Skoklassikerna – Santoni Wilson 7749

Skoklassikerna har hittills behandlat modeller från brittiska, amerikanska och franska skotillverkare. Idag tänkte vi därför rikta fokus mot Italien och landets stolthet Santoni. En förhållandevis ung skotillverkare som med sitt extravaganta formspråk gjort italienskt skohantverk känt över hela världen.

Olof Enckell  |  Publicerad 2012-02-21 18:26  |  Lästid: 2 minuter

Historien bakom Santoni startar 1975 då Andrea Santoni efter att ha arbetat som tillskärare hos en större skotillverkare tillsammans med sin fru Rosa startade sin egen verksamhet i Corridonia vid adriatiska kusten. Idag är sonen Giuseppe VD för företaget som expanderat sin verksamheten från klassiska läderherrskor till att idag vid sidan av en barn- och damkollektion även innefatta lättare sommarskor och lyxsneakers.

Tillverkningen av märkets klassiska linje sker fortfarande i originalfabriken i Corridonia som idag har cirka 400 anställda. Till skillnad från många brittiska tillverkare som är utpräglade på Goodyear-tillverkning av skor använder Santoni en rad olika konstruktioner: från enklare durksytt och Bologna-bottning till just Goodyear- och Norvegese-konstruktion.  Stora delar av arbetsprocessen som tillskärningen av skons delar och infärgningen av lädret sker för hand. För just infärgningen (anticatura) av lädret, som blivit något av Santonis signum, används anilin. En teknik Andrea Santoni lärde sig genom att studera franska Berluti.

Bland Santonis allra mest kännetecknade modeller är det tveklöst Double Monk Straps och i synnerhet klassikern ”Wilson 7749” som de allra flesta förknippar med tillverkaren. Jämfört med många av Santonis andra modeller är denna relativt klassisk med en slankt rundad läst. Den randsydda konstruktion och subtila silverspännena skapar en tidlös klassiker som på allvar utmanar John Lobb William och Crockett & Jones Lowndes om utnämningen marknadens stilfullaste Double Monk Straps.

        


Infärgning av skorna.Här en betydligt mer extravagant tolkning i alligatorskinn.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta