Under den andra avprovningen ser man det mer eller mindre färdiga plagget och så som en måttsydd kostym brukar levereras. Det finns fortfarande mängder med sömsmån för framtida korrigeringar och de små korrigeringar som kan komma från att tygets egenskaper skiljer sig mot toilens korrigeras på plats hos Götrich. I mitt fall ändrade vi placeringen av knappen samt trimmade till bröstpartiet och byxan en aning.

Processen hos Götrich brukar ta ca tre månader från första konsultation till att plagget är helt färdigt och redo att tas hem. Detta inkluderar alla avprovningar inkl. toilen och produktion av den färdiga kostymen för hand. Prisnivån för en kostym producerad i Indien startar på 13 000 kr och då ingår en handpikérad full kanvas, handsydda knapphål och priset därifrån baseras uteslutande på tygval. Vill man producera kostymen på Savile Row startar den på 25 000 kr och i ateljén i Sverige på 38 000 kr.

Summering

Efter att ha sytt upp en kostym via företagets tjänst på Savile Row med en traditionell brittisk konstruktion samt i Indien med den lättare kanvasen och mjukare axeln kan jag dra vissa slutsatser. Bägge plaggen var dubbelknäppta kostymer i slät ull och i detta avseende skulle jag säga att det kraftigt uppbyggda framstycket i min brittiska kostym ger väldigt fin stadga och form till plagget. Samtidigt föredrar jag själv den naturliga axeln i min senaste kostym då den känns mer följsam och i linje med vad jag normalt trivs i.

Valet att länga kavajen och sänka knappställningen är två detaljer jag trivs väldigt bra med och tycker förbättrade känslan avsevärt. Mitt val av tyg kändes bra då den mörkgrå nyansen givit mig användning av plagget även under hösten men om jag skulle ändra något så vore det den något mer uppbyggda kanvasen för att ge lite mer form och stadga till framstycket på ett så pass formellt plagg. Axeln är jag däremot mycket nöjd med.

Den här tunnare kanvaskonstruktionen gör sig i min mening allra bäst i en avslappnad blazer eller i ett grövre tyg då lättare tyger kan behöva den stadga och struktur som en kraftigare kanvas erbjuder. Som tidigare nämnts kan alla tre konstruktioner får via Götrich skiljer inget i pris så här kan man själv avgöra vad för plagg är ute efter. Rent hantverksmässigt kan jag inte påstå att den upplevda känslan skiljde sig nämnvärt mellan kostymen som syddes på Savile Row och den i Inden. Det skall dock sägas att konstruktionen skiljer sig så kraftigt åt att jämförelsen riskerar att halta men handarbetet var i min mening jämförbart.

Det finns många argument för att vilja sy sin kostym lokalt eller på den anrika brittiska skräddargatan och prisskillnaden motiveras framför allt av den stora skillnaden i arbetskostnad. Från 13 000 kr tycker jag dock man får väldigt mycket kostym för pengarna och framför allt möjligheten att uppleva den skräddarsydda processen i alla dess steg.

Tjänsten innefattar såklart mer än bara kostymer och Götrich erbjuder även skräddarsydda, byxor, kavajer, rockar, smokings och frackar. För att veta mer om tjänsten kontaktar man enklast företaget via tel +46 8 23 43 03 eller via företagets hemsida

Det färdiga slutresultatet
Dela på Facebook
Tweeta