Skovårdsguiden – Borstar

Del fyra i Skovårdsguiden handlar om de olika hjälpmedel och produkter för att applicera och hantera sina herrskor. Några av de absolut mest användbara produkterna är de olika former av borstar som alla har olika syften och användningstillfällen.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2013-08-21 12:00  |  Lästid: 3 minuter

Nu är det dags för del fyra i skovårdsguiden och tidigare har vi berört ämnen som Skoblock, Vårdande produkter samt Polish&Wax

Även om dessa tre delar är de som gör den största delen för att skydda och vårda skorna är det även viktigt att nämna produkterna man använder för att applicera dessa. 

Stor Hästhårsborste

Hästhårsborsten eller tagelborsten som den även kallas är en väldigt användbar produkt och har en rad viktiga syften. Den kan användas för att borsta bort smuts och damm efter en dags användning men framför allt för att borsta upp en glans efter skokräm och polish har applicerats. Genom att använda en hästhårsborste framför putsduk får man generellt en lite mattare glans och borsten har förmågan att sprida krämen jämnt över skon. Tricket för att använda en hästhårsborste är fart framför kraft. Friktionen som uppstår får kräm och polish att reagera och tränga in i lädret. Generellt sett är en större borste lättare att arbeta med och vi rekommenderar att man investerar i minst två borstar; en för färgade krämer och en för neutrala.

 

Skovårdsguiden - Borstar
En stor hästhårsborste är ett givet inslag i skovårdsgarderoben.

Liten Hästhårsborste

Den lilla hästhårsborsten får gärna ha något hårdare borst och är perfekt vid rengöring av skinn och mockaskor. Då hästtagel är skonsamt mot exempelvis mockan är det ett bra alternativ under en mockatvätt för att rengöra på djupet. 

Skovårdsguiden - Borstar
Den lilla tagelborsten är perfekt för rengöring och väldigt behändig att ta med på resan.


Mockaborste

Mockaborsten är den kanske viktigaste produkten för att hålla sina mockaskor vackra över tiden. Då mockan inte kan smörjas med kräm eller polish hjälper borsten att rengöra mockan från smuts och bidrar till att lyfta fibrerna för optimal lyster. Det finns olika sorters mockaborstar och det råder delade meningar om vilka som är bäst respektive skonsammast. Det finns så kallade crepeborstar med en undersida i gummi som är skonsam mot mockan och även kan fungera som ett radergummi vid vissa sorters fläckar. Alternativ två är en mindre tagel eller nylonborste med mässingsborst i mitten som på ett effektivt sätt ruggar upp mockan men kan riskera att slita på mockan vid stor användning. Mockaborsten bör främst användas när mockan är torr och inte till överdrift. För lättare uppborstning fungerar även en stor (och ren) hästhårsborste utmärkt. 

Skovårdsguiden - Borstar
Crepeborste med undersida i gummi.
Skovårdsguiden - Borstar
Mockaborste med mässingsborst är effektiv men mindre skonsam över tid.

 

Påstrykningsborste

Welt brush eller påstrykningsborste som det heter på svenska är en mindre borste med fokus på att antingen applicera kräm och polish över skon eller för att rengöra delar som randen och vrån där en putsduk eller större borste inte kommer åt. Om man föredrar att applicera krämen med en trasa eller borste är helt individuellt och har alla för och nackdelar men en viktig del av skon som inte går att komma åt med trasa är just området där ovanskinnet möter randen. Då randen är en viktig del i hela konstruktionen på en randsydd sko och något man generellt inte byter vid varje omsulning är det av stor vikt att den inte torkar ut. 

Skovårdsguiden - Borstar
Påstrykarborste eller Welt brush som fungerar perfekt för att komma åt skrymslen och vrån på skon.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta