Skorna i sommarvärmen

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-06-29 20:54  |  Lästid: 2 minuter
Bild 312425

Sommaren har kommit på allvar. Att klä sig för den varma temperaturen utan behöva stå i skuggan och svettas är inte helt lätt. Framförallt inte när det kommer till skorna.

De lättare tygskorna, espadrilles-modellerna och mockasinerna är alla bra alternativ för sommarsäsongen. Att dessa skor är relativt känsliga mot regn och sämre väder kompenseras av andningsförmågan. För den som är i behov av något mer uppklädda modeller är det något svårare att hitta rätt skor. Leta framförallt efter modeller med tunt läderlager utan kraftiga innersulor. Perforerat läder är ett bra alternativ för att svalka fötterna. Tänk även på att yttersulan spelar en stor roll. En tjock gummisula är inte att rekommendera när det är så här varmt. Tunnare lädersulor andas utmärkt.

Bland uppklädda modeller är loafers ofta det bästa valet eftersom snörskor ofta täcker en större del av foten. En annan viktig del är skornas färg. Ljusare färger är klart att föredra under sommaren då dessa absorberar mindre solljus än mörka diton. Och som alltid är det viktigt att låta skorna vila. Undvik att bära skorna två dagar i rad och ställ gärna skorna utomhus efter användning för att vädras ordentligt.

Bild 312426
Nätt loafersmodell från Italigente.

Bild 312427
Sadelskor kan framstå som något konservativa, men till en övrigt moderna klädsel kan dessa passa alldeles utmärkt. Modellen kommer från Lodger.

Bild 312428
Naturfärgade brogues som med fördel bärs till cremefärgad eller som kontrast till marinblå kostym.Från Shipton & Heneage.

Bild 312429
Tygskorna är mångas val för sommaren. Här Converse Jack Purcell (Caliroots.com)

Bild 312430
Liksom de enklare Espadrilles-varianterna. Här från Toms.

Bild 312431
Är det någon gång Tod’s klassiska mockasiner lämpar sig är det under sommarmånaderna.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta