Skovårdsguiden – Skoblock

Kvalitativa herrskor sydda för att hålla i decennier är något vi på Manolo nämner var och varannan vecka. Men oavsett om det rör sig om ett par bespokeskor från John Lobb eller ett par prisvärda Meermin så kommer den avgörande faktorn för hur länge skorna håller ihop vara hur du som ägare vårdar dem. Vi har därför valt att göra en serie med allt man som konsument behöver för att ge sina exklusiva skor den vård de förtjänar.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2013-07-30 10:39  |  Lästid: 3 minuter

Det finns ingen skovårdsprodukt som kommer påverka livslängden och utseendet på skorna mer än ett par skoblock. Skoblockens främsta funktion är att bibehålla skons form och även absorbera den fukt som uppstår efter en dags bärande. Det har debatterats flitigt över hur vida Cederträ är överlägset som material pga sin uppsugningsförmåga och doft men detta är snarare en fråga om personlig smak då t ex många av de bästa skotillverkarna i Northampton föredrar Lönnträ i sina skoblock.

Det bästa alternativet är så kallade lästade skoblock där skoblocken är anpassade efter exakta storleken och formen på skon den skall sitta i. Lästade skoblock är standard hos tillverkare i den översta prisklassen och ingår mer eller mindre alltid vid köp av ett par bespokeskor. Dock betingar lästade block ett förhållandevis högt pris och fyller endast en funktion ihop med skon i samma läst. Därför fungerar det även utmärkt med ett par standardblock så länge de fyller ut skon på ett korrekt sätt. Vad man däremot bör undvika är så kallade fjäderblock som består av ett framstycke och en fjäder som sedan böjs bak i skon. Denna typen av skoblock riskerar att skada hälpartiet på skon och även pressa den från sin ursprungliga form. 

Den viktigaste tiden för skoblocken är efter skorna precis har använts. Att inte ha ett par skoblock i ett par sommarskor som står i garderoben över vintern är inte optimalt men långt ifrån lika avgörande som de paren som används regelbundet. 

Även om inköp av skoblock kan kännas som en tråkig utgift är det otroligt väl investerade pengar då blocken håller minst lika länge som skorna och för en bråkdel av pengarna kan de åtminstone dubbla livet på en kvalitetssko.

Ett par lästade skoblock i tre delar från ungerska Laszlo Vass. Blocken är tillverkade i samma form som lästen på skorna och hjälper på så vis skon att efter varje användning återfå sin ursprungliga form men till skillnad från tvådelade block kan dessa fylla ut hela skon vilket gör dem poplära hos många bespoketillverkare.
Lästade skoblock från Gaziano&Girling med en vacker Mahoganyfinish. Blocken är betsade för att uppnå glans och inte lackade då detta skulle motverka uppsugningsförmågan.
Ren och skär konst från St Crispin som för att minimera vikten på sina lästade skoblock svarvar ut allt onödigt material. Även översta bilden.
Svenska skoaktiebolaget har tagit fram en egen linje betsade skoblock i fyra nyanser tillverkade i Northampton och kostar 800kr.
Justin Fitzpatrick som driver skobloggen ”The Shoe Snob” har tagit fram ett par fjäderlätta resblock i plast som fyller ut skorna perfekt i resväskan och under semestern.
Herrstil.se säljer en av marknadens mest prisvärda skoblock från Aquila Shoe Care. Tillverkad i amerikansk röd ceder med fjädring i både längd och bredd. Kostar 249kr/st eller 149kr vid köp av 8st eller fler.

 

För prisvärda alternativ som inte är anpassade till en specifik läst eller tillverkare kan vi rekommendera Herrstil, Skolyx och Bexley som alla erbjuder väldigt fin mängdrabatt. 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta